14

Dyniowe Tiramisu




Czy można nie lubić Tiramisu?

U nas pojawia się ono bardzo często przy różnych okazjach i nie pamiętam żeby ktokolwiek z naszych znajomych czy nawet starszych członków rodziny odmówił tego deseru. Bo tiramisu to deser idealny i pomimo swojej prostoty niebanalny. 

Nie jeden raz już z nim eksperymentowałam dodając pistacje, mus z jagód, maliny czy cynamonowy mus z jabłek. Tym razem jednak pokusiłam się o przygotowanie go w wersji z dyniowym puree i cynamonem. 

Puree z dyni oraz cynamon nadają tiramisu jesiennego charakteru i cudownego aromatu. I sprawiają, że jakoś tak człowiek godzi się z faktem, że poranki i wieczory coraz chłodniejsze. 

Składniki na 3 porcje:

* 250 g mascarpone

* 200 ml kremówki

* 3 czubate łyżki puree z dyni

* 2 żółtka

* 3 łyżki cukru pudru

* 1/2 łyżeczki cynamonu

* biszkopty

* 1/2 szklanki mocnej kawy

* 2 łyżki Amaretto

Dodatkowo:

* 200 ml kremówki

* 1 łyżka cukru pudru

Mascarpone łączymy z kremówką i ubijamy do chwili powstania gęstego kremu, do którego dodajemy żółtka, cukier puder, cynamon i dynię. Miksujemy do chwili połączenia się składników. 

Kawę łączymy z Amaretto i maczamy w niej biszkopty. W pucharkach układamy na zmianę biszkopty oraz krem, tworząc dwie warstwy. Wierzch dekorujemy ubitą z cukrem śmietaną i oprószamy cynamonem.

Smacznego :)

 


Opublikowano: 7 października 2014
Kategoria: Desery
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (14)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
17.08.2015 20:58 odpowiedz
Raczej ciężko pominąć dynię w dyniowym tiramisu :)
W wersji bez dyni polecam ten przepis gotowaniecieszy.blox.pl/2011/08/Malinowe-Tiramisu.html
Maliny można pominąć.
ani
ani
15.08.2015 21:29 odpowiedz
Czy mozna zastapic czyms innym pure z dyni lub calkiem pominac?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
08.11.2014 17:40 odpowiedz
Bez problemu. Jajka przed rozbiciem proszę sparzyć wrzątkiem i wówczas nie ma żadnego zagrożenia.
brzoskwinka
brzoskwinka
08.11.2014 16:06 odpowiedz
Czy ten deser nadaje się do jedzenia również dnia nastepnego?
Pytam mając na uwadze surowe zółtka...
marianka66
14.10.2014 11:15 odpowiedz
Zrobiłam je wczoraj i dziś nie ma już po nim śladu. Świetne połączenie smaków i bardzo delikatny deser.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
09.10.2014 15:14 odpowiedz
Kasiu - Ja kroję dynię w zależności od wielkości na ćwiartki lub ósemki (razem ze skórką), owijam folią aluminiową i piekę w piekarniku nagrzanym do 180 - 200 stopni przez około 1,5-2 godziny (w zależności od wielkości dyni). Dynia musi być bardzo miękka. Po wyjęciu z piekarnika studzę ją, a potem wybieram łyżką miąższ, który miksuję blenderem na gładkie puree. Gotowy mus można podgotować przez około 10 minut z cukrem i pasteryzować na zimę.
kasia
kasia
09.10.2014 10:58 odpowiedz
Kasiu, a jak zrobić puree z dyni? czy to jest kwestia tylko zblendowania dyni czy coś tam jeszcze dodajesz?
p.s. tiramisu wygląda obłędnie :)
magda-087
09.10.2014 09:08 odpowiedz
Tiramisu , na tym zdjęciu wygląda bardzo okazale. Ciekawe jak to jest, że ja jak coś robię, kiedy zobaczę i staram się tak samo to wykonać to jakoś nieco inaczej to wygląda. Może kiedyś dojdę do perfekcji narazie jk widzę po sobie jeszcze wiele nauki przede mną.
Kuchnia u Krysi
09.10.2014 07:52 odpowiedz
Tiramisu... uwielbiam. Ale tak skomponowane? Świetny pomysł. Chetnie zjadłabym taki pucharek :)
remik-89
08.10.2014 19:42 odpowiedz
Zalega mi w lodówce kawałek dyni i tak się właśnie zastanawiałem, cóż z nią zrobić. Zupa była, placuszki były, chleb dyniowy też był zrobiony... Wersji tiramisu widziałem już wiele, ale pomimo to, jestem zdziwiony tą - dyniową wersją. Wygląda bardzo smakowicie, wypróbuję.
PS. świetne zdjęcie!
Smakowe Kubki
08.10.2014 08:21 odpowiedz
Wspaniały pomysł! Już mi się tego chce!Pysznie sfotografowałaś.
foodmania
07.10.2014 17:51 odpowiedz
prezentuje się pysznie!
kabamaiga
07.10.2014 15:51 odpowiedz
Robiłam kilka lat temu i do tej pory pamiętam ten obłędny smak. Muszę powtórzyć tej jesieni.
filizanka-smakow
07.10.2014 14:07 odpowiedz
ale obłędnie wygląda !!