25

Expresowa wędlina


No może nie do końca expresowa, bo potrzebuje dobę, ale samo gotowanie zajmuje 2 x 5 minut, więc idelana dla takich pracoholików jak ja  :) Długo się opierałam, bo nie wierzyłam, że 10 minut gotowania wystarczy na tak duży kawałek mięsa. Postanowiłam spróbować z dwóch głównych powodów. Po pierwsze nie kupuję wędlin w sklepach, a po druggie schab nawet pieczony w rękawie jest suchy i wiórowaty (tymi drugorzędnymi powodami była np. ciekawość i niezła opinia tej wędliny :)). Spróbowałam i nadal nadziwić się nie mogę. Mięso jest mięciutkie, soczyste i pyszne. Zdecydowanie najlepszy sposób na przyżądzenie wędliny ze schabu.

Składniki

  • 2 kg schabu (bez kości i warkocza)
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 liście laurowe
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1/3 szklanki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżka cukru
  • 4 ząbki czosnku
  • 2,5 litra wody
Wodę wlewamy do garnka o grubym dnie. Do wody dodajemy wszystkie przyprawy, majonez i czosnek. Gotujemy wszystko i pozostawiamy do wystygnięcia. Do zimnej zalewy wkładamy schab i doprowadzamy do wrzenia. Od tej chwili gotujemy 5 minut i zdejmujemy z gazu. Odstawiamy na całą noc do wystygnięcia (w tym samym garnku i zalewie), a rano jeszcze raz doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 5 minut. I znowu odstawiamy na kilka godzin do wystygnięcia. Gotowa wędlinę wyjmujemy z zalewy, owijamy papierem lub folią aluminiową i przetrzymujemy w lodówce. Bardzo, bardzo polecam :)

PS. DO przepisu można użyć każdego innego mięsa: szynkę wieprzową, łopatkę, dużą pierś z indyka.






