4

Dżem z czerwonej porzeczki - przepis




Dżem z porzeczek to jeden z niewielu tego rodzaju przetworów do których używam cukru żelującego. Porzeczki zawierają sporo wody i uzyskanie z nich gęstego dżemu wiąże się z wielogodzinnym gotowaniem. Co więcej, owoce całkowicie się rozpadają, a ja w dżemie z porzeczek lubię całe owoce. 

W taki sam sposób możecie przygotować dżem z czarnej porzeczki. 

Składniki:

* 2 kg obranych porzeczek

* 500 g cukru żelującego 3:1

* 1,5 szklanki cukru

Owoce przekładamy do dużego garnka, zasypujemy cukrem, dokładnie mieszamy i odstawiamy na około 3-4 godziny ( w tym czasie dobrze jest owoce kilkukrotnie zamieszać). Kiedy owoce puszczą sok, dodajemy do nich cukier żelujący, ponownie dokładnie mieszamy i stawiamy na ogniu. Podgrzewamy na wolnym ogniu do chwili zagotowania, a następnie kolejne 6-7 minut, co chwilę mieszając aby dżem nie bulgotał zbyt mocno ponieważ grozi to poparzeniem. 

Dżem przekładamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy 20 minut.

Jeśli nie lubicie zbyt słodkich dżemów, dodajcie tylko 1 szklankę cukru.

Smacznego :) 


Opublikowano: 17 lipca 2014
Tagi: porzeczki
Kategoria: Owocowe
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (4)
Donna
Donna
19.07.2014 08:02 odpowiedz
Kasiu,dżem wygląda apetycznie,ale... Porzeczki zawierają bardzo dużo pektyny i właśnie porzeczek używa się w połączeniu z innymi owocami, które mają jej mniej aby dżem szybko zagęścić. Czy aż tyle cukru żelującego to dobry pomysł...nie wiem. Ale przepis na dżem z małymi modyfikacjami na pewno wypróbuję. Pozdrawiam!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
18.07.2014 07:53 odpowiedz
Ja robiłam je w troszkę większych słoiczkach, ale takich typowych słoiczków na dżemy, to ok. 8.
ssylvvia
17.07.2014 22:29 odpowiedz
U mnie porzeczkowe dżemu już stoją do siebie przytulone w spiżarni i czekają na zimę :) Jeszcze nie próbowałam takich z całymi porzeczkami, zawsze są rozgotowane.
kola
kola
17.07.2014 21:22 odpowiedz
Kasiu, jaka ilość dżemu wychodzi z tego przepisu? Tzn. ile słoików takich typowo dżemowych?:)