4

Zielone drożdżówki z malinami

Czas przygotowania przepisu:
1 godz 30 min
Czas gotowania / pieczenia:
30 min
Liczba porcji:
14


Intensywna zieleń ciasta drożdżowego i czerwone maliny. Piękne połączenie kolorów, prawda? 
A i w smaku niczego im nie brakuje ;) Są puszyste, miękkie i znikają baaardzo szybko :)

Przygotowanie tych drożdżówek będzie też świetnym wyborem, jeśli chcecie zaskoczyć nietypowym wypiekiem swoje dzieci, współpracowników czy gości. Albo po prostu chcecie uraczyć ich pysznymi drożdżówkami ;)

Herbatę matcha, która nadaje ciastu ten piękny kolor, możecie zakupić w sklepach internetowych, gdzie nie tylko jest więszy wybór, ale też znacznie korzystniejsze ceny niż w sklepach stacjonarnych. 
Oczywiście maliny możecie zamienić na inne owoce sezonowe, ale moim zdaniem najlepiej sprawdzą się owoce czerwone (np. truskawki, wiśnie lub porzeczki). 


Składniki:
  • 400 g  mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka sproszkowanej herbaty matcha
  • 50 g drożdży
  • 120 ml mleka
  • 75 g cukru
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 125 g masła
 
Dodatkowo:
  • 2 szklanki malin
 
Mleko podgrzewamy do temperatury ok. 40 stopni.
80 ml mleka łączymy z pokruszonymi drożdżami, pełną łyżką cukru i łyżką mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około 20 minut.
Pozostałymi 40 ml mleka zalewamy matchę i dokładnie mieszamy.

Masło rozpuszczamy i odstawiamy do wystygnięcia.

Pozostałą mąkę oraz cukier łączymy z wyrośniętym zaczynem, jajkami, żółtkami, masłem oraz matchą. Wyrabiamy przez około 10 minut, a następnie ciasto przekładamy do oprószonej mąką miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 45 minut.

Wyrośnięte ciasto przekładamy na podsypaną mąką stolnicę, wałkujemy na prostokąt, który posypujemy malinami i zwijamy ciasno w rulon. Kroimy na 14 plastrów, które układamy na 2, wyłożonych papierem do pieczenia blachach. Odstawiam na 15 minut do wyrośnięcia, a następnie wstawiamy (po jednej partii) do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy 15 minut.
Upieczone drożdżówki odstawiamy do wystudzenia.

Przed podaniem oprószamy je cukrem pudrem lub polewamy lukrem.

Smacznego!
 

Opublikowano: 10 września 2018
Tagi: maliny matcha
Kategoria: Drożdżowe
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (4)
zielasy
zielasy
13.09.2018 18:28 odpowiedz
Niestety nie moge dodac zdjecia...a szkoda. Smak ok ale kolor ...nie wiem co Pani dodała ale ja zwiekszyłam x 2 herbate matcha i wyszła tylko szarosc...okropne . Smak sie obronił sa bardzo miekkie ale strasznie brzydkie
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
13.09.2018 21:57 odpowiedz
Wydaje mi się, że problemem była słaba jakościowa matcha. 
Jakiej firmy Pani użyła? 
Ja do wypieków/deserów zawsze używam MOYA MATCHA, wersja luksusowa. 
Naprawdę wystarczy niewiele, by kolor był bardzo intensywny. 
Joanna
Joanna
11.09.2018 14:46 odpowiedz
Czy można dodać młody jęczmień zamiast herbaty? A może jest inny zamiennik herbaty? :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
11.09.2018 20:22 odpowiedz
Myślę, że można dodać jęczmień :)