24

Dżem dyniowy z jabłkiem, gruszką i cynamonem




Ze wszystkich przetworów jakie do tej pory przygotowałam, ten dżem zdecydowanie ma najbardziej jesienny charakter. Dynia, gruszki, jabłka i cynamon. Smak owoców świetnie się uzupełnia, a cynamon dodaje ciepłego, odrobinę świątecznego akcentu. 

Mam tylko jedną uwagę, odnośnie cukru. Jego ilość zależy od słodyczy samych owoców. Ja miałam niewyobrażalnie słodkie gruszki i słodkie jabłka, więc po dodaniu szklanki cukru dżem był już bardzo słodki. Może się jednak okazać, że Wasze owoce nie będą tak słodkie i będziecie musieli dodać więcej cukru, chociaż raczej polecam wybranie słodkich owoców, niż dosładzanie dżemu.                

Mieliśmy już okazję jeść naleśniki przełożone tym dżemem i były fenomenalne, więc w takiej wersji gorąco wam go polecam :)                                

Składniki:

* 1 kg dyni

* 1 kg jabłek

* 1 kg gruszek

* 1 szklanka cukru

* 1/2 łyżeczki cynamonu

Owoce obieramy ze skórek i ścieramy na grubych oczkach tarki. Umieszczamy w garnku z grubym dnem podlewając na początek odrobiną wody i dusimy przez około 45 minut, do czasu aż owoce zmiękną i się rozgotują. Następnie dodajemy cukier oraz cynamon i gotujemy jeszcze około 15-20 minut dość często mieszając, ponieważ cukier może się przypalać.

Gotowy dżem możecie zmiksować blenderem na gładko.

Ja gorący dżem przekładałam do gorących słoików, które uprzednio "piekłam" w 130 stopniach przez około 15 minut, mocno dokręciłam i odwróciłam, stawiając je na zakrętce i odstawiłam do całkowitego wystygnięcia. Ale możecie też pasteryzować je około 15 minut. Niemniej jednak, jeśli i dżem i słoiki są gorące, to uważam że dodatkowe gotowanie ich jest zbędne. 

Smacznego :)                 
 


Inspiracja
 

Opublikowano: 20 września 2013
Kategoria: Owocowe
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (24)
Helena
Helena
30.09.2018 17:32 odpowiedz
Ja zrobiłam według przepisu i mój dżem jest koloru masła orzechowego ,zastanawiam się czy może dodać ugotowanej dyni .Niepotrzebnie dodałam cukier0,5szkl-bo troszkę za słodki jest dżem
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
01.10.2018 08:53 odpowiedz
Myślę, że to kwestia dyni. Kolor zależy w głównej mierze od koloru dyni. Ja użyłam hokkaido, a one są intensywnie pomarańczowe. 
kotek005
kotek005
28.09.2018 09:33 odpowiedz
A czy taka ogrodowa, olbrzymia dynia też się nadaje??
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
28.09.2018 11:18 odpowiedz
Teoretycznie tak, ale mają one znacznie więcej wody, więc cały proces gotowania do zgęstnienia będzie znacznie dłuższy. A trzeba zredukować nadmiar wody, by konsystencja przypominała dżem, a nie sok przecierowy :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
18.09.2017 16:20 odpowiedz
Ja zawsze kupuję hokkaido, ponieważ ma mało wody.
Agnieszka
Agnieszka
18.09.2017 15:40 odpowiedz
Kasiu jaką dynię kupić?
Eve
Eve
28.11.2014 09:10 odpowiedz
Pychota, ale ja dodałam więcej cynamonu i troszkę świeżego startego imbiru ;)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
02.09.2014 09:44 odpowiedz
Przyznam szczerze, że już nie pamiętam, ale raczej niewiele. Może 2 słoiczki po 600 ml?
K.
K.
02.09.2014 09:33 odpowiedz
Ile słoików dżemu wychodzi z takiej porcji?
Ewa
Ewa
12.10.2013 09:05 odpowiedz
Własnie się bulgocze na kuchence, ale już smakuje świetnie :)
jolantaszyndlarewicz
07.10.2013 20:55 odpowiedz
Kurcze mogłam kupić dzisiaj więcej dyniek ...... cudny dżem:)
Eco-Vital: Rewolucje Na Talerzu
25.09.2013 16:22 odpowiedz
Bardzo ciekawy przepis! Z pewnością go wypróbujemy.
asialc1
22.09.2013 12:12 odpowiedz
Takiego jeszcze nie jadłam. Wygląda bardzo apetycznie :-)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
20.09.2013 23:35 odpowiedz
Gość - szablony etykietek ściągam z zagranicznych stron i edytuję je w programie już wg. swojego pomysłu :)

majanaboxing
20.09.2013 19:11 odpowiedz
Świetnie wygląda. Wspaniały kolor i domyślam się,że smakuje bardzo dobrze.:)
Arkadiusz
20.09.2013 19:02 odpowiedz
Każdy dżem jest u mnie mile widziany.. Ten też wygląda smakowicie.

Pozdrawiam :)
:
:
20.09.2013 18:26 odpowiedz
A skąd taka piękna etykieta? Czyżby talent do gotowania nie był jedynym?...
sara
20.09.2013 16:32 odpowiedz
Robiłam w tym roku dżem z dyni i jabłek :) Jeszcze nie próbowałam ,szkoda tylko ,że nie dodałam cynamonu :( A tak go lubię :(
Gość
Gość
20.09.2013 13:21 odpowiedz
rano pomyślałam o dżemie dyniowym, wchodzę tuta i jest! a teraz mogę się cieszyć złocistym dżemem. Cudowny! :)
Lucy
Lucy
20.09.2013 12:13 odpowiedz
Mam własne gruszki i nie omieszkam ich użyć do tego celu ;) Nawet dynie dziś już zakupiłam, tylko po jabłka muszę wyskoczyć ))) Cały rok czekałam na wykorzystanie przepisów z dynią!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
20.09.2013 10:03 odpowiedz
Ja ważyłam owoce przed obieraniem i ścieraniem, ale dynię ważyłam bez pestek, tylko miąższ + skóra :)
Helena
Helena
30.09.2018 17:36 odpowiedz
Ja warzyłam po obraniu, może dlatego kolor dżemu mam jak masło orzechowe.
aga
aga
20.09.2013 09:46 odpowiedz
to jest kg owocow po starciu (odejca pestki, gniazda, skorka...) czy przed?:)
mikimama
20.09.2013 09:22 odpowiedz
Wspaniały Kasiu!