
Być może uznacie, że to stanowczo za wcześnie na przetwory, ale mimo wszystko mam nadzieję, że uda mi się namówić Was do przygotowania tej niewielkiej w zasadzie porcji naprawdę pysznego dżemu.
Przygotowanie go zajmie Wam 30 minut, a jako dodatek do gofrów, naleśników czy rolady biszkoptowej sprawdzi się naprawdę doskonale.
Pamiętajcie jednak, że kluczowy wpływ na smak dżemu ma stopień dojrzałości zarówno truskawek jak i rabarbaru, więc wybierajcie tylko te mocno dojrzałe.

Składniki na 2 słoiczki:
* 400 g truskawek
* 400 g rabarbaru (tylko czerwone części)
* 1/2 szklanki cukru (lub więcej, według uznania)
* 3 pełne łyżka nasion chia
Pokrojone na ćwiartki truskawki oraz pokrojony w plastry rabarbar przekładamy do garnka z grubym dnem i zasypujemy je cukrem.
Gotujemy przez około 8-10 minut, a następnie owoce rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków i gotujemy kolejne 10 minut.
Po tym czasie dodajemy chia i dość często mieszając gotujemy przez około 15 minut. Dżem nie musi być bardzo gęsty, ponieważ zgęstnieje po wystygnięciu.
Niepasteryzowany dżem przechowujemy w lodówce nie dłużej niż 2 tygodnie.
Smacznego!

Opublikowano: 25 maja 2018
Kategoria:
Owocowe