21

Filety po hawajsku z ryżem w sosie ananasowo śmietanowym z curry




Wczoraj znów przygotowałam dla nas obiad ze słodkim dodatkiem. Tym razem jednak słodycz nie była tak intensywna jak w przygotowywanych kilka dni temy skrzydełkach w pomarańczowej glazurze, czy wczorajszej karkówce w sosie miodowo piwnym.

Zdecydowanie jest to propozycja dla osób lubiących smak curry, ponieważ jest on dominujący. Nie tylko oprósza się nim mięso, ale też dodaje do sosu przygotowanego do ryżu. I właśnie ten sos nie tylko jest bardzo ciekawym i oryginalnym dodatkiem, ale też świetnie pasuje do tego dania. 

Sos przygotowywany jest na bazie syropu ananasowego i słodkiej śmietanki. Wymieszany z nim ryż nie jest suchy, ale przyjemnie kremowy. 

Składniki na 4 porcje:

* 4 pojedyncze filety z kurczaka

* 4 plastry gotowanej szynki wieprzowej

* 4 krążki ananasa z puszki

* 100 g żółtego sera (startego na grubych oczkach)

* 2 - 3 woreczki ryżu parboiled 

* sól

* pieprz

* curry

* olej do smażenia

Sos do ryżu:

* 100 ml syropu ananasowego 

* 150 ml kremówki (36%)

* 1 mała łyżeczka masła

* 2 spore szczypty curry

Ryż gotujemy w osolonej wodzie wg. zaleceń na opakowaniu. Odcedzamy, rozcinamy woreczki i wsypujemy go do miski.

Filety lekko rozklepujemy, posypujemy solą, pieprzem i curry (jeśli lubicie smak curry, nie żałujcie sobie). Filety obsmażamy na rumiano z obu stron na oleju, a następnie zdejmujemy je z patelni. Na tym samym oleju podsmażamy przez chwilę krążki ananasa - tylko do lekkiego zrumienienia (u mnie olej był mocno nagrzany, więc zajęło to około pół minuty).

W naczyniu żaroodpornym układamy mięso. Na każdym filecie kładziemy po plasterku szynki i po plastrze ananasa, a całość posypujemy serem.

Naczynie wstawiamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika i pieczemy 15 minut. W tym czasie przygotowujemy sos do ryżu.

W rondelku topimy masło, dodajemy do niego sok, śmietankę i curry. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 8-10 minut, do czasu aż sos odrobinę odparuje (powinno go zostać troszkę więcej niż połowa początkowej objętości). Gorącym sosem zalewamy ryż i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 2-3 minuty, by ryż wchłonął sos. 

Mięso podajemy z ryżem natychmiast po wyjęciu z piekarnika.

Smacznego :)

 



 
 

Opublikowano: 7 marca 2013
Kategoria: Mięso, Ryż
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (21)
A.
A.
29.03.2017 12:44 odpowiedz
Pycha!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
12.11.2015 23:02 odpowiedz
Cieszę się, że smakowało :)
Ania
Ania
12.11.2015 10:15 odpowiedz
Pyszne danie! Ryż obłędny :) Dziękuję za przepis
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
11.08.2015 08:05 odpowiedz
Nawet należy go użyć :)
magdusia3080
magdusia3080
10.08.2015 21:42 odpowiedz
Mam pytanie czy do sosu moge uzyc soku z puszki od ananasow?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
26.03.2014 21:27 odpowiedz
Miło mi, że smakowało :)
Dorota
Dorota
26.03.2014 21:14 odpowiedz
Bardzo smaczne! Zrobiłam bez szynki, bo miałam tylko swojską- pieczoną, a taka by nie pasowała. I ananasa pokroiłam na małe kawałki, tak żeby rozłożyć na całym filecie. Całość wyszła super, a do tego ryż według Twojego przepisu - SUPER :)
dorota
09.03.2013 17:53 odpowiedz
Uwielbiam takie zestawienie. Piękne zdjęcie!
izaa_a
09.03.2013 08:26 odpowiedz
super wyglądają ;))
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
08.03.2013 08:31 odpowiedz
Dziękuję :)
tofunapatyku
08.03.2013 08:26 odpowiedz
Kiedyś to danie bardzo często robiła moja mama, potem zaczęłam robić je i ja. Ale absolutnie nigdy nie wyszło mi z tego tak piękne danie jak Tobie Kasiu :) wow!
Kasia D
Kasia D
08.03.2013 03:26 odpowiedz
no nie, przedwczoraj pieklam torta i jeszcze wczoraj przed poludniem dojadalam ostatnie 4 krazki ananasa, aby sie nie zmarnowaly... heh, a byloby jak znalazl. pyszne.lubie takie dania
aniolekidiabelwjednym
07.03.2013 17:54 odpowiedz
Zjadłabym! Podobne danie zawsze zamawiam u siebie w malej restauracyjce - filet kurczaka z serem, ananasem i ostry sosem :)
mojamanufakturasmaku
07.03.2013 16:50 odpowiedz
Wyglądają bardzo apetycznie:) już mam pomysł na sobotni obiad:)
ginam35
07.03.2013 16:03 odpowiedz
Wyglądają przepysznie! Mogę się założyć, że tak samo dobrze smakują. Pozdrawiam serdecznie!
jolantaszyndlarewicz
07.03.2013 14:48 odpowiedz
Rewelacyjny obiad Kasiu ... a te wisienki to jak kropka nad i:) pozdrawiam
kabamaiga
07.03.2013 14:24 odpowiedz
Takie kotleciki to było kiedyś danie popisowe mojej siostry. Dawno już nie jadłam.
Gość
Gość
07.03.2013 12:11 odpowiedz
jaka surowka by pasowala do tego dania???
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
07.03.2013 11:17 odpowiedz
Możesz zamiast 36% użyć słodkiej 18% lub 12% (śmietany do gotowania), ale zdecydowanie nie może być to jogurt.
Madlen
Madlen
07.03.2013 11:04 odpowiedz
Pysznie wygląda, zrobię w sobotę na obiad. Ale czy do sosu koniecznie musi być śmietanka 36%? Można ja zastąpić jogurtem naturalnym?
Angie
Angie
07.03.2013 09:59 odpowiedz
Pomysłowe i wygląda wspaniale...