7

Drożdżówki z rabarbarem - przepis




Drożdżówki z rabarbarem to sztandarowy, wiosenny wypiek.

Piekliście je już tej wiosny?

Jeśli nie, to zdecydowanie musicie to zmienić .

Nie macie sprawdzonego przepisu?

Proszę bardzo. 

Już macie :)


Ciasto:

* 500-550 g mąki pszennej
* 30 g świeżych drożdży
* 250 ml tłustego mleka
* 100 g masła
* 2 jajka
* 4 łyżki cukru

Kruszonka:

* 100 g mąki krupczatki
* 35 g cukru pudru
* 50 g miękkiego masła

Dodatkowo:

* ok. 3-4 szklanki drobno pokrojonego rabarbaru


Mleko podgrzewamy z cukrem i masłem do chwili połączenia się składników i odstawiamy aby przestygło. Mleko powinno być  ciepłe, ale nie może być  gorące. W kilku łyżkach ciepłego mleka(ok 60-70 ml) rozpuszczamy drożdże, zasypujemy je 2 łyżkami mąki, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut. Następnie pozostałe składniki łączymy ze sobą w dużej misce, dodajemy zaczyn i zagniatamy elastyczne, raczej luźne ciasto przez około 10 minut. Ciasto oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w cieple miejsce na około godzinę. 

W tym czasie możemy przygotować  kruszonkę. Do mąki z cukrem dodajemy miękkie masło i wcieramy je w mąkę do chwili utworzenia się kruszonki.

Kiedy ciasto wyrośnie, dzielimy je na 10 części, z każdej z nich formujemy kulkę i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Zostawiamy na 10 minut, aby ciasto podrosło, a następnie oprószonym mąką dnem szklanki robimy w wyrośniętych kulkach zagłębienia, które wypełniamy rabarbarem.

Boki drożdżówek smarujemy roztrzepanym jajkiem, a wierzch posypujemy kruszonką.

Drożdżówki wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy około 20-23 minuty (do zrumienienia). Drożdżówek nie należy przepiec, ponieważ stracą delikatny smak i puszystą konsystencję.

Smacznego :)


Opublikowano: 13 maja 2014
Tagi: rabarbar
Kategoria: Drożdżowe
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (7)
Joka
Joka
04.05.2015 17:57 odpowiedz
Pyszne!Dziękuje za przepis i pozdrawiam
Gość
Gość
17.06.2014 18:03 odpowiedz
Pyszne!!! Piekam je z rabarbarem ale też z borówkami i wiśniami. Wszystkie wersje równie smakowite ! Dziękuję Kasiu za przepis i pozdrawiam :)!
majanaboxing
14.05.2014 11:20 odpowiedz
Cudowne bułeczki! Chce mi się takich :)
Kuchnia u Krysi
13.05.2014 22:35 odpowiedz
Bardzo lubię rabarbar w wypiekach. A Twoje drożdżóweczki upiekłaś pięknie. No i nie mam wątpliwości, że pysznie :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
13.05.2014 21:11 odpowiedz
Dziękuję Rafale :)
Rafał
13.05.2014 20:40 odpowiedz
Błąd w tytule masz :) "w rabarbarem"...
kabamaiga
13.05.2014 19:42 odpowiedz
U mnie to właśnie nie jest standardowy wypiek. Rok temu piekłam, ale z rabarbarem to u nas dziwnie. Moje dzieci twierdzą, że nie lubią. Kiedy jednak nie wiedzą, że go jedzą, to się zajadają. Szczególnie w towarzystwie truskawek ;)