5

Filet z kurczaka na puree z bobu




Bób najchętniej jadam w postaci najprostszej, czyli ugotowany w osolonej wodzie. Co więcej jadam go ze skórką, chociaż wiele osób w które znam, skórkę odrzuca. Dla mnie połowa smaku bobu kryje się właśnie w skórce, więc obieranie go jest mi obce. A do tego przepisu trzeba się go naobierać :) 

Jeśli chcecie, aby Wasz bób miał intensywnie zielony kolor, nie należy gotować go zbyt długo. Im dłużej poddajecie go obróbce termicznej, tym bardziej zmienia kolor z soczystej zieleni na szary. Jeśli będziecie mieć młody bób, od chwili zagotowania wystarczy mu około 15 minut. Taki nierozgotowany bób też o wiele lepiej się obiera.

To bardzo proste i lekkie danie. Puree z bobu spokojnie zastępuje ziemniaki, więc danie jest sycące, a dzięki dodatkowi czosnku i mięty, jest ono także bardzo aromatyczne. 

Polecam na upalny weekend :)



Składniki na 4 spore porcje:

* 4 filety z kurczaka

* ok. 1,5 kg bobu

* 150 ml kremówki

* 3 łyżki stopionego masła

* 1 duży ząbek czosnku

* 5 liści mięty

* 1 łyżka soku z cytryny

* sól

* pieprz

* olej do smażenia

Bób gotujemy około 15 minut, odcedzamy i obieramy ze skórek. Połowę bobu odkładamy, a drugą połowę łączymy z masłem, sokiem cytrynowym i śmietanką. Dodajemy starty na drobnych oczkach czosnek, miętę oraz sól i pieprz do smaku. Miksujemy blenderem na gładkie puree. 

Mięso posypujemy solą i obsmażamy z obu stron na oleju. Kroimy w plasterki. 

Na talerzu rozsmarowujemy puree i układamy na nim mięso. Całość posypujemy resztą obranego bobu.

Smacznego :)



Inspiracja


Opublikowano: 2 sierpnia 2013
Tagi: bób kurczak
Kategoria: Mięso
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (5)
jolantaszyndlarewicz
08.08.2013 13:06 odpowiedz
Bobu nie lubię, ale podejrzewam, ze na puree z selera czy marchewki danie wyglądałoby i smakowałoby równie pysznie:)
ugotujmyto.pl
04.08.2013 21:33 odpowiedz
Pyszny obiad:)! Ostatnio też szaleję z bobem...;)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
03.08.2013 12:03 odpowiedz
Dziękuję za podzielenie się opinią :)
Pozdrawiam :)
Marii
Marii
03.08.2013 11:49 odpowiedz
Zrobiłam wczoraj na kolację! Rewelacyjnie łatwe i przepyszne! Myślę, że tego dania nie powstydziłaby się niejedna restauracja! pozdrawiam :)
MerryJ
02.08.2013 10:15 odpowiedz
mimo, że jestem na diecie takiego przysmaku bym sobie nie odmówiła raczej :)