24

Faszerowana papryka z mascarpone


Faszerowana papryka to jedno z moich ulubionych dań jeszcze z czasów dzieciństwa. Przygotowywana przez moją babcię z farszem identycznym jak do gołąbków i sosem pomidorowym obowiązkowo musiała być conajmniej dwa razy w miesiącu. 

I właśnie taką paprykę na bazie farszu z mięsa i ryżu chciałabym Wam dziś zaprezentować. Dodatkowo dodałam kilka łyżek mascarpone, które sprawiło że farsz jest kremowy i bardzo delikatny. Do tego odrobina oregano i kilka ząbków czosnku i danie staje się także bardzo aromatyczne. 

Jeśli zdecydujecie sie je przygotować, polecam wybranie dużych ale niezbyt mięsistych papryk, by mieć pewność że w podanym czasie upieką się i będą miękkie (mnie spokojnie odchodziła od nich skórka). 

Polecam :)

Składniki:

* 5 kolorowych papryk 

Farsz:

* 500 g indyczego mięsa mielonego 

* 200 g ugotowanego ryżu (2 woreczki)

* 150 - 200 g mascarpone

* 1 duża cebula (lub 2 mniejsze)

* 3 ząbki czosnku

* 1 mała marchewka

* 3 łyżki posiekanej natki pietruszki

* 1/2 łyżeczki suszonego oregano

* sól i pieprz do smaku

* 3 łyżki oliwy

Drobno posiekaną cebulę, startą marchewkę i przeciśnięty przez praskę czosnek podsmażamy na oliwie około 3-4 minuty od czasu do czasu mieszając. Zdejmujemy z ognia i na jeszcze ciepłej patelni rozprowadzamy mascarpone. Powinno się stopić. 

Ryż łączymy z mięsem, podsmażoną cebulą z mascarpone, dodajemy pietruszkę i oregano i mieszamy (najlepiej wymiesza się jeśli będziemy mieszać dłonią). Solimy i pieprzymy do smaku. Lepiej posolić troszkę więcej, ponieważ ryż i papryka "wciągną" sól. 

Z papryk odcinamy "czapeczki" i wycinamy gniazda nasienne. Tak przygotowane papryki napełniamy po same brzegi farszem a następnie przykrywamy je odciętymi wcześniej wierzchami. 

Papryki ustawiamy w naczyniu żaroodpornym i podlewamy 5-6 łyżkami wody. Pieczmy w 200 stopniach pod przykryciem 60 minut a następnie dopiekamy jeszcze 20 minut, już bez pokrywy. 

Najlepiej smakują odrobinę przestudzone.

Smacznego :)

 


 

"In the childhood memories of every good cook, there's a large kitchen, a warm stove, a simmering pot and a mom"

Barbara Costikyan


 

STUFFED, ITALIAN STYLE PEPPERS

Ingredients:

* 5 bell peppers  

Filling:

* 500 g minced turkey meat

* 200 g rice

* 150-200 g mascarpone

* 1 big onion (or 2 smaller)

* 3 garlic cloves

* 1 small onion

* 3 tablespoons chopped parsley

* 1/2 teaspoon dry oregano

* salt and pepper to taste

* 3 tablespoon olive oil

Combine chopped onion, grated carrot and crashed garlic with olive oil and fry stirring for 3-4 minutes. Remove from the heat and add mascarpone. It will melt. Then add boiled rice, minced meat, parsley and spices and mix well. 

Cut off tops of peppers and fill them with the filling. Then cover them with the tops and place in a baking dish and 5-6 tablespoons of water. Cover the dish and bake in 200C. After an hour remove the cover and bake another 20 minutes.

They taste best when they're a bit cooled. 

 


Opublikowano: 9 listopada 2012
Kategoria: Mięso, Ryż
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (24)
Gość
Gość
21.11.2012 11:15 odpowiedz
Zrobiłam te papryczki i wyszły znakomite;-) farsz przez dodanie serka zrobił się bardzo delikatny, na pewno będę powtarzała to danie.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
18.11.2012 19:59 odpowiedz
Bo to zależy od wielkości papryk :)
kaatje32
18.11.2012 19:57 odpowiedz
zrobilam:-):-) farszu mi wyszlo na wiecej papryk. wczoraj i dzis wiec kroluje u nas papryka:-) dziekuje Ci Kasiu!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
17.11.2012 21:45 odpowiedz
Nie ma takiej potrzeby, bo to mięso drobiowe w dodatku zmielone, a papryka się będzie piekła 80 minut :)
kaatje32
17.11.2012 20:13 odpowiedz
Kasia a mieso wczesniej podsmazyc?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
15.11.2012 20:54 odpowiedz
Cieszę się, ze smakowało :)

