21

Domowe Rafaello




Przy okazji tej tarty (klik klik) wspominałam Wam, że deklaruję się jako największa i wierniejsza fanka pralinek Rafaello. Uwielbiam, to mało powiedziane. Uzależnienie, to odpowiedniejsze słowo. 

Jeśli więc znacie jakiegoś podobnego do mnie fana Rafaello (o ile to w ogóle możliwe?), to jestem pewna, że nie będzie dla niego lepszego, świątecznego upominku niż opakowanie domowych, ręcznie robionych pralinek. 

Po wczorajszych, pomarańczowo piernikowych truflach, to moja druga propozycja mikołajkowych upominków w wersji "home made". 

Składniki na ok. 20 sztuk:

* 3 Princessy kokosowe

* 100 g białej czekolady

* 100 g wiórków kokosowych

* 250 ml śmietanki kremówki

* 60 g masła

* 4 łyżki mleka w proszku (nie granulowanego)

* 4 łyżki likieru kokosowego (np. Malibu)

* 20 blanszowanych migdałów

* wiórki kokosowe do obtoczenia 

Wafelki miksujemy malakserem (można też rozdrobnic je widelcem) i łączymy z wiórkami kokosowymi. 

W małym rondelku podgrzewamy śmietanę z masłem do chwili, aż masło się rozpuści (pilnując jednak, by śmietanka się nie zagotowała), a następnie rondelek zdejmujemy z ognia i do gorącej śmietanki dodajemy połamaną czekoladę. Mieszamy do chwili aż czekolada się rozpuści, a następnie odstawiamy do wystygnięcia. 

Do zimnej śmietanki dodajemy likier kokosowy, mleko w proszku oraz wiórki kokosowe z pokruszonymi wafelkami. Dokładnie mieszamy, a następnie masę wstawiamy na 2 godziny do lodówki aby zgęstniała. 

Ze schłodzonej masy formujemy kulki, w środek każdej z nich wkładając migdał, a następnie obtaczamy je w kokosie. 

Gotowe trufle przechowujemy w lodówce, ale godzinę przed podaniem wyjmujemy je z lodówki aby zmiękły. 

Smacznego :)

* Przepis powstał we współpracy z Intermarche, na podstawie produktów dostępnych w sklepie.


Opublikowano: 29 listopada 2014
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (21)
Anna
Anna
20.01.2020 12:01 odpowiedz
jakiej wielkości są papilotki na rafaello ?
Anonimek
Anonimek
17.03.2019 16:20 odpowiedz
Czy można czymś zastąpić likier?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
18.03.2019 22:16 odpowiedz
Można dodać wódki :)
ika1-111
ika1-111
07.02.2015 20:09 odpowiedz
Rewelacyjny przepis, zaraz nie będzie żadnej kulki. Naprawdę polecam zrobić napewno zrobi furorę :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
22.12.2014 10:27 odpowiedz
Ja użyłam tych dłuższych.
kkamilka7
kkamilka7
22.12.2014 10:21 odpowiedz
Czy wafelki mają być duże czy małe?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
18.12.2014 08:41 odpowiedz
Przy składnikach znajduje się informacja, że 20.
Jadziulka
Jadziulka
18.12.2014 00:08 odpowiedz
a ile kulek wyjdzie w tej ilości masy?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
14.12.2014 09:20 odpowiedz
Wystarczy godzinę, ale później i tak wyjmij je z lodówki ok. pół godziny przed podaniem, żeby zmiękły.
D.
D.
14.12.2014 09:15 odpowiedz
Cześć, czy trufle muszą jakoś dłużej poczekać w lodówce zanim będą gotowe czy wystarczy potrzymać je z godzinę w lodówce by się wszystko ładnie związało?
Pozdrawiam!
majanaboxing
30.11.2014 22:25 odpowiedz
Cudowne są te kuleczki. Piękne i delikatne. Lubię je.
Pozdrawiam :)
magda-mazek
30.11.2014 16:32 odpowiedz
Zrobiłam i naprawdę przypominają te ze sklepu.Pierwszy raz zobaczyłam zdjęcie na fb, przed pojawieniem się przepisu na blogu to pomyślałam " pewnie znowu z dużą ilością masła" a tu pozytywne zaskoczenie śmietanka, 60 g masła a nie jak w przepisach 1,5 kostki masła.Polecam wszystkim wypróbowanie przepisu.Szybko się robi.A efekt wyśmienity :)
Agnieszka, Co w kuchni
29.11.2014 16:54 odpowiedz
uwielbiam domowe raffaello, ja robię takie z serkiem mascarpone
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
29.11.2014 16:14 odpowiedz
W tym samym momencie, co wiórki kokosowe i pokruszone wafelki :)
magda-mazek
29.11.2014 15:54 odpowiedz
Albo jestem ślepa albo nie ma napisane kiedy dać mleko w proszku.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
29.11.2014 11:55 odpowiedz
Marta - radzę nie pomijać. Ma ono wpływ na konsystencję.

Magda - możesz kupić migdały blanszowane, albo zwykłe migdały zalać wrzątkiem i potrzymać w nim ok. 15 minut. Wówczas bez problemu zejdzie z nich skórka.
marta
marta
29.11.2014 11:40 odpowiedz
a czy mleko w proszku można pominąć albo czymś zastąpić?
magda-mazek
29.11.2014 10:58 odpowiedz
może głupie pytania, ale kupuje się migdały blanszowane czy robi ?
Dorota
Dorota
29.11.2014 10:29 odpowiedz
dziękuję za odpowiedź, robię więc :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
29.11.2014 08:43 odpowiedz
Mlekiem :)
Dorota
Dorota
29.11.2014 06:38 odpowiedz
pyszne muszą być... a tarta rafaello z Pani przepisu to w mojej rodzinie przebój, zajadamy się. tym chętniej zrobię pralinki - mam tylko pytanie: czym mogę zastąpić likier, żeby dzieciaki też się "załapały"? :))