51

Drożdżówki z jagodami




Puszyste i delikatne drożdżówki z jagodami i słodką, chrupiącą kruszonką.        

Skusicie się?       

Ciasto:

* 500-550 g mąki pszennej

* 30 g świeżych drożdży

* 250 ml tłustego mleka

* 100 g masła

* 2 jajka

* 4 łyżki cukru 

Kruszonka:

* 100 g mąki krupczatki

* 30 g cukru pudru

* 50 g miękkiego masła

Lukier:

* 3/4 szklanki cukru pudru

* 2-3 łyżki zimnej wody

Dodatkowo:

* ok. 1/2 - 3/4 litra jagód     

Mleko podgrzewamy z cukrem i masłem do chwili połączenia się składników i odstawiamy aby przestygło. Mleko powinno być ciepłe, ale nie może być gorące. W kilku łyżkach ciepłego mleka (ok 60-70 ml) rozpuszczamy drożdże, zasypujemy je 2 łyżkami mąki, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut. Następnie pozostałe składniki łączymy ze sobą w dużej misce, dodajemy zaczyn i zagniatamy elastyczne, raczej luźne ciasto przez około 10 minut. Ciasto oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w cieple miejsce na około godzinę. 

W tym czasie możemy przygotować kruszonkę. Do mąki z cukrem dodajemy miękkie masło i wcieramy je w mąkę do chwili utworzenia się kruszonki.

Kiedy ciasto wyrośnie, dzielimy je na 10 części, z każdej z nich formujemy kulkę i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Zostawiamy na 10 minut, aby ciasto podrosło, a następnie oprószonym mąką dnem szklanki robimy w wyrośniętych kulkach zagłębienia, które wypełniamy jagodami. 

Boki drożdżówek smarujemy roztrzepanym jajkiem, a wierzch posypujemy kruszonką.

Drożdżówki wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy około 20-23 minuty (do zrumienienia). Drożdżówek nie należy przepiec, ponieważ stracą delikatny smak i puszystą konsystencję.

Kiedy przestygną, polewamy je delikatnie lukrem.

Smacznego :)




Opublikowano: 10 lipca 2013
Tagi: jagody
Kategoria: Drożdżowe
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (51)
Danuta
Danuta
23.02.2019 23:10 odpowiedz
Super prosty przepis. Drozdzowki wyszly pyszniutkie. W taki sam sposob pamietam moja babcia robila ciasto na paczki. Przepis wydrukowany, zostaje w mojej kolekcji. Daiekuje uprzejmie.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
24.02.2019 11:10 odpowiedz
Cieszę się, że smakują :)
Gość
Gość
27.07.2018 13:03 odpowiedz
Robiłam wczoraj wieczorem i dzisiaj rano znowu, po prostu prostu pyszne. Nawet upał mnie nie zniechęcił.
M
M
11.04.2018 22:25 odpowiedz
Pozdrowienia czy mogę poprosić o proporcję na instant drożdże.Dziękuję
Paula Wisny
Paula Wisny
08.04.2018 11:20 odpowiedz
Drozdzowki wyszły genialne.Przepis na ciasto jest idealne,tak jak czas i temperatura pieczenia.Moje są ze śliwkami i czereśniami ze słoika.Pyszne.Warte polecenia :-)
Gość
Gość
22.07.2017 09:31 odpowiedz
Asia
Asia
02.08.2016 19:18 odpowiedz
Dobra zrobiłam już bez jajek, ale i tak wyszły super, jutro zrobie znowu tym razem wersja z jajkami, dziękuję za kolejny super przepis.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
02.08.2016 19:01 odpowiedz
Jajka idą do ciasta.
Asia
Asia
02.08.2016 13:45 odpowiedz
Kasiu, a te 2 jajka w składnikach na ciasto to sie je zostawia na posmarowanie na koniec? Czy mam je wymieszać z ciastem?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
02.08.2016 07:58 odpowiedz
Myślę, że cukier jest tu zbędny. Kruszonka i lukier są słodkie :)
Asia
Asia
01.08.2016 13:16 odpowiedz
Kasiu a czy jagody to takie tylko umyte wsypujemy do zagłębienia? czy jeszcze mam je wymieszać z cukrem pudrem tak jak to było przy jagodziankach?
ania
ania
27.07.2016 13:51 odpowiedz
Kasiu, dziękuję za ten przepis. Najlepsze drożdżówki jakie w życiu jadłam! :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
26.07.2016 14:46 odpowiedz
Tak
Asia
Asia
26.07.2016 09:11 odpowiedz
A czy można z tego przepisu zrobić drożdżówkę z jagodami, taką na całą blachę? Czy zachować te same proporcje?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
17.07.2014 20:46 odpowiedz
Miło mi, że smakowały :)
Ann
Ann
17.07.2014 20:33 odpowiedz
Zrobiłam, są pyszne! Wyrosły ogromne i pulchniutkie- takie jakie być powinny :) polecam wszystkim gorąco
Aga
Aga
07.07.2014 08:51 odpowiedz
Rewelacyjne:)
Beata Orlik
Beata Orlik
05.07.2014 22:40 odpowiedz
Genialne, nie raz jeszcze zrobię!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
18.06.2014 07:58 odpowiedz
Ja je piekłam na opcji góra + dół.
Gość
Gość
15.06.2014 21:36 odpowiedz
Chciałam zapytać czy te piękne bułeczki piecze się w moobiegu?
nessy
nessy
29.12.2013 23:00 odpowiedz
wlasnie upieklam - stwierdzam z pelna odpowiedzialnoscia, ze sa rewelacyjne!!!:)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
14.08.2013 07:14 odpowiedz
Miło mi, że smakowały :)
Yvonne
13.08.2013 23:21 odpowiedz
Witam!
Drożdżówki rewelacja, pozwolę sobie udostępnić je na moim blogu :)
Pozdrawiam cieplutko !
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
23.07.2013 08:15 odpowiedz
Eliza - 60-70 ml to jakies 6 łyżek. I w takiej ilości rozpuszcza się drożdże z wymienionymi składnikami. Tak się robi zaczyn. A kiedy wyrośnie, dodaje się pozostałe mleko i mąkę.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
23.07.2013 08:12 odpowiedz
Wyrobione wieczorem ciasto trzyma się w lodówce, a rano wyjmuje około 1,5 godziny przed formowaniem drożdżówek aby wyrosło.
gość
gość
22.07.2013 20:33 odpowiedz
Czy można te drożdżówki przygotować wieczorem a rano upiec?? Jak je wtedy przechować przez noc??
eliza
eliza
22.07.2013 11:20 odpowiedz
W kilku łyżkach ciepłego mleka (ok 60-70 ml) rozpuszczamy drożdże, zasypujemy je 2 łyżkami mąki, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut.

