30

Drożdżowe ślimaczki z marcepanem


Drożdżowe bułeczki to nie tylko świetny pomysł na idealne śniadanie, ale i pyszny dodatek do popołudniowej kawy. Dzisiejsze bułeczki z marcepanem i bakaliami są pyszne. Miękkie, wilgotne i słodziutkie. Ja osobiście uwielbiam drożdżowe wypieki ze słodkimi dodatkami, wiec i Wam gorąco je polecam.

Składniki na ciasto:

* 500 g mąki pszennej

* 50 g świeżych drożdży

* 50 g cukru pudru

* szczypta soli

* 250 ml letniego mleka

* 100 g stopionego masła

* 2 jajka

Nadzienie:

* 200 g marcepana

* 50 g rozpuszczonego masła

* 1 jajko

* 1 łyżka ciepłego mleka

* 1/2 łyżeczki cynamonu

* 70 g brązowego cukru

* 100 g rodzynek

* 100 g posiekanych migdałów

* 1 żółtko i łyżka mleka do posmarowania

Na wierzch:

* 100 g cukru pudru

* 3-4 łyżki soku z cytryny

* 40 g posiekanych pistacji

Z cukru, mleka, drożdży i połowy mąki przygotować zaczyn (mieszamy wszystkie składniki) i odstawić go w ciepłe miejsce na ok 20 minut. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy je do chwili utworzenia się elastycznego, gładkiego ciasta. Jeśli ciasto będzie się bardzo kleić do rąk należy je podsypać mąką. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 45 minut.

Wyrośnięte ciasto wałkujemy na mocno podsypanej mąką stolnicy na prostokąt. Marcepan ucieramy na tarce i mieszamy z masłem, jajkiem, cukrem, mlekiem i cynamonem i rozsmarowujemy na cieście. Masę posypujemy migdałami i rodzynkami. Ciasto zwijamy w roladę wzdłuż dłuższego boku a następnie kroimy w ok 2-3 cm plastry i przenosimy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Należy zachować pewną odległość, ponieważ bułeczki wyrosną w trakcie pieczenia.

Bułeczki odstawiamy do wyrośnięcia na ok 15 minut. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wyrośnięte bułeczki smarujemy jajkiem wymieszanym z mlekiem i pieczemy ok 25 minut (powinny byc lekko zrumienione).

Upieczone bułeczki odstawiamy do przestygnięcia, a następnie rozsmarowujemy na nich lukier powstały z wymieszania cukru z sokiem i posypujemy posiekanymi pistacjami.

Smacznego :)

 



 



  

Źródło


Opublikowano: 14 marca 2011
Kategoria: Drożdżowe
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (30)
nathalia8
28.03.2011 22:36 odpowiedz
Jakie one cudne!Smakują pewnie równie dobrze jak wyglądają!
kasiawkuchni.pl
27.03.2011 22:19 odpowiedz
PYSZNE, :) połowę zjedliśmy na ciepło prosto z piekarnika - tak pięknie pachniały. trochę się ich bałam bo wcześniej nie odważyłam się robić ciasta drożdżowego ale było warto :). jutro na śniadanie w pracy będą idealne do herbatki........ mam nadzieję że urlopik jest wspaniały....... pozdrawiam, kasia
ewa-jka
22.03.2011 16:31 odpowiedz
Cudne Kasiu!!zdjecia jak zwykle urocze,nie wspomne juz o tych slimaczkach.Pozdrawiam -Ewam
zawszepolka
21.03.2011 13:44 odpowiedz
Były smaczne pamiętam :)

