21

Gołąbki - przepis




Nie ma chyba drugiego takiego dania poza gołąbkami, które mogłabym jeść codziennie. Uwielbiam je od dziecka i to właśnie moja mama - absolutny autorytet w kwestii gołąbków (oraz pierogów) - nauczyła mnie, w jaki sposób je przyrządzać. 

Dla mnie warunkiem najlepszego farszu jest użycie do niego pieczonego mięsa oraz sosu, który powstał podczas pieczenia, a także pieczonej z mięsem cebuli. Pieczone mięso w farszu ma zupełnie inny smak niż mięso surowe i ja osobiście już nie wyobrażam sobie przygotowania gołąbków z mięsa wcześniej nie upieczonego. 

Bardzo ważne jest też, by farsz nie był suchy. Pamiętajcie, że sporo płynu wciągnie też ryż i jeśli nie dodacie całego sosu powstałego przy pieczeniu, farsz w gołąbkach nie będzie smaczny i będzie się sypał. Ważne też, by farsz był odpowiednio słony (to znaczy więcej, niż mniej), ponieważ kapusta odbierze od niego trochę soli. 

Ja tym razem przygotowałam gołąbki w kapuście włoskiej, ale najlepsze gołąbki wychodzą z kapusty zwykłej, która po upieczeniu staje się słodka. Niestety obgotowaniu takiej kapusty trzeba poświęcić trochę więcej czasu.

A na koniec jeszcze kilka słów o sosie - moim zdaniem nieodłącznym dodatku do gołąbków. U mnie w domu zwykle przygotowywało się do nich sos pieczarkowy. Ja preferuję pomidorowy i powiem Wam, że bez sosu pomidorowego nawet najlepsze gołąbki, to dla mnie już nie to samo.

Składniki:

* 500 g łopatki wieprzowej

* 500 g chudego boczku

* 2 duże nogi z kurczaka (ok. 600-700 g mięsa po odjęciu kości)

* 3 cebule

* 1 łyżeczka soli

* 1/2 łyżeczki słodkiej papryki

* 2 spore szczypty pieprzu

* 100 ml oleju

* 400 g ryżu (4 woreczki)

Dodatkowo:

* 1 duża kapusta zwykła lub włoska

Mięso kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy solą, pieprzem oraz papryką i polewamy olejem. Między kawałki mięsa wkładamy obrane i pokrojone na ćwiartki cebule. Naczynie przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy 90 minut.

Po upieczeniu mięso i cebulę mielimy, a sos który powstał podczas pieczenia odlewamy do szklanki.

Ryż gotujemy ok. 2 minuty krócej niż jest to zalecane na opakowaniu, a następnie mieszamy go z mięsem i dodajemy cały sos spod mięsa. To właśnie ten sos nadaje smaku gołąbkom i sprawia, że farsz nie jest suchy i nie rozpada się. Jeśli jest taka potrzeba, doprawiamy farsz solą i pieprzem. 

Z kapusty wycinamy głębia i wkładamy ją do dużego garnka z gotującą się wodą - spodem kapusty do dna. Kiedy pierwsze liście zmiękną i zaczną odchodzic, zdejmujemy je z kapusty i odkładamy na talerz. Tak postępujemy z całą kapustą. 

Ze sparzonych liści odcinamy twarde części (główną żyłę, która zwykle jest twarda) i zawijamy gołąbki.

Gołąbki przekładamy do naczynia żaroodpornego i każdą warstwę oprószamy solą. Na dno naczynia wlewamy około 100 ml wody. Gołąbki szczelnie przykrywamy i pieczemy 2 godziny w 180 stopniach. Jeśli po tym czasie kapusta nadal będzie twarda, przedłużamy czas pieczenia.

Gołąbki podajemy z ulubionym sosem. 

Smacznego :)


