35

Drożdżowa tarta z gruszkami i śmietaną


Miło mi, że tak licznie przystąpiliście do konkursu :) Przede wszystkim jednak cieszy mnie, że "ujawniło" się wielu czytelników, którzy do tej pory nie pozostawiali po sobie śladu. Ponieważ przepisanie wszystkich osób biorących udział w konkursie do losowania zajęło by mi bardzo dużo czasu, zatrudniłam małżonka w roli sierotki (czy raczej sierotka ;) ) i przewijając komentarze losował myszką. Padło na Marceline i Eleu66wr. Paniom gratuluję i proszę o przesłanie swoich danych do wysyłki na meila, a wszystkich w ramach pocieszenia i podziękowań za udział w konkursie zapraszam na niesamowitą tartę gruszkową.

Delikatne ciasto, dużo owoców i pyszna polewa. Co więcej, tarta smakuje bardzo... letnio :) Ciasta z owocami zawsze kojarzą mi się z latem i wakacjami. Ponieważ zapowiada się, że zima nie prędko nas opuści, mam nadzieję, że chociaż ona sprawi, że przez chwilę poczujecie słońce. 

I pozwolę sobie jeszcze na jedną sugestię. Zjedzcie ją jeszcze lekko ciepłą :) 

Składniki na ciasto:

* 255 g mąki

* 1 szczypta soli

* 1 pełna łyżka cukru pudru

* 1 łyżeczka suchych drożdży

* 1 jajko

* 120 ml ciepłego mleka

* 30 g stopionego masła 

 

Dodatkowo:

* 3 miękkie, dojrzałe gruszki

* 2/3 szklanki gęstej śmietany 18%

* 2 łyżki cukru

* 1 łyżka stopionego masła

Mąkę łączymy z solą, drożdżami i cukrem. Do mąki dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy elastyczne ciasto. Jeśli ciasto będzie się Wam bardzo kleić do rąk, to podsypcie je mąką. Zagniecione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 45 minut aby wyrosło.

W czasie kiedy ciasto rośnie obieramy gruszki i kroimy je w ćwiartki a śmietanę mieszamy z cukrem.

Wyrośnięte ciasto zagniatamy i rozwałkowujemy. Formę do tarty podsypujemy natłuszczamy i umieszczamy w niej ciasto. Jeśli nie macie formy na tartę, możecie użyć dużej tortownicy. Ciasto smarujemy stopionym masłem i układamy na nim gruszki. Tartę wstawiamy do nagrzanego do 210 stopni piekarnika i pieczemy 10 minut. Po 10 minutach na tartę wylewamy śmietanę z cukrem, zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze ok 15-20 minut.

Smacznego :)

 



 



Źródło


Opublikowano: 14 lutego 2011
Tagi: gruszki
Kategoria: Drożdżowe, Z owocami
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (35)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
20.10.2013 20:28 odpowiedz
210 stopni przy termoobiegu? To ciasto nie miało szans. O ile się nie mylę, to dla drożdżowego termoobieg to ok 160 stopni?
Ponieważ dla mnie termoobieg spala ciasta, zawsze korzystam ze standardowego ustawienia góra+dół. I należy pamiętać, że termooboeg daje rzeczywistą temperaturę o ok. 20-30 stopni wyższą niż ustawiona.

Polecam ciasto zrobić jeszcze raz, ale już bez termoobiegu.



natalczak
natalczak
20.10.2013 20:20 odpowiedz
Pieklam w formie do tarty jaka mi optycznie pasowala do ilosci ciasta bo w przepisie nie ma podanych wymiarow blachy. Przy 210 mialam wlaczony termoobieg, ale juz przy 180 wylaczylam bo przestraszylam sie, ze spale. Gruszki puscily duzo soku i juz chyba nic z tego nie bedzie :( Szkoda bo polaczenie slodkich gruczek i kwasnej smietany jest fantastyczne.
Dzieki za odpowiedz.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
20.10.2013 20:07 odpowiedz
Przejrzałam pobieżnie komentarze i widzę 2 od osób, którym ciasto wyszło. Ja też nie mam z nim problemów, a piekę je każdej wiosny.

Może to kwestia piekarnika? Blaszka innej wielkości? Czy ciasto było pieczone na opcji góra+dół? Termoobieg spala ciasta.
natalczak
natalczak
20.10.2013 19:38 odpowiedz
Witam,
postepowalam zgodnie z przepisem i ciasto wyszlo lekko przypalone na brzegach i surowe w srodku. Czy ktos z komentujacych tutaj moze sie podzielic swoimi doswiadczeniami, a nie tylko zachwytem nad zdjeciami? Bylabym wdzieczna. Wstawilam jeszcze na troche do piekarnika owinieta od gory folia blache i licze na to, ze sie dopiecze.
pieczarka_mysia
30.08.2011 11:20 odpowiedz
Serdecznie polecam, bo wyszla cudownie pyszna :)

