29

Fallen chocolate cake


Cały czas starając się jak najlepiej wykorzystać owoce lata zdecydowałam się na bardzo oryginale ciasto. 

Najciekawsze w nim jest to, że po upieczeniu ma się z nim stać coś, czego obawia się większość pieczących (zwłaszcza serniki), a mianowicie ma opaść. A opaść ma w taki sposób, aby zrobiła się w nim dosłownie "dziura", a boki pozostały wysokie, tworząc zabezpieczenie przed wypadaniem owoców. 

Nie przejmujcie się, jeśli po wyjęciu z piekarnika ciasto będzie wyrośnięte i wysokie (moje nawet wyrosło z tzw. "kopułą"), ale już po kilkunastu minutach zaczęło opadać. Dzieje się tak, ponieważ do ciasta dodana jest ubita piana z białek, a ta właśnie sprawia, że opadają też serniki.  

Jak chodzi o samo ciasto to konsystencją przypomina brownie (wszak nie ma w nim mąki), jest ciężkie, wilgotne i bardzo mocno czekoladowe. Dodatek skórki pomarańczowej sprawia, że niesamowicie intensywnie pachnie i smakuje pomarańczami. No o cała masa owoców jest już ukoronowaniem go. 

Gorąco Wam je polecam, jest na prawdę fantastyczne. 

Składniki na ciasto:

* 140 g gorzkiej czekolady

* 2x60 g cukru

* 80 g masła

* 3 duże jajka (osobno białka i żółtka)

* 1/2 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy

* 1 łyżeczka likieru pomarańczowego

* 1,5 szklanki jeżyn

* 1 szklanka malin lub borówki amerykańskiej

* 1 galaretka truskawkowa 

* cukier puder

Czekoladę rozpuszczamy z masłem w kąpieli wodnej i odstawiamy aby odrobinę przestygła. 

Żółtka miksujemy z jedną częścią cukru kilka minut, a aż masa będzie jasna i puszysta. Następnie dodajemy jeszcze ciepłą czekoladę z masłem i miksujemy do chwili połączenia się składników. 

W osobnej misce ubijamy białka na sztywną pianę i pod koniec dodajemy drugą część cukru. Miksujemy aż piana będzie się błyszczeć i będzie mocno sztywna (ok 5 minut). Pianę delikatnie łączymy z masą czekoladową. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 20 cm i wstawiamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika. Pieczemy ok 40-45 minut. Upieczone ciasto odstawiamy do wystygnięcia i dajemy mu czas, by się zapadło. 

Na około godzinę przed wypełnianiem ciasta owocami przygotowujemy galaretkę. Całą galaretkę rozpuszczamy w 200 ml wody i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia, a następnie wstawiamy jeszcze na około 30 minut do lodówki. Docelowo potrzebna nam galaretka, która ma konsystencję sosu karmelowego (czyli musi być dość gęsta). 

Kiedy ciasto jest już zimne, zagłębienie wypełniamy owocami i polewamy je delikatnie galaretką. Zużyjcie nie więcej niż połowę galaretki, aby nie było jej za wiele. Dodatkowo ciasto obficie posypujemy cukrem pudrem i wstawiamy do lodówki na około 2 godziny. 

Smacznego :)

 



 

 

Źródło 


Opublikowano: 9 września 2011
Tagi: czekolada
Kategoria: Czekoladowe
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (29)
Olga
Olga
10.11.2011 00:19 odpowiedz
Znam to ciasto w trochę innej wersji. W "zapadnięty krater" wlewa się lemon curd (ja jeszcze posypuję kakao z cukrem - wygląda nieziemsko). Jest naprawdę przepyszne. Spróbuję zrobić z malinami i jeżynami w przyszłorocznym sezonie.
Podpisuję się pod komentarzem/krytyką zdjęcia. Oczy bolą, tak przeostrzone kolory. Zupełnie nie rozumiem po co to robisz. Masz świetne przepisy, fajnie gotujesz, robisz super zdjęcia, tylko po co je potem tak do bólu obrabiasz? Jedzenie tak przedstawione wygląda jakby było sztuczne, zaaranżowane tylko na potrzeby zdjęcia, a Ty przecież naprawdę to ugotowałaś/upiekłaś i potem zjadłaś. Więcej naturalności i przyziemności, mniej przeróbki. Trzymam kciuki.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
18.09.2011 19:17 odpowiedz
Miło mi, że smakowało :)
ogrodybabilonu
18.09.2011 19:12 odpowiedz
Ciasto jest świetne, robiłam. Dziękuję za przepis! Pozdrawiam
betty
betty
13.09.2011 19:11 odpowiedz
przepis świetny i ciasto pewnie supersmaczne, ale to zdjęcie.... nie rozumiem zachwytów nad nim - gdybyś nie przesadziła tak z podkręcaniem ostrości w programie, w jakim obrabiasz zdjęcia, wyglądałoby znacznie lepiej
bbbeatrycze
12.09.2011 22:15 odpowiedz
skonam jak nie spróbuje! Lecę do kuchni... i sprawdzę składniki... już się nie mogę doczekać jutra...:)
mnemonique
12.09.2011 19:36 odpowiedz
wyjątkowe! i przepięknej urody zdjęcia!!!
fallen, jak fallen angel.

