27

Drożdżowa babka mandarynkowo marchewkowa


Jest jeden wypiek, bez którego wielkanocny stół byłby pusty bez względu na to, ile jaj, mięsiw i ciast z kremami by się na nim nie znalazło. Jaki? Oczywiście babka drożdżowa. Co prawda będzie to jedyna drożdżowa propozycja przed zbliżającymi się wielkimi krokami świętami, ale mam nadzieję, że jej oryginalnoć przypadnie Wam do gustu.

Jest pyszna. Puszysta, miękka i aromatyczna. Marchewka i mandarynka nadają jej piękny pomarańczowy kolor. I chociaż - jak to z ciastami drożdżowymi - przygotowując ją trzeba uzbroić się w cierpliwość, to mam nadzieję, zdecydujecie się skorzystać z przepisu :)

Składniki na 1 dużą lub 2 małe babki:

* 500 g mąki pszennej

* 150 g masła

* 6 dużych żółtek 

* 50 g drożdży

* 200 ml mleka (niepełna szklanka)

* 150 g cukru

* skórka otarta z 1 dużej mandarynki

* 1 szklanka startej na drobnych oczkach marchewki

W pierwszej kolejności przygotowujemy zaczyn. Drożdże mieszamy z 2 łyżkami mąki, 2 łyżkami cukru i połową mleka. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut.

Do wyrośniętego zaczynu dodajemy resztę mleka, cukru, mąki, żółtka, skórkę z mandarynki i marchewkę. Energicznie wyrabiamy ciasto około 5 minut a następnie dodajemy stopione i przestudzone masło i wyrabiamy do czasu aż ciasto "wchłonie" masło. Następnie przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę. 

Ciasto dzielimy na dwie części (chyba, że macie dużą formę na babkę) i przekładamy do foremek wysmarowanych masłem. 

Babki pieczemy w 175 stopniach około 25 minut (do suchego patyczka), lub około 30-35 minut jeśli będziecie piec w jednej, dużej formie. 

Przestudzoną babkę lukrujemy. 

Smacznego :)

 



 



Przepis własny 


Opublikowano: 3 kwietnia 2012
Kategoria: Wielkanoc, Babki
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (27)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
11.03.2016 09:19 odpowiedz
Przede wszystkim używam kupnego cukru pudru (bardzo miałkiego i też jedne bywają jaśniejsze, inne ciemniejsze). Taki zmielony w domu nigdy nie sprawdza się do lukru. Poza tym, dodaję bardzo zimną wodę, w niewielkiej ilości. Jak lukier jest zbytnio rozrzedzony, to właśnie wówczas traci ten biały odcień.
 anik
anik
11.03.2016 09:13 odpowiedz
Kasiu, jak wykonałaś lukier, że jest tak idealnie gęsty i biały?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
30.05.2012 12:00 odpowiedz
W zasadzie można... Ale na niskich obrotach, żeby nie "zaciągnąć" ciasta. Idealnym rozwiązaniem byłaby maszyna z hakiem do ciasta drożdżowego :) Dopóki takiej nie nabyłam nie robiłam drożdżowych wypieków, bo też nie mam cierpliwości do zagniatania ciasta dłonią :)
monia
monia
30.05.2012 11:24 odpowiedz
uwielbiam piec, ale tylko ciasta wyrabiane mikserem :) (leniuszek)
czy tę babkę mogę potraktować mikserem?
talablaska
07.04.2012 19:22 odpowiedz
Piękna baba!!!
agattekh
07.04.2012 17:11 odpowiedz
Piękna fotka i piękna babka :-)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
06.04.2012 10:18 odpowiedz
Spokojnie wystarczy do 3/4 wysokości :) One jeszcze urosną :)
Co do lukru, to żeby lukier był taki biały to po pierwsze musisz miec kupiony cukier puder a nie mielony w domu (z takiego nigdy nie wychodzi biały lukier, nie wiem dlaczego - może tylko mi :) ), a po drugie musisz dać bardzo mało, bardzo zimnej wody. Ja robię bardzo gęsty lukier i czekam, aż sobie powoli, powoli, powoli spłynie. Im więcej dasz wody, tym ciemniejszy będzie lukier.
Acha - zamiast wody, możesz dodać zimnego mleka :)
anus77
06.04.2012 09:15 odpowiedz
Kasiu, czy jak będę wkładać ciasto do 2 mniejszych foremek, to wystarczy do 3/4 wysokosci foremki czy nałożyć więcej ciasta? No i jeszcze o lukier chciałam zapytać, przy tej babce masz taki bielusieńki.. rozumiem że z dodatkiem cukru pudru.. a czy jak np. będe chciała zrobić pomarańczowy lukier, to jak myślisz dodać troszkę soku z mandarynek czy może jakiś barwnik?? Poradź..
franc_z_francji
05.04.2012 06:29 odpowiedz
super pomysl mi podsunelas z tym pomaranczem w srodku, dzieki
MalgosiaZ
04.04.2012 21:18 odpowiedz
piękna Kasiu :))
smacznienadiecie
04.04.2012 14:10 odpowiedz
o kurcze, ale trafiły Ci się fajne mandarynki - takie wielkie i z liśćmi :) Ja niestety ostatnio często trafiłam na niesmaczne - jakieś takie gorzkie, a do tego ciężko je obrać.
asialc
04.04.2012 12:29 odpowiedz
Łał! Super pomysł :-) Musi być pyszna :-)
jolantaszyndlarewicz
04.04.2012 11:39 odpowiedz
Kasiu piękna ta baba ...to taka miła odmiana od tradycyjnej drożdżowej babeczki:) buziaczek
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
03.04.2012 23:13 odpowiedz
Glodopatra - jedna z Pań sprzedających pod krakowską Halą Targową miała mandarynki z listkami jako dekoracja. I zapytałam, czy są na sprzedaż :)

