
Co powiecie na drożdżówki w wersji wytrawnej?
Bo ja jestem jak najbardziej na tak :)
Delikatne, puszyste ciasto z pieczarkowo cebulowym farszem i natką pietruszki.
Świetne jako przekąska, drugie śniadanie lub po prostu dodatek do kubka barszczu :)
Składniki na 10 drożdżówek
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej tortowej
- 35 g świeżych drożdży
- 250 ml mleka
- 100 g masła
- 2 jajka
- 1 łyżeczka cukru
- 1,5 łyżeczki soli
Farsz:
- 1 kg pieczarek
- 1 duża cebula
- 2 łyżki oleju
- 1 duży pęczek natki pietruszki
- sól i pieprz
Pokrojoną w drobną kostkę cebulę podsmażamy na oleju.
Pieczarki kroimy na szatkownicy i dodajemy do cebuli. Smażymy do czasu aż pieczarki znacznie zmniejszą objętość, a z patelni odparuje cała woda. Doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy do wystygnięcia.
Do przestudzonych pieczarek dodajemy drobno posiekaną natkę.
(Polecam przygotować farsz dzień wcześniej.)
Pokruszone drożdże łączymy z cukrem, 6 łyżkami ciepłego mleka i 2 łyżkami mąki. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 20 minut.
Pozostałe mleko podgrzewamy do około 60 stopni i dodajemy do niego pokrojone w kostkę masło. Mieszamy do czasu, aż masło całkowicie się rozpuści.
Wyrośnięty zaczyn łączymy z jajkami, przestudzonym do około 30-35 stopni mlekiem z masłem oraz mąką połączoną z solą. Zagniatamy gładkie, dość luźne ciasto, a następnie przekładamy je do wysmarowanej olejem miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinię.
Kiedy ciasto wyrośnie dzielimy je na 10 równych części, formujemy z nich kulki i układamy na dwóch wyłożonych papierem do pieczenia blachach (po 5 sztuk na blachę).
Przy pomocy szklanki z płaskim dnem (wcześniej zanurzonej w mące) robimy w kulkach zagłębienia i wypełniamy je obficie farszem.
Im szersze będzie dno szklanki, tym więcej farszu pomieszczą drożdżówki.
Drożdżówki odstawiamy na około 20 minut do wyrośniecia, a następnie pieczemy je w dwóch partiach, w temperaturze 200 stopni przez 18-20 minut.
Istotne jest, by ciasto nie było przepieczone.
Po wyjęciu z piekarnika drożdżówki odstawiamy na kratkę i pozostawiamy do wystygnięcia.
Smacznego!
Opublikowano: 5 marca 2019
Pozdrawiam
Życzę miłego dnia