
Dżem z porzeczek to jeden z niewielu tego rodzaju przetworów do których używam cukru żelującego. Porzeczki zawierają sporo wody i uzyskanie z nich gęstego dżemu wiąże się z wielogodzinnym gotowaniem. Co więcej, owoce całkowicie się rozpadają, a ja w dżemie z porzeczek lubię całe owoce.
W taki sam sposób możecie przygotować dżem z czarnej porzeczki.
Składniki:
* 2 kg obranych porzeczek
* 500 g cukru żelującego 3:1
* 1,5 szklanki cukru
Owoce przekładamy do dużego garnka, zasypujemy cukrem, dokładnie mieszamy i odstawiamy na około 3-4 godziny ( w tym czasie dobrze jest owoce kilkukrotnie zamieszać). Kiedy owoce puszczą sok, dodajemy do nich cukier żelujący, ponownie dokładnie mieszamy i stawiamy na ogniu. Podgrzewamy na wolnym ogniu do chwili zagotowania, a następnie kolejne 6-7 minut, co chwilę mieszając aby dżem nie bulgotał zbyt mocno ponieważ grozi to poparzeniem.
Dżem przekładamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy 20 minut.
Jeśli nie lubicie zbyt słodkich dżemów, dodajcie tylko 1 szklankę cukru.
Smacznego :)
Opublikowano: 17 lipca 2014
Tagi:
porzeczki
Kategoria:
Owocowe