8

Drożdżówki z pieczarkami



Co powiecie na drożdżówki w wersji wytrawnej? 
Bo ja jestem jak najbardziej na tak :)

Delikatne, puszyste ciasto z pieczarkowo cebulowym farszem i natką pietruszki. 
Świetne jako przekąska, drugie śniadanie lub po prostu dodatek do kubka barszczu :)


Składniki na 10 drożdżówek

Ciasto:
  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • 35 g świeżych drożdży
  • 250 ml mleka
  • 100 g masła
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1,5 łyżeczki soli

Farsz:
  • 1 kg pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki oleju 
  • 1 duży pęczek natki pietruszki
  • sól i pieprz

Pokrojoną w drobną kostkę cebulę podsmażamy na oleju. 

Pieczarki kroimy na szatkownicy i dodajemy do cebuli. Smażymy do czasu aż pieczarki znacznie zmniejszą objętość, a z patelni odparuje cała woda. Doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy do wystygnięcia. 
Do przestudzonych pieczarek dodajemy drobno posiekaną natkę. 
(Polecam przygotować farsz dzień wcześniej.)

Pokruszone drożdże łączymy z cukrem, 6 łyżkami ciepłego mleka i 2 łyżkami mąki. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 20 minut. 

Pozostałe mleko podgrzewamy do około 60 stopni i dodajemy do niego pokrojone w kostkę masło. Mieszamy do czasu, aż masło całkowicie się rozpuści. 

Wyrośnięty zaczyn łączymy z jajkami, przestudzonym do około 30-35 stopni mlekiem z masłem oraz mąką połączoną z solą. Zagniatamy gładkie, dość luźne ciasto, a następnie przekładamy je do wysmarowanej olejem miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinię. 

Kiedy ciasto wyrośnie dzielimy je na 10 równych części, formujemy z nich kulki i układamy na dwóch wyłożonych papierem do pieczenia blachach (po 5 sztuk na blachę). 
Przy pomocy szklanki z płaskim dnem (wcześniej zanurzonej w mące) robimy w kulkach zagłębienia i wypełniamy je obficie farszem. 
Im szersze będzie dno szklanki, tym więcej farszu pomieszczą drożdżówki.

Drożdżówki odstawiamy na około 20 minut do wyrośniecia, a następnie pieczemy je w dwóch partiach, w temperaturze 200 stopni przez 18-20 minut.
Istotne jest, by ciasto nie było przepieczone.  

Po wyjęciu z piekarnika drożdżówki odstawiamy na kratkę i pozostawiamy do wystygnięcia. 

Smacznego! 

Opublikowano: 5 marca 2019
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (8)
Marzena
Marzena
21.03.2019 17:20 odpowiedz
Wczoraj robiłam. Pycha, bardzo dobre ciasto. Jedynie farsz wzbogacilam o salami i ser. Córce bardzo smakowały i zjadła prawie wszystkie :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
21.03.2019 21:25 odpowiedz
Cieszę się, że smakowały :) 
Pozdrawiam
Wypieki Beaty
07.03.2019 08:45 odpowiedz
Taka fajna alternatywa do pasztecików z pieczarkami :) zjadłabym ze smakiem :D
Slomkam
Slomkam
05.03.2019 13:53 odpowiedz
Pani Kasiu tu gdzie mieszkam świeże drożdże są nieosiągalne, czyli muszę użyć suszone czy 1 op (7gr) wystarczy ? Dziękuje
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
05.03.2019 19:07 odpowiedz
Polecam raczej dwa opakowania.
Slomkam
Slomkam
06.03.2019 13:47 odpowiedz
Dziękuje za szybka odpowiedz
Życzę miłego dnia
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
06.03.2019 14:40 odpowiedz
Dziękuję i wzajemnie :)
Małgorzata
05.03.2019 08:46 odpowiedz
Świetny pomysł! Ja jeszcze nie próbowałam robić takich drożdżówek, ale moje dzieciaki na pewno się ucieszą!