Uściski!
wykrywaczsmaku
16.03.2011 21:39 odpowiedz
uwielbiamy marcepana! :)
mopswkuchni
16.03.2011 16:17 odpowiedz
Lubię takie drożdżóweczki :)
emma001
15.03.2011 21:43 odpowiedz
zbralabym takie ze sobą na drugie śniadanko:)

twoj przepis wmoim wykonaniu: http://krainawypiekow.blox.pl/2011/03/orzechowo-mi.html" rel="nofollow">krainawypiekow.blox.pl/2011/03/orzechowo-mi.html dziekuje, z pewnoscia powtórze je nie raz
diab79
15.03.2011 19:16 odpowiedz
Uwielbiam marcepan. Kocham. Ubóstwiam. Te ślimaczki muszą być cudowne.
zaytoona
14.03.2011 23:06 odpowiedz
Mój marcepan nadal mrozi się, zapomniany. Może czas, by znów przejął stery i zagrał główne skrzypce w takich pysznych bułeczkach?
daga_agma
14.03.2011 20:00 odpowiedz
niezwykle apetyczne!
kulinarnespotkania
14.03.2011 19:52 odpowiedz
ale sliczne:) i jakie pyszniutkie, mniam:)
elau66wr
14.03.2011 19:46 odpowiedz
Aż ślinka cieknie..... hmmm z samego patrzenia już mi lepiej
niepokornik
14.03.2011 19:27 odpowiedz
Och i ach! uwielbiam marcepan, uwielbiam pistacje, uwielbiam drożdżówki. Cudo!
majanaboxing
14.03.2011 19:20 odpowiedz
Piękne Ci wyszły Kasiu! Ja też je robiłam, były kiedyś propozycją do Weekendowej Cukierni, normalnie jeszcze pamiętam ten smak i zapach. Wszystkim bardzo smakowały:))

Sliczne są u Ciebie.!
Pozdrawiam Cię:)
abbra
14.03.2011 19:12 odpowiedz
Jak z marcepanem, to biorę je w ciemno ! :))
Kasiu , Twoje bułeczki wyglądają bardzo wiosennie :)
dagmara_65
14.03.2011 18:32 odpowiedz
Prześliczne! przeurocze! pozdrawiam :)
kabamaiga
14.03.2011 17:55 odpowiedz
Doskonale je pamiętam od dziewczyn z zeszłego roku. Zachwycają mnie niezwykle.
judik1119
14.03.2011 16:27 odpowiedz
Przepiękne zdjęcia! A ślimaczki - brak słów:)Pychotka:)
berrypunch
14.03.2011 14:46 odpowiedz
Ale sliczne i na pewno pyszne ;)
aprespe
14.03.2011 14:41 odpowiedz
Wyglądają cudownie. JA dziś będę piekła drożdżowe z cynamonem.
atria
14.03.2011 14:26 odpowiedz
Bardzo fajne i wiosenne.
Pierwsze na co zwróciłam uwagę, to pistacje świetnej jakości.
Niestety, ja mam z nimi problem, zawsze albo mocno solone albo takie malutkie jakieś i mało zielone.. pozdrawiam!
mikimama
14.03.2011 14:20 odpowiedz
Aż ślinka leci, tak pysznie wyglądają!
Jola
Jola
14.03.2011 12:37 odpowiedz
Mniam... Jak zawsze pięknie i na pewno smakowicie :)
jolantaszyndlarewicz
14.03.2011 11:54 odpowiedz
Uwielbiam takie drożdżowe ślimaki....zawsze piekłam ich niebotyczną ilość:) Twoje są cudowne, a nadzienie warte spróbowania:)
basiap-p
14.03.2011 11:39 odpowiedz
apetycznie apetyczne bułeczki
anus77
14.03.2011 11:34 odpowiedz
Ale ślicznie wyglądają!
Jeszcze nigdy nie piekłam nic z drożdży!
To chyba będzie mój pierwszy wypiek :)
Pozdrawiam..
Magda
Magda
14.03.2011 11:21 odpowiedz
No, napatrzyłam się, teraz mogę zacząć dzień :)
zawsze.e.ewelajna
14.03.2011 10:59 odpowiedz
Śliczne:) Też robiłam takie niedawno, pozdrawiam, Kasiu!
iis111
14.03.2011 10:29 odpowiedz
pysznosci u Ciebie, zreszta jak zawsze:)
darki85
14.03.2011 10:10 odpowiedz
ja na dzisiejsze popołudnie do kawki poproszę (: