0

Gołąbki z ziemniakami



Dziś przepis na gołąbki z ziemniakami. 

Farsz odrobinę przypomina farsz do pierogów ruskich i bardzo fajnie komponuje się z sosem pieczarkowym. 
Pamiętajcie tylko, żeby podawać je lekko ostudzone - wówczas lepiej się kroją i farsz jest bardziej zwarty. 

Składniki:
  • 1 duża kapusta

Farsz:
  • 1,5 kg ziemniaków
  • 2 serki ziołowe (typu Almette)
  • 1 duża cebula
  • 1 większy por
  • 2 łyżki oleju
  • sól i pieprz do smaku

Sos:
  • 500 g brunatnych pieczarek
  • 2 łyżki masła
  • 300 ml śmietanki 30%
  • sól i pieprz do smaku

Pokrojoną w kostkę cebulę oraz drobno pokrojonego pora podsmażamy na oleju do miękkości. 

Ugotowane, ubite i przestudzone ziemniaki łączymy z serkami oraz przestudzoną cebulą i porem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i odstawiamy do lodówki na około 2 godziny (farsz można też przygotować dzień wcześniej).

Porcję ziemniaczanego farszu nakładamy na sparzone liście kapusty i zawijamy gołąbki. 
Układamy w naczyniu żaroodpornym, oprószamy solą, przykrywamy i pieczemy w 200 stopniach przez około 2 godziny. 
Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy na około godzinę. 

Poszatkowane pieczarki podsmażamy na rozgrzanym maśle. Kiedy zmiękną i odparuje z nich woda dodajemy kremówkę,. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 3-4 minuty. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 

Lekko przestudzone gołąbki podajemy z porcją sosu. 

Smacznego!

Opublikowano: 27 września 2019
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (0)
Nie ma jeszcze komentarzy.