Pozdrawiam ciepło :)
1joanna28
1joanna28
15.11.2012 20:51 odpowiedz
Już od kilku dni chodziła za mną Twoja papryka. Dzisiaj nie wytrzymałam i zdobiłam ją na kolację. Jest przepyszna. Już dawno nie jadłam tak dobrego dania. Smakowało całej rodzinie.Do tego lampka czerwonego wina. Polecam wszystkim. Dziękuję Kasiu.
Gość
Gość
15.11.2012 14:10 odpowiedz
dzieki Kasia .Pozdrawiam
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
12.11.2012 20:30 odpowiedz
Iwono - zamiast mięsa dodaj pół kilograma startych na grubych oczkach pieczarek uduszonych na maśle z cebulą i dużą ilością pieprzu i cały pęczek posiekanej drobniutko natki pietruszki. Będzie pysznie :)
jolantaszyndlarewicz
12.11.2012 17:59 odpowiedz
Przepysznie wyglada ta papryka Kasiu:) .... a mascarpone napewno nadał nadzieniu aksamitnosci:)
lutka40
12.11.2012 17:40 odpowiedz
Z dodatkiem mascarpone ? Chętnie spróbuję
iwona
iwona
12.11.2012 13:47 odpowiedz
Kasiu ,a co doac jeszcze do ryzu i mascarpone jezeli nie chce miesa!
Ava
Ava
11.11.2012 22:50 odpowiedz
Papryka - zawsze!
polperfekcyjna
11.11.2012 16:32 odpowiedz
uwielbiam pieczone papryki, Twoja wygląda przepysznie :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
11.11.2012 14:35 odpowiedz
Ja mascarpone dodaję do zup, do sosów śmietanowych - bardzo często go uzywam :) Jest to rodzaj sera który nadaje kremowego, aksamitnego smaku. Polecam spróbowac :)
aniolekidiabelwjednym
11.11.2012 14:32 odpowiedz
Bardzo lubię faszerowana paprykę :) Mascarpone kojarzy mi się z tiramisu, jakoś nie przyszło mi do głowy dodawać ten serek do słonych potraw :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
09.11.2012 23:15 odpowiedz
Boję się, ze gdybym otwarła restaurację czy cukiernię, to pasja do tworzenia mogłaby minąc :) Teraz nic nie robię pod presją, gotuję to na co mam ochotę i kiedy chcę. Czy gdyby stało się to moją pracą dalej bym to kochała? Właśnie nie wiem...
Oczywiście są pewne marzenia, ale póki co nie mówię o nich głośno :)

Dziękuję za miłe słowa, są dla mnie bardzo ważne :)
Monika
Monika
09.11.2012 22:25 odpowiedz
Dodajesz piękne potrawy, strasznie lubię wchodzić na twojego bloga. Wszystko wygląda tak pięknie, apetycznie. Odwalasz kawał dobrej roboty :) Nie myślałaś o tym żeby założyć własną cukiernię albo restaurację ? Jeśli tak to życzę Ci żeby tak się stało :)
kamciss
09.11.2012 20:19 odpowiedz
Kocham faszerowaną paprykę /cukinię/pomidory w każdym wydaniu, Twoja prezentuje się super :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
09.11.2012 09:52 odpowiedz
Myślę, ze może :) Bo mascarpone jest raczej neutralne w smaku i tylko sprawia, ze farsz jest kremowy i delikatny.
IwKo
IwKo
09.11.2012 09:45 odpowiedz
Ach! Te dziecinne wspomnienia i smaki bardzo mnie rozklejają.

Lecz dziś wiem, że choć nie sposób powrócić do dzieciństwa to mogę je przeżyć raz jeszcze razem z moim dzieckiem :-)

Papryki z mascarpone jeszcze nie robiłam więc muszę to nadrobić. Mąż zapewne zje zachwycony ale czy dziecko będzie podskakiwać z radości?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
09.11.2012 09:40 odpowiedz
Dziękuję :)
Maggie
09.11.2012 09:37 odpowiedz
Wspaniale zdjecia! Ja tez bardzo lubie faszerowana papryke, bez wzgledu na pore roku. Probowalam juz roznych wersji nadzienia i za kazdym razem bylo smakowicie :)
blenda2007
09.11.2012 09:35 odpowiedz
super:)