Pozdrawiam
Monika
www.bentopopolsku.blogspot.com
tjaryma6
12.09.2011 19:27 odpowiedz
czyż to nie jest chocolate cloud cake ze zmniejszonymi o połowę proporcjami?
kulinarnespotkania
12.09.2011 08:36 odpowiedz
cudowne!!! wyglada tak pieknie:)
bernadeta75
11.09.2011 11:54 odpowiedz
bajeczne zdjecie, bajeczne ciasto.
jolantaszyndlarewicz
10.09.2011 19:17 odpowiedz
Kasiek po prostu cudo ...cudo do kwadratu ....
zemfiroczka
10.09.2011 17:06 odpowiedz
Czekoladowe z jeżynami! O matko! Pycha!
pasibrzuchy
10.09.2011 11:35 odpowiedz
i jeszcze te jeżyny... pyszności :)))
majanaboxing
09.09.2011 23:36 odpowiedz
Wspaniale wygląda! :) I te owoce, mniam:)
grazyna00711
09.09.2011 19:42 odpowiedz
A to sprytne ciasto, z dziurą na owoce ! Wygląda obłędnie i na pewno tak smakuje :)
kasiaorlikowska
09.09.2011 18:42 odpowiedz
Wspaniale wygląda ,język m zaraz ucieknie:)
aciri
09.09.2011 11:48 odpowiedz
Wspaniałe. Bardzo zachęcająco wygląda.
poswiatka
09.09.2011 11:35 odpowiedz
Fenomenalnie wygląda.. Gdy je widzę mam wrażenie jakby znowu był lipiec... :-)
asiek_ba
09.09.2011 11:27 odpowiedz
Fantastycznie wygląda!! I tyle owoców! Szkoda, że nie ma przekroju.
Pozdrawiam i miłego dnia życzę Ksieńko:)
Aśka.

kaspiecze
09.09.2011 11:03 odpowiedz
cudo!!! i bardzo podoba mi się jego nazwa
andzia-35
09.09.2011 10:24 odpowiedz
Piękne, piękne, Kasiu:-)
elau66wr
09.09.2011 10:15 odpowiedz
Ojejku nieważne czy chmura czy nie, dla mnie BOMBA. Pewnie się skusze na zrobienie
zauberi
09.09.2011 10:12 odpowiedz
ciekawe ciasto :) miłego weekendu
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
09.09.2011 10:11 odpowiedz
No własnie jako że nie jestem fanką Nigelli i nie mam Jej książek to nie miałam pojęcia, że to ciasto przypomina Jej czekoladową chmurę :)
MałgosiaZ
MałgosiaZ
09.09.2011 10:08 odpowiedz
no piękne, piękne...przepis prawie jak Nigelli tyle, że owoce dodane. Właśnie robię takie z przepisu koleżanki WC :-) ale będę jeść..
evita0007
09.09.2011 09:48 odpowiedz
Wyglada pięknie,jak by była pokryta delikatnym szronem :-)
majazteca
09.09.2011 09:20 odpowiedz
Cudowne ciasto. Az zadroszcze Ci Kasiu takich pysznosci :)
milk_chocolate84
09.09.2011 08:59 odpowiedz
Kasieńko..wyszło ci prześliczne :) Ja właśnie zastanawiam się czy nie zrobić jeszcze raz tego ciasta na ten weekend. Maliny jednak jestem jeszcze w stanie zakupić, także spróbowałabym w tej właśnie wersji :) Cieszę się że ciacho Wam posmakowało, u nas też zrobiło furorę ;)
herlife
09.09.2011 08:48 odpowiedz
Wygląda rewelacyjnie! A z tym opadaniem to rzeczywiście ciekawa sprawa :D
nastusia81
09.09.2011 08:40 odpowiedz
Wygląda tak, że z całą pewnością nie poprzestałabym na jednym, kawałeczku:)