
Jak to ludzie mawiają?
Jak się człowiek spieszy, to że kto się cieszy?
A tak, diabeł.
Nie miałam wczoraj zbyt wiele czasu na obiad, ale mając na uwadze, że w lodówce zalega mi porcja mielonej szynki wieprzowej i opakowanie pieczarek, postanowiłam przygotować coś na szybko.
Kiedy okazało się, że w tego mojego pospiesznego działania wyszło całkiem niezłe danie, postanowiłam jeszcze szybciej uwiecznić je na zdjęciach by podzielić się z Wami przepisem. Wiem, że jest spore zapotrzebowanie na szybkie propozycje obiadowe, więc szkoda mi było nie wykorzystać faktu, że właśnie takie danie stało przede mną.
Niestety po drugim zdjęciu, kiedy chciałam poprzestawiać troszkę elementy aranżacji, z całego tego pośpiechu wypadła mi z rąk miseczka ze szczypiorkiem i pokrył on wszystko w zasięgu pół metra.
Zakończyłam więc zdjęcia na dwóch ujęciach, chwyciłam za odkurzacz i w duchu liczyłam, że przynajmniej jedno z nich nada się do publikacji.
Na szczęście się nadało. I to nie jedno, a dwa :) I tym sposobem to proste i szybkie danie może już w najbliższych dniach zagościć również na Waszych stołach :)
Składniki na 4 porcje
Klopsy:
* 600 g mielonego mięsa (wieprzowego lub drobiowego)
* 1 duże jajko
* 1 cebula
* 4 łyżki zimnej wody
* 2 pełne łyżki bułki tartej
* sól i świeżo mielony pieprz
Sos:
* 600 g pieczarek
* 1 duża cebula
* 250 g mascarpone
* 200 ml słodkiej śmietanki 18%
* 200 ml bulionu po ugotowaniu klopsów
* sól i pieprz do smaku
Dodatkowo:
* 500 g makaronu fusilli
* 1 duży pęczek szczypiorku
Makaron gotujemy według zaleceń na opakowaniu.
Mięso łączymy ze startą na tarce cebulą oraz pozostałymi składnikami i dokładnie mieszamy dłonią. Z powstałej masy formujemy klopsy wielkości orzecha włoskiego i wrzucamy je na osolony wrzątek. Klopsy gotujemy 10 minut.
Pieczarki kroimy (jeśli są małe, to wystarczy na ćwiartki) i podsmażamy przez kilka minut na 2-3 łyżkach oleju z drobno posiekaną cebulą.
Mascarpone łączymy z kremówką i gorącym bulionem i mieszamy do chwili rozpuszczenia się sera i tak przygotowanym sosem zalewamy pieczarki. Gotujemy 3-4 minuty, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, po czym do sosu dodajemy klopsy.
Porcję makaronu polewamy sosem i posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem, który ma w tym daniu kluczowy wpływ na jego smak.
Smacznego :)

Opublikowano: 6 marca 2015
Anula - to patelnia żeliwna. Ja akurat kupiłam ją już jakiś czas temu w TkMaxx.
Fotki mega apetyczne a danie koniecznie do zrobienia!
Hiper-apetyczne danie!
:)