10

Faszerowana cukinia


Uwielbiam słodycz młodej cukinii. Chętnie dodaję ją zarówno do zup, dań wytrawnych jak i do wypieków. Naprawdę wszystko jedno w jakiej postaci, od zawsze jest w czołówce moich ulubionych warzyw. Co prawda mąż miłości tej nie podziela, ale kiedy nie ma Go w domu, mogę sobie pofolgować :) 

Od dawna chodziła mi po głowie cukinia faszerwana kurkami, więc kiedy tylko udało mi się po wielu dniach poszukiwań nabyć pudełko grzybów, nie wyobrazałam sobie by zrobić z nich cokolwiek innego. I okazało się, że to najlepsza faszerowana cukinia jaką kiedykolwiek jadłam. Kasza nadaje farszowi ciekawej tekstury, ricotta sprawia ze jest kremowy i delikatny a natka podkreśla smak kurek. Do tego odrobina parmezanu i tymianku. I jest pysznie. 

Składniki:

* 2 średniej wielkości cukinie

* 350 g kurek

* 150 g kaszy jęczmiennej (najlepiej grubej)

* 125 g ricotty

* 1 duża cebula

* 2 jajka

* 2 łyżki masła

* pęczek drobno posiekanej natki pietruszki

* 3 łyżki tartego parmezanu

* 1 szczypta suszonego tymianku

* sól i pieprz (do smaku)

Kaszę gotujemy w lekko osolonej wodzie. 

Na maśle podsmażamy posiekane w drobną kostkę kurki i cebulę. Dodajemy tymianek i dusimy do czasu aż woda całkowicie odparuje i zdejmujemy z ognia. 

Do podduszonych grzybów dodajemy kaszę, ricottę wymieszaną z jajkami, pół pęczka posiekanej natki i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 

Cukinie przekrawamy na pół i drążamy środek. Farsz nakładamy do cukiniowych łódeczek (u mnie było ze sporą górką) i posypujemy natką i parmezanem. Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 45 minut. 

Smacznego :)

 



Przepis własny
 


Opublikowano: 3 września 2012
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (10)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
12.08.2013 09:26 odpowiedz
Można pieczarkami :)
beatawg
beatawg
11.08.2013 21:45 odpowiedz
czy jakims cudem da się zastąpić czymś kurki?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
06.09.2012 21:16 odpowiedz
Ricottę można zastąpić mascarpone, albo zwykłym twarogiem sernikowym, takim juz mielonym - z wiaderka. Sprawdziła by się tez Philadelphia.
kucharka
kucharka
06.09.2012 21:08 odpowiedz
Wygląda pysznie, ale czy można jakoś zastąpić ricottę?
Samantha
04.09.2012 23:25 odpowiedz
Wspaniale skomponowane smaki, bardzo pysznie i wybornie wygląda ! Znakomita :)
PannaNie
04.09.2012 18:08 odpowiedz
Ja dzisiaj robiłam zupę z dodatkiem cukinii :)
Magda
04.09.2012 09:23 odpowiedz
O, super. Właśnie mam trochę grzybków w lodówce i zastanawiałam się, co z nimi zrobić. No to chyba już wiem :)

Zapraszam Cię Kasiu do blogowego łańcuszka :)
http://pamietnikwegetarianki.wordpress.com/2012/09/03/versatile-blogger/" rel="nofollow">pamietnikwegetarianki.wordpress.com/2012/09/03/versatile-blogger/
kamciss
03.09.2012 20:22 odpowiedz
Ja z mamą również zajadamy się cukinią w każdej postaci najlepiej grillowanej lub faszerowanej, mój tata niestety tylko preferuję tą grillowaną lub podsmażaną z przyprawami na patelni :)
kulinarnespotkania
03.09.2012 17:49 odpowiedz
mmm... co za pyszne danie:)
jolantaszyndlarewicz
03.09.2012 12:13 odpowiedz
Uwielbiam faszerowaną cukienie:) .... jest przepyszna, a ta wersja z kurkami to po prostu niebow gębie:) pozdrawiam Kasieńko
PS. jak Męża nie ma to ja folguję sobie z czosnkiem (M uczulony) akurat, ...wiec jak widaćkażda z nas z czymś folguje:)