czyli w 2 łozkach mleka rozpuszczamy drozdze a dodajemy pozniej to do tego mleka do całosci i odstawimy na 20 minut czy nie?? bo nie rozumiem
oleksy09
oleksy09
15.07.2013 20:06 odpowiedz
witam kilka dni temu pisalam dzis jagodzianki upieczone pyszne latwe wykonaniu musze ddac ze jestem poczatkujaca kucharka wiec tym bardziej sie ciesze ze mi wyszlo godne polecenia olej tez sie robi dziekuje
jolantaszyndlarewicz
15.07.2013 16:32 odpowiedz
No Kochana wskaż mi takiego, który się nie skusi na jagodzianki?:)
dorota
14.07.2013 22:05 odpowiedz
Idealne! Nigdzie ładniejszych nie widziałam!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
14.07.2013 07:34 odpowiedz
Dziękuję za podzielenie się opinią :)
Pozdrawiam
adabellqa
adabellqa
13.07.2013 23:06 odpowiedz
Zrobiłam je dziś, wyszły przepyszne!!dziękuję za ten wspaniały przepis :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
13.07.2013 08:45 odpowiedz
10-12
adabellqa
adabellqa
13.07.2013 00:06 odpowiedz
a na ile drożdżówek to jest przepis?
bryssska
11.07.2013 21:15 odpowiedz
świetne, aż ślinka cieknie:)
monif
11.07.2013 10:20 odpowiedz
Idealna propozycja na jagodowe małe co nieco :)
kasandraa6
10.07.2013 23:33 odpowiedz
piękne :-)
nemisiek
10.07.2013 20:23 odpowiedz
Nie można od nich oderwać wzroku:)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
10.07.2013 19:46 odpowiedz
Tak Madziu, szanowny Małżonek :)
majanaboxing
10.07.2013 19:36 odpowiedz
Boskie! Fajne zdjęcia. Czy na pierwszym zdjęciu jest Twój mąż Kasiu? :)
A ja zastanawiam się nad zrobieniem Twoich ulubionych jagodzianek z dodatkiem mascarpone. :)
Pozdrawiam
Agnieszka, Buon-Appetito
10.07.2013 16:59 odpowiedz
świetnie wyglądają te jagodzianki, oj aż ślinka cieknie
aniolekidiabelwjednym
10.07.2013 12:49 odpowiedz
Oj zjadłoby się, zjadło... Zwłaszcza takie domowe, ciepłe, polukrowane ;-) Ja z drożdżówki/jagodzianki jem kupne, ale dobrej jakości, bardzo dużo nadzienia jagodowego w nich mam :) A w domu robiłyśmy pierogi z jagodami lub z jagodami, ricottą i wanilią oraz dżemy - jagodowy lub jagodowo-porzeczkowy (czarna porzeczka)... Pozdrawiam Kasiu :)
kabamaiga
10.07.2013 10:35 odpowiedz
U mnie też dzisiaj jagodzianki, chociaż zupełnie inne.
ladylaura
10.07.2013 10:35 odpowiedz
Wspaniałe,ja chętnie zamiast śniadania,miłego dnia.
Maggie
10.07.2013 10:16 odpowiedz
Czy sie skusze? Nie moglabym sie oprzec!
majazteca
10.07.2013 09:30 odpowiedz
Zakochalam sie w tych drozdzowkach...czysty obled :)
jedz zdrowo
10.07.2013 09:16 odpowiedz
bardzo smacznie wyglądający przepis! ;)
kuchenny bałagan
kuchenny bałagan
10.07.2013 09:15 odpowiedz
Po prostu zachwycające :)
kass55
10.07.2013 08:23 odpowiedz
Na jagodziankę skuszę się zawsze! śliczne bułeczki, pozdrawiam:)
ogrodybabilonu
10.07.2013 08:10 odpowiedz
Pyszności!
wiosenka27
10.07.2013 07:33 odpowiedz
Pysznie! Ja dzisiaj będę robić rogaliki z jagodami:)