
Nie ma dla mnie lepszego smaku lata zimą, niż dżem z papierówek.
Podany z gorącymi naleśnikami, kiedy za oknem mróz i śnieg, przywołuje najlepsze wspomnienia ciepłych, słonecznych dni.
Pamiętajcie jednak, że nie każde papierówki będą się tu nadawać. Wybierajcie tylko te, które są już mocno dojrzałe (nabierające jasnożółtego odcienia) i miękkie. Twarde i zielone nie są najlepszym wyborem.
Jeśli użyjecie właściwych owoców, które będą już słodkie, to w zupełności wystarczy jedna, pełna szklanka cukru. Jeśli jednak jabłka będą kwaśne, to dosłodźcie je według własnych preferencji smakowych.
Podobny dżem możecie wykonać też z antonówek (które obok papierówek są świetnym wyborem na dżem), ale w ich przypadku z pewnością będziecie zmuszeni dodać znacznie więcej cukru.
Składniki:
* 3 kg słodkich papierówek
* 1 szklanka cukru
Obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka kroimy w kostkę i przekładamy do dużego rondla z grubym dnem. Dodajemy 4 łyżki wody i dusimy do czasu, aż jabłka całkowicie się rozpadną (ok. 30-45 minut). Po tym czasie dodajemy cukier i gotujemy do czasu, aż dżem nabierze gęstej konsystencji.
Słoiki wstawiamy do piekarnika i nagrzewamy go do 120 stopni. Od momentu osiągnięcia tej temperatury słoiki trzymamy w piekarniku przez około kwadrans.
Gorący dżem przekładamy do słoików, wyjmując je po jednym z piekarnika, aby nie straciły temperatury. Szybko zakręcamy i ponownie umieszczamy w nagrzanym piekarniku, tym razem na około 20 minut.
Po wyjęciu z piekarnika słoiki odstawiamy do całkowitego wystygnięcia (nie odwracając ich).
Smacznego :)
Opublikowano: 1 sierpnia 2018
Tagi:
jabłka
Kategoria:
Owocowe