6

Flaczki z boczniaków




Lubicie flaczki?

Pewnie wielu z Was odpowie, że niekoniecznie. 

Ale może skusicie się na wersję wegetariańską? :)

Flaczki, które widzicie na zdjęciu powyżej zostały przygotowane z boczniaków. Grzybów, które krojone w poprzek blaszek wyglądem tak bardzo przypominają klasyczne flaczki, że pewnie wielu z Was widząc je na talerzu nie zauważyłoby różnicy. 

Składniki:

* 1,5 litra bulionu (jeśli nie zależy Wam na wersji wegetariańskiej, polecam mięsny)

* 500 g boczniaków

* 2 średniej wielkości marchewki

* 1 pietruszka

* 1/2 małego selera

* 1 cebula

* 1/3 niewielkiego pora

* 2 spore łyżki oleju

* 2 liście laurowe

* 3 ziela angielskie

* 1 pełna łyżeczka słodkiej papryki

* 1 pełna łyżeczka majeranku

* 1 szczypta ostrej papryki

* 1 szczypta imbiru

* 1 szczypta gałki muszkatołowej

* sól i pieprz do smaku

Cebulę kroimy w drobną kostkę, a pora w cienkie półplasterki.

Marchewki, pietruszkę oraz seler obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki. 

Boczniaki kroimy w paski w poprzek blaszek.

W dużym garnku, na rozgrzanym tłuszczu, podsmażamy cebulę oraz pora, a następnie dodajemy starte warzywa i smażymy jeszcze kilka minut od czasu do czasu mieszając. Następnie dodajemy grzyby oraz wszystkie przyprawy (włącznie z płaską łyżeczką soli) i całość zalewamy bulionem. Gotujemy pod przykryciem przez około 25-30 minut. 

Flaczki podajemy ze świeżym pieczywem oraz dodatkiem świeżej natki pietruszki.

Smacznego :)


Opublikowano: 7 listopada 2017
Tagi: grzyby
Kategoria: Zupy, Przekąski
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (6)
Kasia
Kasia
07.10.2018 22:02 odpowiedz
Wspanialy przepis. a czy moglaby Pani podac dobry przepis na bulion warzywny?
Alicja
Alicja
07.10.2018 16:34 odpowiedz
A ja smażę 4 naleśniki, kroje w paski i dodaję do zupy przed samym podaniem, pycha!
inaltro
inaltro
13.11.2017 09:51 odpowiedz
A ja jeszcze dokładam kurkumę, i duuużo pieprzu, na ostro!!
gosik2.0
07.11.2017 15:09 odpowiedz
Super! "Zabieram" przepis :).
Zuza
07.11.2017 11:20 odpowiedz
uwielbiam! tez niedawno robilam podobne :)
Dorota
07.11.2017 09:50 odpowiedz
Wiele lat temu robiłam flaczki z boczniaków i były pyszne. Wszystkim domownikom bardzo smakowały. Dzięki Twojemu wpisowi przypomniałam sobie o tej zupie i na pewno ją przygotuję:)