0

Faszerowane cebule - przepis




Dziś mam dla Was pomysł na faszerowane mięsem mielonym oraz mozzarellą cebule.

Pamiętajcie tylko, by użyć jak największych cebul (moje miały około 10 cm średnicy), ponieważ po zdjęciu pierwszej warstwy znacznie się zmniejszą.



Składniki:

* 6 dużych cebul

* 1 kulka startej mozzarelli

* 3 łyżki startego żółtego sera

* 500 g mielonego mięsa

* 1 łyżka koncentratu pomidorowego

* 2 ząbki czosnku

* 2 szczypty ziół prowansalskich

* 1 szczypta majeranku


* 2 łyżki oleju

* 1 łyżeczka cukru


* sól i pieprz do smaku

Cebule obieramy i zdejmujemy pierwszą warstwę. Odcinamy czubek i wrzucamy je do gotującej się, osolonej wody. Gotujemy około 20 minut, a następnie odstawiamy je do wystygnięcia i drążymy w taki sposób, by pozostały tylko 2 zewnętrzne warstwy. 

Cebulę, która została wydrążona drobno siekamy i podsmażamy z posiekanym czosnkiem na oleju. Następnie dodajemy mięso oraz przyprawy i smażymy je przez kilka minut. Do podsmażonego mięsa dodajemy koncentrat pomidorowy i gotujemy na wolnym ogniu przez kilka kolejnych minut. Po zdjęciu z ognia do mięsa dodajemy mozzarellę. Tak przygotowanym farszem napełniamy cebule i posypujemy je startym serem.

Zapiekamy w przykrytym naczyniu żaroodpornym w 200 stopniach przez około 40 minut (cebule powinny być całkowicie miękkie).

Smacznego :)


Opublikowano: 6 lutego 2016
Kategoria: Inne
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (0)
Nie ma jeszcze komentarzy.