20

Faszerowane jajka - przepis




Po raz pierwszy przygotowałam je na wielkanocne śniadanie 5, może 6 lat temu. Niby takie proste i oczywiste połączenie, a stały się świątecznym hitem, którego nie może zabraknąć wśród wielkanocnych potraw. Od tej pory przygotowuję je co roku i co roku, pomimo sukcesywnego zwiększania ich liczby, znikają ze stołu wszystkie. Bez wyjątku. 

Mnie najbardziej smakują podane zaraz po przygotowaniu, więc dzień wcześniej gotuję jajka i smażę pieczarki, które w niedzielny poranek łączę z żółtkami oraz pozostałymi składnikami i tak przygotowanym farszem napełniam białka na chwilę przed podaniem. 

Składniki:

* 10 dużych jajek (XL)

* 500-600 g pieczarek

* 2 pęczki szczypiorku

* 1 łyżka oleju

* majonez

* sól i pieprz do smaku

Jajka gotujemy na twardo, obieramy i studzimy. 

Pieczarki ścieramy na drobnych oczkach tarki, dusimy na maśle do czasu aż cała woda odparuje oraz doprawiamy solą i pieprzem (bardzo ważne jest, by pieczarki było dobrze odparowane, aby nie rozrzedziły farszu). 

Jajka delikatnie przekrawamy na pół i wyjmujemy żółtka. Ścieramy je na drobnych oczkach tarki i łączymy z przestudzonymi pieczarkami oraz bardzo drobno posiekanym szczypiorkiem. Kiedy składniki się połączą, do farszu dodajemy majonez. Majonezu nie powinno być zbyt dużo aby farsz nie był zbyt rzadki, ale też musi go być na tyle, bo farsz nie był suchy. na koniec doprawiamy farsz według własnego smaku. 

Połówki jajek obficie napełniamy farszem i przykrywamy je folią do chwili podania, aby farsz nie obsechł. 

Smacznego :)




Opublikowano: 29 marca 2015
Kategoria: Śniadania, Wielkanoc
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (20)
Diana
Diana
05.04.2019 09:17 odpowiedz
Czy można wiedzieć gdzie kupiła Pani ten piękny talerz na jajka?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
05.04.2019 10:16 odpowiedz
Został kupiony już kilka lat temu na targu staroci :)
ewa
ewa
03.03.2019 17:48 odpowiedz
Witam.Czy zrobiony farsz,ale bez dodatku majonezu mozna mrozic? (majonez dodalabym w ostatniej chwili.)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
04.03.2019 07:54 odpowiedz
Niestety nie polecam mrożenia takiego farszu. 
danka
danka
11.02.2017 10:50 odpowiedz
Ja tak przygotowane jajka zalewam żelatyną ( wywar ugotowany na jarzynach. Polecam
Anita
Anita
16.04.2015 07:57 odpowiedz
U mnie w domu zazwyczaj robi sie jajka faszerowane z tunczykiem..sa pyszne.do zoltek dodaje odsaczonego tuńczyka i troche ketchupu i ucieram.wychodzi pyszna pasta ktora napelniam bialka.na to jak ktos nie dba o diete mozna polozyc lyzeczke majonezu a na majonez krople ketchupu.wyglada efektownie...ale i smakuje wybornie :)u mnie w domu znikaja szybciej niz te z pieczarkami
agusia
agusia
10.04.2015 09:16 odpowiedz
Pyszne, nie tylko na Wielkanoc
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
09.04.2015 15:24 odpowiedz
Cieszę się, że smakowały :)
jolantaszyndlarewicz
09.04.2015 10:47 odpowiedz
Kasiu bardzo smaczne są te jajka, zrobiłam je na śniadanie Wielkanocne, a i wczoraj zajadałam na kolację:). Pozdrawiam
betsypetsy
30.03.2015 07:43 odpowiedz
Zrobię i to jeszcze dzisiaj by wypróbować :)
małgosia
małgosia
29.03.2015 23:47 odpowiedz
Też takie robię, potwierdzam są pyszne, ale półmisek na jajka to jest piękny, robi wrażenie, zresztą jak cały blog. Pozdrawiam.
Justyna Joanna
Justyna Joanna
29.03.2015 20:53 odpowiedz
Tez je robię, dorzucam trochę curry - rewelacja
mikimama
29.03.2015 20:39 odpowiedz
Jak pięknie się prezentują i ten talerzyk, ach....
kasia
kasia
29.03.2015 19:31 odpowiedz
dziękuję za szybką odpowiedż
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
29.03.2015 19:29 odpowiedz
Na tej, która robi drobne wiórki. Nie tej, co ściera na papkę, tylko na mniejszych (z dwóch rodzajów) oczek.
kasia
kasia
29.03.2015 19:27 odpowiedz
czy pieczarki ścierać na średniej czy najdrobniejszej tartce
kabamaiga
29.03.2015 17:49 odpowiedz
U nas to też wielkanocny hit, chociaż zazwyczaj bez szczypiorku. Ba, to chyba jeden z pierwszych przepisów u mnie na blogu i jakie ja wtedy okropne zdjęcie zrobiłam (na szczęście już podmienione ;) )
zosia19
zosia19
29.03.2015 12:27 odpowiedz
Ja dodaje jeszcze świeży tymianek :)
jolantaszyndlarewicz
29.03.2015 11:59 odpowiedz
Genialne, muszę je zrobić:)
perz_a
29.03.2015 11:57 odpowiedz
Najlepszy farsz do jajek jaki znam :) U mnie w domu też te z pieczarkami zawsze znikają jako pierwsze, chodźbym nie wiem jak się natrudziła to żaden inny farsz nie ma z nim szans :D