Czasem użycie w kuchni prostych składników daje wyśmienite połączenie. Czasem robimy coś na szybko i bez wkładania w to specjalnego wysiłku, a efekty są wręcz zaskakujące. Tak też było z tym makaronem. Po całym dniu pracy marzyłam o jakimś ciepłym i mało pracochłonnym daniu. Jeszcze wtedy nie wiedziałam, że stworzę danie wpisane na stałe w nasz jadłospis. Polecam z czystym sumieniem ten banalny w przygotowaniu makaron, który zawsze się udaje i za każdym razem smakuje lepiej.
Składniki na 2 spore porcje:
* 150 g dobrej jakości makaronu Fettuccine (jakoś nie pasuje mi tu żaden inny)
* 250 g drobnych pieczarek
* 200 ml kremówki (36%)
* 1 spory pęczek szczypiorku
* ½ łyżeczki suszonego tymianku
* 1 + 1 łyżka masła
* 2 łyżki oleju
* sól
* pieprz
Pieczarki obieramy i kroimy w ćwiartki. Na patelni rozgrzewamy olej i łyżkę masła. Wrzucamy pieczarki i obsmażamy je aż będą rumiane i dopiero wtedy je solimy (w przeciwnym razie puszczą wodę i uduszą się a nie usmażą). W oddzielnym garnku rozpuszczamy drugą łyżkę masła, wlewamy śmietankę, dodajemy drobno posiekany szczypiorek, tymianek, sól i pieprz i \gotujemy na małym ogniu dość często mieszając do czasu aż sos trochę zgęstnieje (ok. 5 – 7 min). Makaron gotujemy według zaleceń na opakowaniu. Makaron posypujemy pieczarkami i polewamy sosem. Można posypać świeżo mielonym pieprzem i szczypiorkiem.
Smacznego :)


Opublikowano: 5 lutego 2010
Pozdrawiam :)
Czy należy użyć śmietany słodkiej czy kwaśnej?
Dzięki za odpowiedź
Pozdrawiam! ;))
Nie uwierzysz! , ale wczoraj weszłam do Ciebie i wydrukowałam połowę Twoich przepisów:D
Pozdrawiam.
Mniam, następny w kolejce
Nie policzę ile razy kluchy wszelakie uratowały mi życie. :D No, może nie życie, ale dobre imię matki i żony. :D
A te pieczareczki w sosie śmietanowym... marzenie. :) Uwielbiam! chociaż osobiście jeszcze gorgonzolę dorzucam. :)
Jak to apetycznie i smakowicie wygląda :) Pychaaa.