Kasiu, dziekuje za przepis ;*
paris-to-ja
21.02.2011 22:21 odpowiedz
Fajna sprawa z ta gruszka i łatwy przepis:)
obsesjakasiulka
18.02.2011 11:53 odpowiedz
Och jak smakowicie ta tarta wygląda hmmmmmmmmmmmmmmmm. Mniam!!!
Uwielbiam tarty i na słodko i na słono.
A tą z gruszką dodałam sobie do ewentualnego zrobienia w najbliższej przyszłości.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
17.02.2011 19:45 odpowiedz
Haniu pięknie dziękuję :)
hannapamietniksmakow
17.02.2011 16:22 odpowiedz
Uwielbiam drożdżowe ciasta więc drożdżowa tarta jest dla mnie cudownym pomysłem.Ostatnio brakuje mi czasu na pieczenie ale to ciasto stawiam jako pierwsze w kolejce oczekujących.
...Jestem zachwycona Twoimi zdjęciami i aranżacjami.Aż chce się gotować.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
17.02.2011 09:33 odpowiedz
Bardzo sie ciesze i dziekuje za komentarz :)
chmurka
17.02.2011 09:27 odpowiedz
Świetny przepis :) nie miałam drożdży sypkich ale ze zwykłymi tez się udało. Zjedzone od razu :))
elau66wr
16.02.2011 08:11 odpowiedz
Gruszki, jabłka, winogrona - nasze krajowe, to nasz największy skarb. Jestem wielbicielką tych owoców. I na zrobienie tarty na pewno się skuszę. Zdjęcia - miodzio.
ka.wo
ka.wo
15.02.2011 20:55 odpowiedz
Absolutnie cudowna :)
judik1119
14.02.2011 22:25 odpowiedz
Piękne i bardzo klimatyczne zdjecia:) Bardzo kuszący wypiek:) Uwielbiam ciasto drożdżowe:)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
14.02.2011 22:15 odpowiedz
Pięknie dziękuję za miłe słowa :) Cieszę się, że i tarta i zdjęcia sie Wam podobają :)
Kasiu i Agnieszko bardzo dziękuję za informację o błędzie :) Już poprawione na Gruszki :)
Elu - gratuluję! :)
piegusek1976
14.02.2011 21:57 odpowiedz
świetny przepis :) podoba mi się :) gratuluję zwycięzcom
mikimama
14.02.2011 19:56 odpowiedz
Kasiu, wygląda wyśmienicie!
malgorzata.dz
14.02.2011 19:18 odpowiedz
Kasiu, z tą zimą to czarnowidztwo. :D Ja protestuję! :D
Ale tarta jak najbardziej z letnim już wydźwiękiem. :)
Pozdrowienia!
kulinarnespotkania
14.02.2011 17:18 odpowiedz
Kasiu, Twoje zdjecia mnie zachwycaja:) a drozdzowa tarta zapowiada sie naprawde pysznie:)
maryjerzak
14.02.2011 16:54 odpowiedz
Piękna tarta!!:)
kabamaiga
14.02.2011 16:31 odpowiedz
Nie ma sprawy, zjem lekko ciepłą. Sama, całą blaszkę.
Mirabelka
14.02.2011 14:07 odpowiedz
Drożdżowa tarta? wow, coś nowego :) i do tego tak pysznie się prezentuje... :)
olciaky
14.02.2011 13:22 odpowiedz
mniammmm...
anka-ania
anka-ania
14.02.2011 13:18 odpowiedz
To ja jeszcze poproszę o średnicę formy.
Skoro małżonek wyczuł pismo nosem i kupił wczoraj gruszki, to nie mam wyboru - muszę upiec! ;)
agnieszka
14.02.2011 13:13 odpowiedz
w ostatnim akapicie jakiś powstała mała literówka - "kruszki" ;)
fajne to ciasto. czasem robię szarlotkę z taką zapiekaną polewą śmietanową, jest bardzo smaczna ;) a tu jeszcze moje ulubione ciasto drożdżowe. zapisuję sobie przepis ^^
misbasia
14.02.2011 12:51 odpowiedz
Gratulacje dla wygranych!
A tarta - wspaniała!
cucinadellafelicita
14.02.2011 12:43 odpowiedz
Ale smacznie się prezentuje - drożdżowe ciasto i gruszki, pycha!
Maggie
14.02.2011 11:49 odpowiedz
Smakowite zdjecia! A gruszki chodza za mna ostatnio, wiec moze sie skusze i zrobie przy najblizszej okazji :)
Monika
Monika
14.02.2011 11:36 odpowiedz
czy zamiast gruszek można użyc jabłek??
milk_chocolate84
14.02.2011 11:00 odpowiedz
Kasieńko.. mała literówka gruszka-kruszka :P , w wykonaniu.

A tarta po prostu rewelacja. Podoba mi się ta śmietanowa kołderka :)
anus77
14.02.2011 10:09 odpowiedz
Tarta wygląda smakowicie...
Uwielbiam margaretki - zdjęcia w pelni rekompensują brak wygranej.
Z niecierpliwością oczekuję na następne przepisy i konkursy.
Gratuluję blogu!
Pozdrawiam :)
ola7
14.02.2011 09:49 odpowiedz
zapachnialo latem:)
elau66wr
14.02.2011 09:44 odpowiedz
O jejku pierwszy wygrany konkurs. Dziękuję sierotce Marysi za szczęśliwą rękę i Tobie Kasiu.
gaumond
gaumond
14.02.2011 09:36 odpowiedz
Wow, wygląda tak lekko i smakowicie!
Kasiu, do tego typu konkursów najlepiej używać strony random.org :)
jolantaszyndlarewicz
14.02.2011 09:22 odpowiedz
uwielbiam Twoje zdjęcia Kasiu:) ...a tarta wygląda mega pysznie:) ...a i gratuluję zwycięzcom:)