Senninha - jak dla mnie nie nie jest słodka :)

Dziękuję za wszystkie komentarze :)
glodopatra
glodopatra
03.04.2012 22:19 odpowiedz
łał!! Cóż za świetny pomysł!! ;) Ale skąd masz mandarynki z liśćmi? ;-)
senninha
senninha
03.04.2012 20:51 odpowiedz
Uwielbiam ciasto marchwiowe, więc ta wariacja może mi zasmakować. :)
A wychodzi słodkie, czy raczej stonowane?
Toczka
03.04.2012 19:33 odpowiedz
Oj, w moim umyśle w tej chwili toczy się zażarta walka między tą babką, a babką tiramisu :D Nie mam pojęcia, która wygra, choć może w końcu wygrają obie? Rodzina nie jest duża, a tu jeszcze mazurek i sernik obowiązkowy... Sama nie wiem, kusi strasznie, bo jest przepiękna :D
mojetworyprzetwory
mojetworyprzetwory
03.04.2012 19:07 odpowiedz
Wygląda wspaniale! Kusi na całego! Przepis zapisany do wypróbowania!
darkangelika
03.04.2012 16:58 odpowiedz
Musi pięknie pachnieć z dodatkiem pomarańczy;)
zawsze.oliwek
03.04.2012 16:20 odpowiedz
wspaniała baba:) nie jadłam jeszcze takiej z marchewką i mandarynkami. zapisuję ku chwale ojczyzny :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
03.04.2012 14:40 odpowiedz
Pabloluzak - przykro mi, nie piekę na zamówienie :)
pabloluzak
03.04.2012 13:46 odpowiedz
łał!!! czy pieczesz ciasta na zamówienie?
aniolekidiabelwjednym
03.04.2012 12:46 odpowiedz
Piękna baba! U mnie w domu rodzinnym piecze się serniki, makowce... Baby jakoś nie... Jak będę na "swoich śmieciach" to sobie zrobię :-)
Maggie
03.04.2012 12:07 odpowiedz
Swietna i niebanalna!
alebabka77
03.04.2012 09:36 odpowiedz
Drożdżowe z marchewką? Zapisuję przepis, dla samego koloru warto upiec :)
zauberi
03.04.2012 08:23 odpowiedz
pięknie wygląda :), a pachnieć to już w ogóle musi obłędnie
karmel-itka
03.04.2012 00:41 odpowiedz
ależ odmieniona!
zacna drożdżowa, zupełnie nowa!