6

Farszynki mazurskie - przepis




Dzisiaj mam dla Was przepis na proste i bardzo smaczne danie obiadowe pochodzące z okolic Warmii i Mazur. 

Farszynki to połączenie delikatnego ziemniaczanego ciasta i mięsno jajecznego farszu z dodatkiem cebuli, czosnku i szczypiorku. To także świetny sposób na zagospodarowanie mięsa z niedzielnego rosołu, na które często brak pomysłu. To takie swojskie danie, do którego idealnie pasuje kubek czerwonego barszczu lub w bardziej eleganckiej wersji, mieszanka sałat z sosem czosnkowym.

Jeśli do tej pory nie mieliście okazji ich spróbować, szczerze polecam. Mnie osobiście smak tego dania (biorąc pod uwagę jego prostotę i niezbyt wyszukane składniki) bardzo pozytywnie zaskoczył. 

Dodam jeszcze, że danie to jest bardzo ekonomiczne, gdyż 4 sycące porcje to maksymalnie koszt 12 zł. 

Składniki:

* 1 kg ziemniaków (waga po obraniu)

* 2 jajka

* ok. 200 g mąki ziemniaczanej

* sól

Farsz:

* 400 g mięsa wieprzowego

* 2 ugotowane na twadro jajka

* 1 duża cebula

* 2 ząbki czosnku

* 2 łyżki masła

* 1 pęczek szczypiorku

* sól i pieprz do smaku

Dodatkowo:

* olej do smażenia

Dzień wcześniej gotujemy i ubijamy ziemniaki oraz gotujemy mięso w wodzie z dodatkiem włoszczyzny i soli. Na drugi dzień mięso mielimy, dodajemy do niego drobno posiekane jajka oraz szczypiorek, podsmażoną na maśle cebulę z czosnkiem i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do ziemniaków dodajemy jajka, ok. 2/3 łyżeczki soli i mąkę. Wyrabiamy gładkie, nie klejące się do rąk ciasto. Jeśli trafimy na niezbyt mączne ziemniaki, może się okazać, że trzeba będzie dodać odrobinę więcej mąki. Ciasto powinno być dość elastyczne. 

Masę ziemniaczaną i farsz dzielimy na 8 części. Z ciasta ziemniaczanego, na podsypanej mąką stolnicy, formujemy prostokąt, na środek którego nakładamy farsz. Boki ciasta zlepiamy ze sobą. 

Tak przygotowane farszynki smażymy na średniej wielkości gazie do chwili, aż się zarumienią. Po zdjęciu z patelni odkładamy je na ręcznik papierowy by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. 

Smacznego :)


Opublikowano: 4 listopada 2014
Kategoria: Mięso
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (6)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
11.09.2015 08:49 odpowiedz
Myślę, że tak.
Karolina
Karolina
10.09.2015 22:28 odpowiedz
a czy można upiec w piekarniku?
jolantaszyndlarewicz
07.11.2014 21:20 odpowiedz
Nie słyszałam nigdy o farszynkach, ale wyglądają po prostu przepysznie:)
nina007
05.11.2014 12:20 odpowiedz
Bardzo mi się podoba to danie. Dodatkowym atutem dla mnie jest fakt, że danie spełnia wymogi diety bezglutenowej. Z przyjemnością wypróbuję.
Gość
Gość
04.11.2014 15:08 odpowiedz
Pyszne! Uwielbiam to danie! Jestem właśnie z okolic Warmii i Mazur :)
filizanka-smakow
04.11.2014 14:00 odpowiedz
mięsko wieprzowe zamieniam na mięsko z indyka i będzie ideał :D