Opublikowano: 8 lipca 2008
Dodaj komentarz
Komentarze (25)
antocha
antocha
27.03.2013 09:11 odpowiedz
Witam, przepis faktycznie prosty, więc i ja postanawiam go wypróbować :)
Lucy
Lucy
21.02.2013 20:18 odpowiedz
Robię tą wędline po raz drugi. Za pierwszym dałam karczek i chyba jeden kawałek był za gruby bo w środku wyszedł lekko różowy. Teraz robię szynkę i pierś z indyka. Dodałam też więcej przypraw, zobaczymy co mi wyjdzie :)
Madzik
Madzik
09.11.2011 07:30 odpowiedz
Przepis na taki schab dostałam już dawno od teściowej. W moim przepisie jednak jest jeszcze owoc jałowca, który dodaje wspaniały posmak tego rodzaju mięsom. Polecam
agnes74
agnes74
29.10.2011 12:19 odpowiedz
właśni jestem w trakcie przygotowywania owego mięska, na pewno wyjdzie wyśmienite bo jak do tej pory wszystkie Pani przepisy były super
pozdrawiam
roksana.cz
07.09.2011 19:29 odpowiedz
uwielbiam mięsko z tego przepisu:) już od dłuższego czasu króluje u nas na świątecznym stole
PSIApsiółka
PSIApsiółka
03.03.2011 04:48 odpowiedz
Ooo, ma Pani więcej przepisów tego typu? Od tych wędlin ze sklepu aż niedobrze się robi http://psia-adopcja.blogspot.com" rel="nofollow">PSIApsiółka
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
23.09.2010 15:04 odpowiedz
Fever pięknie dziękuję i pozdrawiam :)
fever
fever
23.09.2010 10:39 odpowiedz
Pyszne i szybkie, czyli najlepsze połączenie:):) Kiedyś robiłam podobną wędlinę, tylko zestaw przypraw był inny. Kasiu jak zwykle 6+. U mnie w pracy już wszyscy eksperymentują z różnymi rodzajami mięsa:):)
tompol72
06.04.2010 09:22 odpowiedz
2 razy robilem wg powyzszego przepisu piers indycza i raz schab. Tak jak Kasia napisala jest to przepis podstawowy i mozna go modyfikowac wg wlasnych upodoban. Ja np. od drugiego razu dalem wiecej soli i przypraw aromatycznych. Prawde mowiac poczatkowo w ogole na ten przepis nie zwrocilem uwagi, "odkryla" go kolezanka z pracy. Po jej odkryciu i ja i wiele osob z otoczenia wyprobowalo go i wszyscy sa zachwyceni :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
12.03.2010 22:00 odpowiedz
Pani Henrietto pięknie dziękuję za miłe słowa :)
Henrietta
Henrietta
12.03.2010 21:38 odpowiedz
Genialny przepis! Pyszne, soczyste mięso zarówno na ciepło jak i na zimno przy minimalnych nakładach pracy. Ten blog to kolejne moje odkrycie po blogach "brulion z przepisami" i "Przy kuchennym stole". Robi Pani piękne zdjęcia a Pani przepisy są niezawodne. Pozdrawiam serdecznie.
ewakon
ewakon
02.01.2010 13:37 odpowiedz
Naprawdę świetny sposób na mięso! Dietetyczne i bardzo soczyste! W mojej wersji pierś z indyka. Od razu z garnka, po drugim gotowaniu, w wersji na ciepło( plus ryż ugotowany z dosyć ostrymi przyprawami oraz surówki). Po obiedzie super wędlina! Polecam! :)
ewejka
27.12.2009 23:23 odpowiedz
Bardzo mi się ten przepis spodobał i zrobiłam go na święta. Mam nadzieję, że nię będzie nietaktem jak zacytuję go u siebie na blogu :)
kachna.pl
28.12.2008 20:57 odpowiedz
Robiłam już 2 raz :) jest wspaniała... krucha i soczysta :)
Pozdrawiam
Kasia
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
14.07.2008 17:21 odpowiedz
Dokładnie :) To jest przepis podstawowy, a każdy może sobie dodać takie zioła i przyprawy jakie lubi najbardziej :) Pozdrawiam
negresca
14.07.2008 17:17 odpowiedz
Zrobiłam tę wędlinę; z mięsa od szynki, w ilości niewiele ponad pół kilograma, tak na próbę. Wyszło super. Fajny pomysł. Można by ewentualnie poeksperymentować z doborem ziół.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
10.07.2008 08:11 odpowiedz
Negresco w smaku wogóle nie czuć cukru i majonezu :) Bez obaw możesz wypróbować :)
Atinko wypróbuj, a napewno Ci posmakuje :)
atina_bc
09.07.2008 23:42 odpowiedz
Bardzo mnie zaintrygował ten przepis. Muszę wypróbować! na Twoich zdjęciach wygląda na bardzo smaczne mięsko:-)
negresca
09.07.2008 23:11 odpowiedz
Podoba mi się ten przepis; muszę go wypróbować. Zastanawia mnie dodatek cukru i majonezu, ale... spróbuję!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
09.07.2008 22:26 odpowiedz
Następna w ten sposób będzie szynka :) Może bardziej poeksperymentuję z przyprawami :)
casiapaw
09.07.2008 10:47 odpowiedz
Też ją robiłam, szczerze mówią to już ze 4 razy :) Przepis wzięłam właśnie z GP, a wyniki są tu: http://dodajiwymieszaj.blox.pl/2008/02/Prosta-domowa-wedlinka.html" rel="nofollow">dodajiwymieszaj.blox.pl/2008/02/Prosta-domowa-wedlinka.html
grumko
09.07.2008 09:33 odpowiedz
Tak podałem tego smacznego jako ciekawostkę, bo mi się przypomniało. A dobre przepisy powinny się rozchodzić;-)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
09.07.2008 08:59 odpowiedz
Iis - tak jak ja :)))
Grumko - ja ponad pół roku temu spisałam ten przepis z GP, ale pewnie rozeszło się po wielu stronach, bo naprawdę pycha :)
grumko
09.07.2008 06:05 odpowiedz
Robiliśmy taką wędlinę jakiś czas temu, a przepis pochodził z forum smaczny.pl. http://www.smaczny.pl/forum/index.php?showtopic=4128&hl=." rel="nofollow">www.smaczny.pl/forum/index.php?showtopic=4128&hl=. Podobnie jak Ty jakoś nie mogłem uwierzyć w magię 10 minut;-) Tym którzy jeszcze takiej wędliny nie robili polecam!. To na prawdę działa;-)
iis111
08.07.2008 23:27 odpowiedz
miesko, miesko,mniam mniam. Jestem bardzo ale to bardzo miesozerna!;)