6

Dżem z truskawek i rabarbaru z chia




Być może uznacie, że to stanowczo za wcześnie na przetwory, ale mimo wszystko mam nadzieję, że uda mi się namówić Was do przygotowania tej niewielkiej w zasadzie porcji naprawdę pysznego dżemu. 

Przygotowanie go zajmie Wam 30 minut, a jako dodatek do gofrów, naleśników czy rolady biszkoptowej sprawdzi się naprawdę doskonale. 

Pamiętajcie jednak, że kluczowy wpływ na smak dżemu ma stopień dojrzałości zarówno truskawek jak i rabarbaru, więc wybierajcie tylko te mocno dojrzałe. 



Składniki na 2 słoiczki:

* 400 g truskawek

* 400 g rabarbaru (tylko czerwone części)

* 1/2 szklanki cukru (lub więcej, według uznania)

* 3 pełne łyżka nasion chia

Pokrojone na ćwiartki truskawki oraz pokrojony w plastry rabarbar przekładamy do garnka z grubym dnem i zasypujemy je cukrem.

Gotujemy przez około 8-10 minut, a następnie owoce rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków i gotujemy kolejne 10 minut. 

Po tym czasie dodajemy chia i dość często mieszając gotujemy przez około 15 minut. Dżem nie musi być bardzo gęsty, ponieważ zgęstnieje po wystygnięciu. 

Niepasteryzowany dżem przechowujemy w lodówce nie dłużej niż 2 tygodnie.

Smacznego!




Opublikowano: 25 maja 2018
Kategoria: Owocowe
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (6)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
11.08.2018 15:35 odpowiedz
Jeśli jest zapasteryzowany, to spokojnie powinien wytrzymać kilka miesięcy.
anuszka68
10.08.2018 19:01 odpowiedz
A jak długo taki dżemik może poleżeć?
doswiadczajpl
30.07.2018 21:26 odpowiedz
Dżemik wyszedł genialny, aż dostałam zamówienia od swoich koleżanek żeby im zrobić :D
mornana
06.06.2018 15:25 odpowiedz
Przyznam szczerze że nie byłam przekonana co do tego przepisu, ten rabarbar z nasionami chia jakoś nie bardzo mi współgrał z truskawkami. No i myliłam się. Zaryzykowałam i dżem okazał się na prawdę smaczny. Smaki się przenikają i uzupełniają co jest dla mnie lekkim szokiem. Nie często widuję takie konfitury. Pozytywnie mnie zaskoczyłaś, na pewno jeszcze nie raz tu zajrzę. Pozdrawiam i życzę miłego dnia :)
Ally
Ally
29.05.2018 20:31 odpowiedz
Pycha! Czy taki dżemik z dodatkiem chia można normalnie zapasteryzować?
Zuza
26.05.2018 21:46 odpowiedz
ciekawie tak z dodatkiem chia :)