36

Gołąbki bez zawijania




Dziś zapraszam na gołąbki bez zawijania. Szybka alternatywa dla tradycyjnych gołąbków w kapuście.  

Składniki na gołąbki

* 500 g mielonego mięsa wieprzowego

* 200 g ugotowanego ryżu

* ok. 400 g drobno posiekanej kapusty (najlepiej pekińskiej)

* 1 większa cebula (drobno posiekana)

* 1 jajko

* sól

* pieprz

* olej do smażenia     

Sos:

* 1 litr przecieru pomidorowego

* 150 ml śmietanki 30%

* 100 ml wody

* 1 cebula

* 1 ząbek czosnku

* 2 płaskie łyżeczki cukru

* sól

* pieprz

Wszystkie składniki gołąbków łączymy w misce i dokładnie mieszamy. Z powstałej masy formujemy gołąbki (na kształt kotletów mielonych) i obsmażamy na wolnym ogniu z obu stron przez około 5 minut. 

Składniki sosu umieszczamy w szerokim garnku z grubym dnem i zagotowujemy. Po kilku minutach dodajemy gołąbki i gotujemy przez około 15 minut na wolnym ogniu. 

Podajemy solo lub z ryżem. 

Smacznego :)




Opublikowano: 9 lutego 2014
Kategoria: Mięso, Ryż
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (36)
Gość
Gość
07.04.2016 22:53 odpowiedz
Przepyszne, wlasnie zrobilam ;)
paula31
paula31
01.03.2016 14:50 odpowiedz
bardzo dziękuję za przepis, gołąbki są pyszne:)
Secret
Secret
20.02.2016 18:06 odpowiedz
Hej! My dziś zjedliśmy i Maluchy o dziwo zjadły całe miski do dna :) robiliśmy ścisłe według przepisu a maż to mistrz drobnego siekania ;) i nam też się rozlatywały, może faktycznie za krótko były mieszane, jednak cześć dało się uratować, delikatnie przewracając już mocno podsmażone strony. Następny raz dodam te kaszkę mannę :) Czy można dodać do przepisu jakiś lżejszy wariant na piekarnik, tak żeby było mnie smażenia i dzięki temu tłuszczu? Sama się nie odważyłam eksperymentować choć kusiło mnie bo gołąbki były ładnie poukładane w brytfance :) Kasiu Dziękuje za przepis i za to że jest tak prosty i mało pracochłonny. Jako mama dwójki Maluchów bardzo potrzebuje takich przepisów i urozmaicenia jadłospisu :)a pomidorki to super cenne warzywo :)
Gość
Gość
01.01.2016 21:53 odpowiedz
a mi po raz 2-gi wysz ła zamiast kotletow gołąbkowych zupa pomidorowa hahhahahaha tez dobra
Aga
Aga
28.11.2015 19:10 odpowiedz
robiłam dzisiaj, prowizorycznie dodałam trochę kaszy manny, czytajac komentarze, ale nie miałam problemów z rozpadaniem-- długo wyrabiałam masę ręką- mozę to dzięki temu- pomysł na obiad wchodzi do stałego repertuaru potraw codziennych- bo bardzo łatwy;) Dziękuję;)
Monikaw225
Monikaw225
31.10.2015 20:15 odpowiedz
Dzisiaj na obiad zagościły u nas Twoje gołąbki - Pychotka :)
Kulinarka
Kulinarka
17.05.2015 16:04 odpowiedz
Dzis robię z podwójnej porcji kapustka drobniutko posiekana cebulka podsmażona, nic sie nie rozwalało przy smażeniu a teraz siedzą sobie w garnku i juz mi ślinka leci...
agusia
agusia
05.03.2015 20:40 odpowiedz
Pyszny pomysł na obiad. Dzieci zjadły kapustę, którą z tradycyjnych gołąbków zawsze muszę im zdejmować. Zrobimy jeszcze na pewno
Gość
Gość
08.02.2015 13:41 odpowiedz
Mimo tego, że przygotowałam wszystko wobec przepisu i uwag w komentarzach miałam problem z przewracaniem gołąbków i zaczęły się rozpadać. Stwierdziłam, że chyba najlepszą opcją będzie przełożenie ich na blachę posmarowaną olejem i włożenie do piekarnika rozgrzanego do 180-200 stopni i podpiekanie ich do momentu, aż będą gotowe, wyszły rewelacyjne! Pozdrawiam :)
manda
manda
27.11.2014 15:27 odpowiedz
Witam serdecznie ;)
doradze z doświadczenia-nie dodawajcie w ramach np.oszczednosci do mięsa,wiecej /drobniutko poszatkowanej kapusty lub ryżu/ niz w przepisie,bo to jest najczesciej powodem ,że sie rozpadają.Ryż najlepszy ten kleisty,który w innych potrawach sie nie sprawdza ,bo sie nieładnie rozgotowuje-i tu mozna oszczedniej ,bo zwykle to własnie ten ryż jest tani.Formujcie kotleciki nieduże/wielkosci srodka dłoni/i zanim odwrócicie na drugą strone dobrze je podsmażcie.Ja je obtaczam w bułce tartej.Po podsmażeniu układam w płaskej brutfance,zalewam sosem pomidorowym/jeszcze na tym etapie nie zabielonym śmietaną/-i do piekarnika.Po jakies poł godzince sos zlewam i dopiero zabielam i zagęszczam odrobiną mąki.
