28

Dorsz w cieście curry


Jak już kiedyś pisałam, życie często  zmusza mnie do przygotowywania szybkich obiadów. Przygotowanie tego obiadu zajmuje ok 15 minut. Ciasto wokół ryby jest świetną alternatywą dla ziemniaków, a w dodatku wspaniale, orientalnie pachnie i smakuje. Polecam zarówno pracoholikom, jak i nie lubiącym spędzać zbyt wiele czasu na przygotowywaniu obiadu.







Składniki:






* 4 filety z dorsza (może by też tilapia, mintaj, panga)

* 10 łyżek mąki (raczej czubatych)

* 200 ml gazowanej wody mineralnej

* 1 jajko

* 1 pełna łyżeczka curry

* 1/2 cytryny

* sól

* pieprz

* olej do smażenia







Rybę kropimy sokiem z cytryny i solimy.  Mąkę mieszamy z curry, solą (2 duże szczypty) i pieprzem. Dolewamy wodę i dodajemy jajko. Wyrabiamy trzepaczką ciasto (powinno być dużo gęściejsze niż naleśnikowe). Rybę zanurzamy w cieście (powinna by otoczona sporą ilością ciasta) i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju do czasu aż ciasto się zarumieni. Najlepiej smakuje z surówka z kapusty kiszonej.

Smacznego :)

 



 




Opublikowano: 20 lutego 2010
Tagi: ryba
Kategoria: Ryba
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (28)
ugosia72
ugosia72
11.12.2014 14:24 odpowiedz
Bardzo smaczna rybka. Ja podałam do niej warzywa na ciepło doprawione przyprawą do ziemniaków . Polecam !
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
03.04.2012 15:06 odpowiedz
Będę wdzięczna za podzielenie się opinią o przepisie :)
mrYellowPete
mrYellowPete
03.04.2012 15:04 odpowiedz
Toż to trzeba mieć nie lada talent żeby ościotrupa tak pięknie przedstawić :) zabieram się właśnie do smażenia ;]
adrijah
23.11.2011 17:39 odpowiedz
Pychotka :) nawet nie zdążyłam zrobić zdjęć, może jutro uda mi się nadrobić :)
anonim
anonim
19.05.2011 12:24 odpowiedz
Bardzo fajny przepis, myślę, że warto go wysłać na konkurs kulinarny na stronie www.kpryba.pl i wygrać książkę z przepisami na dania z ryb
Katia
Katia
03.03.2011 17:09 odpowiedz
Chyba tak:( ech to dbanie o linię... ;)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
03.03.2011 07:34 odpowiedz
Nie smażyłam na głębokim tłuszczu, a oleju dałam tykle, że zakrywało rybę do połowy - wiec chyba normalnie. Ale nie mam pojęcia, czemu przypalało się miejscami. Może dałas bardzo mało oleju?
Katia
Katia
02.03.2011 15:44 odpowiedz
Właśnie zrobiłam tego dorsza na obiadek. Tylko że ciasto nie wyszło mi tak pięknie zarumienione jak Tobie, tylko jasno żółte i mało chrupiące... (a musiałam zdjąć z patelni, bo miejscami zaczynało się przypalać). Zastanawiam się, czy nie smażyłaś go przypadkiem na głębokim tłuszczu lub chociaż duużej ilości oleju, że tak się zarumieniło?
czerwona_nesca
30.08.2010 13:35 odpowiedz
Pyszny, wypróbowałam!
gosiab_3
21.02.2010 20:26 odpowiedz
przepysznie ta rybkowa propozycja wyglada,bardzo apetycznie :)
Pozdrawiam cieplutko :)
Ivon
21.02.2010 19:26 odpowiedz
Ooooo to coś dla mnie. Koniecznie muszę ją zrobić w tym cieście curry.

Pozdrówka ślę :D
blue_megi
21.02.2010 18:34 odpowiedz
wygląda baaaardzo apetycznie !!! :) świetny pomysł na obiad :) pozdrawiam :)
dziwnograj
21.02.2010 17:36 odpowiedz
Ryba! i to z curry! Przecież to dla mnie raj na ziemi ;)) Tylko to smażenie mnie martwi ale w zamian tego coś wymyślę ;))
monikucha
21.02.2010 12:58 odpowiedz
Wow, taka rybka nie pogardzil by niejeden fish&chips :) Wyglada zniewalajaco:)
tilianara
21.02.2010 11:10 odpowiedz
Rybka to zawsze dobry obiadek :) Piękne to pierwsze zdjęcie :)
Usagi
20.02.2010 23:13 odpowiedz
Super rybka, dorzucam sobie, będzie czym mężczyznę zaskoczyć :)
majanaboxing
20.02.2010 22:11 odpowiedz
Mniam! Podobają mi się te rybki, super pomysł Kasiu!:)
nobleva
20.02.2010 21:37 odpowiedz
Fantastyczne danie :)
monika.l_nagrabinie
20.02.2010 21:30 odpowiedz
Pysznie wygląda Twoja rybka kasiu. Skuszę się na nią i to niebawem :)
M.
malgorzata.dz
20.02.2010 19:28 odpowiedz
Fajne Kasiu! :) Moja babcia była mistrzynią przygotowywania takich ryb 'w cieście", choć jak to babcia - w bardziej tradycyjnych smakach. :) Dodatek curry bardzo mi tu "leży". :)
katarina.f
20.02.2010 17:38 odpowiedz
A już myślałam, ze mam dość dorsza na jakiś czas....:)
iis111
20.02.2010 16:12 odpowiedz
popatrzylam na te zdjecia i zglodnialam. ide cos zjesc:)
ugotujmy
20.02.2010 13:27 odpowiedz
ostatnio pokochałam rybę
najbardziej łososia
ale i dorsza z chęcią bym zjadła.. szczególnie w takim wydaniu
Gość
Gość
20.02.2010 13:17 odpowiedz
Kasiu, po prostu rewelacyjny obiad.
Pozdrawiam
www.kucharzytrzech.blogspot.com
grazyna1961.only
20.02.2010 12:59 odpowiedz
Fajny sposób na rybę ! Notuję przepis :)
ilka_86
20.02.2010 12:34 odpowiedz
znam bardzo podobny przepis na rybkę w cieście, ale wydaję mi się, że z dodatkiem wody gazowanej ciasto jest jeszcze lepsze, podobnie jak i naleśniki;) bardzo fajna i szybka propozycja na piątkowy obiadek:) dziękuję za przypomnienie o tej rybce:) wkrótce zrobię:))
ewena
20.02.2010 10:52 odpowiedz
Jak piękna ta Twoja ryba Kasiu:)
wiosenka27
20.02.2010 10:46 odpowiedz
U mnie w domu właśnie taka ryba jest najbardziej popularna tzn ryba smażona w cieście. A nie zadne tam inne wynalazki:) Następnym razem zrobię takie ciasto:)