20

Drożdżowe brioszki z kajmakiem




Przepis, który dziś Wam prezentuję jest idealny na sobotnie i niedzielne poranki, kiedy leniwie wylegując się w łóżku możemy cieszyć się obecnością bliskich, a później zjeść wspólnie śniadanie. Bez pośpiechu i nerwowego spoglądania na zegarek.

I my tymi broioszkami miło rozpoczęliśmy ostatni weekend.     

Ich największą zaletą (poza smakiem oczywiście) jest przygotowanie ich dzień wcześniej. A rano wystarczy wyjąć je z lodówki, w czasie kiedy będziecie fundować sobie dodatkową godzinę drzemki pozwolić im odrobinę wyrosnąć, po czym posypać migdałami, wstawić do gorącego piekarnika i już tylko czekać na efekt końcowy rozkoszując się ich zapachem.

Co prawda ciężko jest powstrzymać się przed zjedzeniem ich od razu, ale uwierzcie mi, o wiele lepiej smakują gdy odrobinę przestygną.         

Ciasto:

* 270 g mąki

* 80 g masła 

* 50 ml mleka

* 1 jajko

* 50 g drobnego cukru

* 5 g suchych drożdży

* 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

* 1 pełna łyżka gęstej śmietany 18%

Dodatkowo:

* 200 g kajmaku (masy krówkowej z puszki)

* 2 jabłka 

* garść płatków migdałowych

* 1 rozbełtane jajko 

Masło rozpuszczamy w mleku, dodajemy drożdże i mieszamy do chwili aż się rozpuszczą. Do ciepłego (ale nie gorącego) mleka dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto. Ciasto jest dość luźne, ale takie powinno byc. Przekładamy je do miski i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.

Po tym czasie ciasto wałkujemy na prostokąt, smarujemy kajmakiem i posypujemy obranymi i posiekanymi w drobną kostkę jabłkami. Całość zwijamy dość ciasno w rulon i dzielimy na 6-8 części. 

Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia i układamy w niej rulony. Tortownicę wstawiamy do lodówki.

Rano, tortownicę wyjmujemy z lodówki i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. Po tym czasie bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy płatkami migdałowymi. Wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczemy około 30-40 minut (do zrumienienia). 

Bułeczki studzimy na mniej więcej 2-3 kwadranse. 

Smacznego :)

Inspiracja 


Opublikowano: 19 czerwca 2013
Tagi: jabłka kajmak
Kategoria: Drożdżowe, Z owocami
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (20)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
04.04.2016 07:40 odpowiedz
Elu - dodaj 20 g świeżych drożdży :)
Ela
Ela
03.04.2016 01:44 odpowiedz
Kasiu a czy sprawdza sie do tego przepisu świeże drożdże? Ile ich dodać? :) uwielbiam Twoje przepisy
ewela
ewela
07.02.2016 10:57 odpowiedz
Moje właśnie się pieką:) Już nie mogę się doczekać, bo tak apetycznie wyglądają nawet surowe:) Pozdrawiam
kwiatek185
20.09.2015 23:11 odpowiedz
A ja szukałam przepisu na drożdżówki z jabłkami a tu proszę :) Muszą być pyszne.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
02.03.2014 18:49 odpowiedz
Tak, mogą wyrastać po zwinięciu ok. 1-1,5 godziny, ale wówczas nie wkładaj ich do lodówki.
Ada1984
Ada1984
02.03.2014 16:52 odpowiedz
Kasiu, czy jest konieczne trzymanie ciasta w lodowce całą noc? Nie wystarczy odstawienie ich na krótszy czas??
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
28.01.2014 21:25 odpowiedz
Z tego co pamiętam, mnie też minimalnie wypłynęło. Ciasto rośnie, więc wypycha masę. Po upieczeniu nie robiło to różnicy.
wedelka
28.01.2014 14:33 odpowiedz
Zrobiłam te bułeczki. Wyszły puszyste, miękkie i bardzo słodkie :) Nie wiem tylko dlaczego po nocy spędzonej w lodówce, wypłynęło z nich większość kajmaku? Poupychałam go rano z powrotem pomiędzy warstwami ciasta i upiekłam, więc w sumie żadnej szkody to nie narobiło, no ale ciekawi mnie czemu tak mogło się stać ;) Za luźno zwinięte? Kiepski kajmak? Sama nie wiem. Pozdrawiam :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
20.06.2013 22:44 odpowiedz
I właśnie link kieruje do bloga, którego autorka poczyniła zmiany. A tam już sama pisze, na kim się wzorowała.
luizaa7
luizaa7
20.06.2013 22:42 odpowiedz
To żadna inspiracja tylko odrobinę zmieniony przepis Rachel Khoo. Należy nazywać rzeczy po imieniu.
nemisiek
19.06.2013 20:25 odpowiedz
Muszą smakować obłędnie!
malgorzata929
19.06.2013 19:31 odpowiedz
Hej, prowadzę blog Album oparty na zasadzie obróbki zebranych wcześniej przeze mnie zdjęć twarzy od chętnych osób. Jeśli jesteś zainteresowany/ana proszę zajrzyj do mnie po więcej informacji. Serdecznie zapraszam i życzę miłego dnia. :)
Anastazi
19.06.2013 14:45 odpowiedz
jezu cudowne, naprawdę genialna robota
kuchcikowo
19.06.2013 12:22 odpowiedz
Kasiu... boskie!!
jolantaszyndlarewicz
19.06.2013 10:59 odpowiedz
Dzień rozpoczęty taką brioszką musi byc udany:)
Maggie
19.06.2013 09:29 odpowiedz
Ach, jak bym chciala rozpoczac dzien taka brioszka!
agilla
agilla
19.06.2013 08:28 odpowiedz
wyglądają przepysznie :) do kawy, na śniadanko w leniwy niedzielny poranek wydają sie idealne :)
mikimama
19.06.2013 08:22 odpowiedz
Ale smakowite!
ola - słodka babka
19.06.2013 07:46 odpowiedz
Marzenie :)
My simple cuisine
19.06.2013 01:21 odpowiedz
Wyglada rewelacyjnie - az chcialabym zalapac sie na kawalek ... ;P