15

Drożdżówki z serem




Zanim jeszcze zasypię Was truskawkowo rabarbarowymi przepisami, chciałabym zachęcić Was do upieczenia pysznych drożdżówek z serem. 

Nie wiem czy Wy też odnosicie takie wrażenie, ale dla mnie już od dawna drożdżówki sprzedawane w sklepach i (niestety) wielu piekarniach nie są wypiekami, które zjada się z przyjemnością. Są raczej zapychaczami z bliżej niezidentyfikowanym nadzieniem i sztucznymi aromatami. 

A przecież dla tak wielu z Nas z drożdżówkami wiążą się cudne wspomnienia. Wakacje u babci, niecierpliwe podglądanie ciasta podczas wyrastania i podjadanie kruszonki z jeszcze ciepłych bułek, po których miał rzekomo boleć brzuch. 

Więc jutro, wracając z pracy czy szkoły wstąpcie do sklepu i tym razem, zamiast sięgać po drożdżówkę, włóżcie do koszyka paczkę drożdży i kostkę twarogu. 

Bo nie warto zacierać pięknych wspomnień.

Składniki na 8 drożdżówek

Ciasto:

* 300 g mąki pszennej

* 150 ml mleka

* 25 g drożdży

* 50 g cukru

* 40 g stopionego masła

* 3 żółtka

Nadzienie:

* 200-250 g tłustego twarogu (z kostki)

* 2 żółtka

* 70 g cukru pudru

* 2 opakowania cukru wanilinowego

* skórka otarta z 1 cytryny

* opcjonalnie 1 łyżka gęstej śmietany

Drożdże łączymy z połową mleka (podgrzanego do około 40 stopni), 2 łyżkami cukru i 3 łyżkami mąki. Tak przygotowany zaczyn odstawiamy w ciepłe miejsce na około 20 minut. 

Do wyrośniętego zaczynu dodajemy pozostałe mleko (również podgrzane), mąkę, żółtka i stopione masło. Wyrabiamy gładkie, elastyczne i niezbyt gęste ciasto które następnie przekładamy do miski podsypanej odrobiną mąki i przykrywamy ściereczką. Ciasto pozostawiamy w ciepłym miejscu na godzinę. 

Twaróg mielimy lub rozdrabniamy widelcem. Dodajemy do niego żółtka, cukier i skórkę z cytryny. Jeśli ser jest bardzo sypki, dodajemy też śmietanę. Należy jednak unikać sytuacji, by masa serowa była zbyt rzadka - w przeciwnym razie wypłynie z drożdżówek. Dlatego też odradzam stosowania w tym przypadku twarogów sernikowych z wiaderka. Są one zwykle rzadsze niż tradycyjny biały ser. 

Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i wałkujemy na prostokąt o grubości ok. 7 mm. 

Na połowie ciasta rozsmarowujemy masę serową i przykrywamy ją drugą połową ciasta. 

Nowo powstały prostokąt kroimy na 8 - 9 pasków. Każdy z nich skręcamy dwukrotnie i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Drożdżówki zostawiamy na około 20 minut by ciasto ponownie wyrosło a następnie smarujemy je białkiem. 

Drożdżówki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy około 17 minut. 

Przestudzone drożdżówki można polukrować (szklankę cukru pudru ucieramy z 2 łyżkami wody). 

Smacznego :)


Opublikowano: 20 maja 2014
Tagi: twaróg
Kategoria: Drożdżowe
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (15)
Mika
Mika
26.04.2015 16:26 odpowiedz
Nieskromnie powiem, że wyszły lepsze niż te, które dotychczas kupowalismy w piekarni. Pychota!!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
05.11.2014 22:00 odpowiedz
Tak, od razu, w przeciwnym razie wyschną.
em.de
em.de
05.11.2014 21:49 odpowiedz
zdecydowanie, od jutra paczka drożdży i kostka twarogu, zamiast kupnej drożdżówki, pyszne wyszły
em.de
em.de
05.11.2014 21:33 odpowiedz
czy drożdżówki po upieczeniu wyjmujemy od razu z piekarnika?
Gość
Gość
09.10.2014 14:30 odpowiedz
drozdzowki sa pyszne,gratuluje,swietny przepis:)
Ola
Ola
16.08.2014 16:46 odpowiedz
Niestety drożdżówki mi nie wyszły. Masa serowa zbyt rzadka i przyznam szczerze, że przydałoby się zdjęcie pomocnicze pokazujące jak zawijać drożdżówki.
Iwona
Iwona
30.06.2014 17:13 odpowiedz
Kasiu bułeczki pyszne , dzisiaj robię je po raz kolejny dla znajomych z pracy :)
Dorota
Dorota
01.06.2014 17:09 odpowiedz
Drożdżówki pyszne. Moje jednak nie wyszły takie ładne jak Twoje:) Ale wiem, gdzie popełniłam błąd - chyba za bardzo rozwałkowałam ciasto i było za cienkie, by utrzymać ser. Bo na pewno nie miało takiej grubości jak podałaś w przepisie. Ale następnym razem zrobię grubsze i pewnie dam zamiast 25 dag tylko 20 dag sera.
Polecam, bo są wyśmienite :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
28.05.2014 21:55 odpowiedz
Cieszę się, że smakowały :)
violcia186
28.05.2014 20:54 odpowiedz
Witam. Codziennie przegladam tego bloga i dzisiaj natchnelo mnie żeby zrobić te drożdżowki. Są po prostu boskie. Mięciutkie, puszyste, rozpływaja się w ustach. Umieściłam przepis na swoim blogu: violcia- gotuje.blogspot.com
majanaboxing
22.05.2014 22:32 odpowiedz
Wyglądają obłędnie Kasiu! Czy została choć jedna? Z chęcią zjadłabym jutro na śniadanie :)
primi-piatti
20.05.2014 20:17 odpowiedz
Wyglądają przepysznie :)
Kuchnia u Krysi
20.05.2014 17:57 odpowiedz
Kasiu, masz rację, że drożdżówki domowe są najlepsze. Zawsze mam w lodówce kolejna paczuszkę drożdży. I zawsze piekę coś dobrego. A Twoje drożdżówki z serem podziałały na moje kubki smakowe....
Gosia
20.05.2014 12:36 odpowiedz
Ojjj nie ma porównania z tymi sklepowymi :) Pyszności :)
Magda
20.05.2014 11:45 odpowiedz
Jak malowane , ślicznutkie :)