gaba
gaba
05.09.2014 10:50 odpowiedz
Gołąbki zrobione scisle wg przepisu niestety w gotowaniu całkiem się rozwaliły mimo iż zostały asekuracyjnie obtoczone mąką, a kapustę starłam na tarce. Mimo wszystko smakują bardzo dobrze.
GuSia
GuSia
15.06.2014 11:59 odpowiedz
Zrobiłam własnie te gołąbki, ale kapusta w środku jest twardawa :( no i śmietanka się troszkę zważyła.. chyba lepiej dodać ją na samym końcu gotowania :/
teresa
teresa
02.04.2014 13:58 odpowiedz
robiłam dzisiaj te gołąbki, super, żeby się nie rozlatywały przy smażeniu obtoczyłam je w mące ziemniaczanej. Robię to w ten sposób, że posypuję deskę mąką i kulam wałeczek lub kulkę.
melasa
melasa
09.03.2014 16:47 odpowiedz
Pycha i do tego jakie proste! Porcja solidna. Z dzisiejszego obiadu zostanie nam jeszcze spokojnie na jutro :)
zaba89
zaba89
07.03.2014 21:29 odpowiedz
kapuste najlepiej posolic i odstawic aby zmiekla. po tym odcisnac i gotowe
ula-8-5
23.02.2014 15:07 odpowiedz
są naprawdę pyszne, zostało mi sporo sosu i tak myślę że go zawekuję i zużyję do pulpecików - bo lepszego nigdy nie jadłam :)
Justyna Joanna
Justyna Joanna
21.02.2014 18:49 odpowiedz
Zrobione, zjedzone, do powtórzenia na 100%
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
20.02.2014 10:13 odpowiedz
Tak, jeden litr przecieru pomidorowego. I proszę go nie mylić z koncentratem pomidorowym :) Przecier zazwyczaj jest sprzedawany w półlitrowych kartonach lub litrowych butelkach.
karolinagraf
karolinagraf
20.02.2014 08:54 odpowiedz
witam, czy do sosu napewno trzeba 1 litr przecieru pomidorowego. mam zamiar dziś lub jutro je zrobić i pojawiła się wątpliwość :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
15.02.2014 23:00 odpowiedz
Ja bym się chyba bała dodać surowy ryż, że mi się nie dogotuje. Ale może to tylko obawy :)
jolantaszyndlarewicz
15.02.2014 20:50 odpowiedz
Ja znam troszkę inną wersję tych gołąbków, bo z surowym ryżem:). bardzo je lubimy:)
Lucy
Lucy
15.02.2014 16:21 odpowiedz
Zrobilam dzisiaj na obiad. Bardzo smaczne kotlety. Nastepnym razem cebulke podsmaze przed dodaniem. Kapuste starłam na tarce na duzych oczkach( tak jest chyba najszybciej). Danie super polecam
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
13.02.2014 07:45 odpowiedz
DOT - ja przekroiłam kapustę na pół i użyłam tylko tej górnej części.
pepsi
pepsi
12.02.2014 20:23 odpowiedz
Zrobię na 100%
Robert M
12.02.2014 14:51 odpowiedz
Świetny przepis, prosty i szybki. Wypróbujemy z żoną na niedzielny obiadek :D
dot
dot
12.02.2014 14:26 odpowiedz
Czy kapustę pekińską kroimy z białymi częściami czy tylko zielone?
mhejne
mhejne
10.02.2014 19:43 odpowiedz
dobrze wiedzieć, dziekuje za pomoc i dobre danie :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
10.02.2014 19:31 odpowiedz
Można też dodać 2 łyżki kaszy manny. Wówczas masa powinna być sztywniejsza.
mhejne
mhejne
10.02.2014 19:21 odpowiedz
być może za grubo posiekana kapusta, choć kroiłam ją pól dnia :) co nie zmienia faktu, ze gołąbki w samku przepyszne :) dodałam tabasco do sosu, bo lubie pikantne i reweacja
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
10.02.2014 18:53 odpowiedz
Mam 3 propozycje: za grubo posiekana kapusta, za sucha masa, za mokra masa. Zauważyłaś którąś z wymienionych u siebie?
mhejne
mhejne
10.02.2014 17:53 odpowiedz
Witam - dziś robiłam scisle wg przepisu, ale przy smażeniu niestety mi się rozlatywały. Co może być przyczyna?
tu-tusia
10.02.2014 10:12 odpowiedz
Pyszne zdjęcia :)
mikimama
09.02.2014 15:09 odpowiedz
U mnie co prawda dziś tradycyjne, ale takie też uwielbiam!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
09.02.2014 12:03 odpowiedz
Dominiko ryż ugotowany. Już poprawiłam w składnikach :)
majanaboxing
09.02.2014 11:58 odpowiedz
Bardzo lubię te gołąbki. A ja robiłam wczoraj te tradycyjne w kapuście :)
Dominika
Dominika
09.02.2014 11:26 odpowiedz
Kasiu, ryż całkiem surowy czy obgotowany?