 
* Przepis na sos pomidorowy









Opublikowano: 15 marca 2014
Kategoria: Mięso, Ryż
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (21)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
26.11.2015 18:26 odpowiedz
Ciężko mi ocenić ile, bo to zależy od wielkości kapusty. Może się okazać, że wyjdzie 12, a może 18. Lepiej sugerować się ilością farszu :)
Aga
Aga
26.11.2015 13:43 odpowiedz
Kasiu a ile sztuk z tego wyjdzie? tak mniej wiecej;) bo mam tendencje robienia jak dla wojska i czas to zmienić;)
bączka
bączka
24.01.2015 15:00 odpowiedz
To najlepszy przepis jaki znalazłam ,ja mięso smażę (jak na gulasz)potem dodaję cebulę,sól , podlewam wodą i duszę do miękkości, a mięs jakich używam do gołąbków to łopatka ,surowy boczek,żeberka i wołowinę np.antrykot, i daję też kaszę jęczmienną, z resztą postępuję podobnie......to właśnie różne rodzaje mięs i wywar z nich dolany do farszu powoduje ten wspaniały smak
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
02.12.2014 11:51 odpowiedz
Tak, ale dałabym go 2-3 razy więcej.
kaka
kaka
02.12.2014 11:47 odpowiedz
Przecier pomidorowy wlasnej roboty do sosu moze byc
balbika
balbika
14.08.2014 14:47 odpowiedz
te gołąbki są fenomenalne! Warto poświęcić sporo czasu żeby je zrobić. To będzie przepis na moje ulubione gołąbki. Rewelacja
next007
28.07.2014 14:46 odpowiedz
Pierwsze gołąbki jakie zrobiłam w życiu i najlepsze jakie jadłam. Bardzo dziękuję za przepis.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
25.03.2014 17:55 odpowiedz
PRZEPIS NA SOS

650 ml szklanki wody
1 butelka przecieru pomidorowego (ok. 650 ml)
120 g koncentratu pomidorowego
200 g kwaśnej śmietany
100 ml słodkiej śmietanki 36%
Ok. 3- 4 łyżki mąki pszennej
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli

Wodę zagotowujemy. Dodajemy do niej koncentrat i mieszamy do chwili rozpuszczenia się, a następnie dolewamy przecier pomidorowy. Dodajemy sól oraz cukier i gotujemy przez około 2 minuty. Obie śmietany łączymy ze sobą i dodajemy do nich mąkę. Energicznie mieszamy by nie było grudek a następnie dodajemy ok. 200 ml gorącego sosu i dalej mieszamy do chwili połączenia się składników.
Śmietanę przelewamy do sosu cienkim strumieniem cały czas mieszając i doprowadzamy do wrzenia.
Jeśli sos będzie za rzadki, dodajcie łyżkę mąki wymieszaną z 50 ml zimnej wody, a jeśli za gęsty, dolejcie wody.
pinkijaonka
pinkijaonka
25.03.2014 17:37 odpowiedz
Wygląda pyszne i pewnie tak smakuje, gdzie znaleźć przepis na sos. ?
bilaba
24.03.2014 18:05 odpowiedz
Przepięknie to wygląda :) Wspaniały blog.
zawsze.oliwek
21.03.2014 11:22 odpowiedz
zaskoczona jestem tym mięsem pieczonym, więc chętnie wypróbuję Twoją wersję:)
aneta:
aneta:
20.03.2014 08:52 odpowiedz
Czekam z niecierpliwością na przepis na sos pomidorowy. :)
IwKo
IwKo
19.03.2014 11:16 odpowiedz
Nareszcie, nareszcie danie mięsne :)) :)) :))

Rezerwuję na gołąbki sobotnie przedpołudnie.

Jakaż szkoda, że nie ma instrukcji w postaci filmu :((
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
18.03.2014 22:33 odpowiedz
Cieszę się, że posmakowały :)
mucha123
mucha123
18.03.2014 22:25 odpowiedz
Witaj Kasiu, zrobiłam Twoje gołąbki i są pyszne, doskonała proporcja między ryżem a mięsem, dziękuje za ten przepis bo długo szukałam idealnych gołąbków:)
Mery
16.03.2014 09:58 odpowiedz
oj, dawno już nie jadłam gołąbków :D
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
15.03.2014 16:32 odpowiedz
Bardzo mi miło, że smakują :)
BernadkaL
BernadkaL
15.03.2014 16:20 odpowiedz
Gdybym chciała sprawdzić działanie powiedzenia "przez żołądek do serca mężczyzny" podałabym mu Kasine gołąbki z sosem :) Facet uziemiony jedną sztuką. Sama w sobie się zakochałam, tak dobrze gotuję :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
15.03.2014 11:38 odpowiedz
Wieczorem dodam przepis na sos :)
Gość
Gość
15.03.2014 11:03 odpowiedz
Kaaaaaaaaaaaaasiu a przepis na sos to gdzie? chcę wg Twojego przepisu zrobić sos :) ma być całkiem po Kasinemu :)
mikimama
15.03.2014 08:53 odpowiedz
Bardzo smakowite!