2

Drożdżowe bułeczki z cukinią




Absolutnie przepyszne!
Zdecydowanie mój faworyt w kwestii wytrawnych wypieków drożdżowych. 
Miękkie, aromatyczne, z nutą czosnku przełamaną słodyczą młodej cukinii. 
Najlepsze chyba jeszcze lekko ciepłe.
A z dodatkiem sosu czosnkowego...
Poezja!


Składniki na 12 ślimaczków:

Ciasto:
  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • 35 g świeżych drożdży
  • 250 ml mleka
  • 100 g masła
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1,5 łyżeczki soli

Dodatkowo:
  • 2-3 cienkie, młode cukinie
  • 2 łyżki bardzo miękkiego masła
  • 2-3 łyżeczki granulowanego czosnku
  • 2-3 szczypty soli
  • odrobina oliwy

Sos:
  • 1 duży jogurt grecki
  • 2 przeciśnięte ząbki czosnku
  • 1 drobno posiekany pęczek koperku
  • sól do smaku

Pokruszone drożdże łączymy z cukrem, 6 łyżkami ciepłego mleka i 2 łyżkami mąki. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 20 minut. 
Pozostałe mleko podgrzewamy do około 60 stopni i dodajemy do niego pokrojone w kostkę masło. Mieszamy do czasu, aż masło całkowicie się rozpuści. 
Wyrośnięty zaczyn łączymy z jajkami, przestudzonym do około 30-35 stopni mlekiem z masłem oraz mąką połączoną z solą. Zagniatamy gładkie, dość luźne ciasto, a następnie przekładamy je do wysmarowanej olejem miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. 

Cukinię, przy pomocy obieraczki do warzyw, kroimy na cienkie paski. 
Patelnię delikatnie smarujemy olejem i obsmażamy każdy pasek cukinii z obu stron (po kilkanaście sekund - tylko do chwili, aż cukinia zmięknie). Obsmażoną cukinię odkładamy na ręcznik papierowy i odstawiamy do wystygnięcia. 

Wyrośnięte ciasto wałkujemy na dość duży prostokąt, smarujemy go masłem (najwygodniej użyć do tego pędzelka sylikonowego) i obficie oprószamy czosnkiem. 
Na cieście układamy cukinię (plastry mogą na siebie nachodzić) i zwijamy w rulon. 
Kroimy na 12 części i układamy w wyłożonym papierem do pieczenia naczyniu żaroodpornym. 
Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy około 25-30 minut (do zrumienienia). 
Odstawiamy do wystygnięcia. 

Składniki sosu łączymy ze sobą i podajemy do bułeczek. 

Smacznego!

Opublikowano: 11 marca 2019
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (2)
Wypieki Beaty
11.03.2019 18:54 odpowiedz
To teraz trzeba poszukać młodych cukinii, albo sobie darować i zrobić z tych starych :) tak czy tak, będzie pysznie :)
Teresa
Teresa
11.03.2019 15:52 odpowiedz
Pani Kasiu, dziękuję za przypomnienie mi tego przepisu. Tak dawno nie robiłam. Kiedys pokusilam się o dodanie jeszcze bakłażana i pasków upieczonej czerwonej papryki. Efekt wizualny i smakowy obłedny. Pozdrawiam serdecznie, Teresa.