38

Domowa wędlina z indyka




Dziś mam dla Was pomysł na domową wędlinę z indyka. Przepyszną, soczystą, w pysznej glazurze. Przygotowanie jej zajmie Wam kilka minut, a efekt końcowy z pewnością Was pozytywnie zaskoczy.

To najlepsza domowa wędlina jaką udało mi się do tej pory przygotować, więc gorąco Wam ją polecam.

Składniki:

* filet z indyka (ok. 1,2 kg)

* 2 łyżki powideł śliwkowych

* 3 łyżki miodu

* 2 łyżki sosu sojowego

* 2 łyżki octu winnego

* 1/4 łyżeczki soli

* 2 łyżki wody

Powidła, miód, sos, ocet, wodę i sól podgrzewamy w rondelku do chwili aż składniki połączą się i będą płynne.

Mięso obwiązujemy nitką aby nadac mu kształt i przekładamy do keksówki. Mięso zalewamy przestudzoną marynatą i obtaczamy je w niej z każdej strony. Mięso odstawiamy do lodówki na 12-24 godziny. 

Na drugi dzień odlewamy zalewę i łączymy ją ze 125 ml wody. Połowę marynaty wlewamy do foremki w której będzie się piekło mięso, a drugą częścią polewamy kilkukrotnie mięso podczas pieczenia.

Pieczemy w 180 stopniach przez 70 minut. Studzimy w foremce. 

Smacznego :)

 


Opublikowano: 30 stycznia 2014
Tagi: indyk
Kategoria: Inne
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (38)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
29.03.2018 10:11 odpowiedz
Góra + dół
Patrycja
Patrycja
29.03.2018 00:18 odpowiedz
Witam
Piec na termoobiegu, czy góra-dół?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
12.04.2016 18:39 odpowiedz
Tak
Gość
Gość
12.04.2016 09:13 odpowiedz
filet z kurczaka może być czy raczej nie?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
03.12.2015 09:32 odpowiedz
Sama glazura jest słodkawa, więc nadaje całości tego smaku.
niemczyk79
niemczyk79
03.12.2015 09:11 odpowiedz
Pani Kasiu czy ta wędlina nie będzie słodka?
Magdusia3080
Magdusia3080
06.11.2015 22:28 odpowiedz
Właśnie dzisiaj zrobilam pani przepis. Tylko dziwilam się dlaczego mi kolor nie taki . Czytam przepis i zrozumialam ,że dalam za dużo wody.
ewa-r
01.11.2015 21:16 odpowiedz
wygląda bardzo smakowicie :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
03.04.2015 17:21 odpowiedz
Może być słodki.
anBal
anBal
03.04.2015 16:50 odpowiedz
Dzien Dobry,

Czy sos sojowy ma byc slony czy slodki?

Pozdrawiam
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
09.01.2015 15:14 odpowiedz
Moim zdaniem, one są dość istotne, ale może być np. konfitura morelowa lub z czarnej porzeczki.
justyna
justyna
09.01.2015 13:28 odpowiedz
Pani Kasiu, czym można zastąpić powidła śliwkowe.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
20.12.2014 20:30 odpowiedz
Oczywiście, można je upiec dopiero w poniedziałek.
Ewelina
Ewelina
20.12.2014 17:59 odpowiedz
Dobry wieczór :) pani Kasiu, zamarynowałam dziś filet z indyka, czy mogę upiec go dopiero w poniedziałek?? Czy za długo będzie leżał w tej marynacie? Pozdrawiam :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
24.07.2014 17:05 odpowiedz
Moje nie było suche. A swoją drogą, średnio liczy się 60 minut pieczenia na kilogram mięsa :)
m
m
24.07.2014 15:18 odpowiedz
czy 70 minut to nie za długo?? czy mięso nie będzie suche??
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
19.04.2014 16:52 odpowiedz
Nigdy, przenigdy proszę nie próbować zalewy, bo one zazwyczaj smaczne nie są i można się zrazić :)

Cieszę się, że indyk smakuje :)

Wesołych Świąt !
tajka81
tajka81
19.04.2014 14:58 odpowiedz
Skusiłam się na tego indyka, kupiłam ładną pierś i zrobiłam zalewę, spróbowałam ją i pomyślałam - to nie będzie dobre, w smaku zalewa troszkę dziwna była, ale cóż, myślę, juz kombinowac nic nie będę. Na drugi dzień do piekarnika, upiekła się, z wyglądu jak Pani indyk, spróbowałam i ...hmmmm... PYCHA. Bardzo miło się zaskoczyłam. Naprawdę dobra, całkiem inaczej smakuje niż sama zalewa. Cieszę się , że się pokusiłam o ten przepis
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
25.03.2014 12:38 odpowiedz
Nie ma znaczenia, w jakim naczyniu będzie zrobiona wędlina, ale lepiej aby nie było za duże.
Dominika
Dominika
25.03.2014 12:34 odpowiedz
Czy zamiast w keksówce możną ją zrobić w żarodopornym naczyniu ale odkrytym? czy keksówka ma jakieś inne znaczenie?
Dominika
Dominika
25.03.2014 08:46 odpowiedz
super pomysł na wędline, szczególnie, że na półkach sklepowych taki syf;( a ja właśnie mam zamiar ją zrobić dla mojej rocznej córki;) bo nie chce, żeby na razie jadła te konserwowane świństwa;/
Aneta
Aneta
18.03.2014 16:07 odpowiedz
Witam, pierś juz nabiera mocy w zalewie :-) Planuję wykorzystać ten przepis wkładając pierś do rękawa foliowego i "ugotować" na wolnym ogniu w naczyniu pod przykryciem (awaria piekarnka niestety). Może ktoś juz tak robił? Jakie efekty.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
04.02.2014 12:19 odpowiedz
Nie, nie przykrywamy. A mięso o takiej masie piekłabym 60 min.
czerwona_nesca
04.02.2014 11:04 odpowiedz
Witaj Kasiu, gdybym chciała upiec tak 0,80 kg indyka to jak długo powinnam go piec? Rozumiem, że nie przykrywamy tego mięsa podczas pieczenia?
Aga
Aga
01.02.2014 10:47 odpowiedz
Wygląda obłędnie!
Bolesława Kozłowska
01.02.2014 00:51 odpowiedz
przepiękna, aż ślinka cieknie !
jolantaszyndlarewicz
31.01.2014 20:25 odpowiedz
Ja nie lubię sosu sojowego, ale skoro piszesz w komentarzach, że go nie czuć to może wypróbuje tą zalewę do mięska:) buziaki
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
30.01.2014 22:46 odpowiedz
Myślę, że jak najbardziej można skorzystać z szynkowaru.
ula-8-5
30.01.2014 22:21 odpowiedz
zastanawiam się czy można by w ten sam sposób zrobić to mięsko w szynkowarze, dostałam pod choinkę i właśnie zamierzam zrobić w nim jakąś drobiową wędlinkę, a ta tu wygląda super.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
30.01.2014 22:00 odpowiedz
Ja za sosem sojowym też nie przepadam, ale uważam że tu jest konieczny :) I nie czuć jego charakterystycznego smaku po upieczeniu.
Agnieszka
Agnieszka
30.01.2014 20:14 odpowiedz
A można upiec w naczyniu żaroodpornym? Czy już to nie będzie to.. Czym najlepiej zastąpic sos sojowy? jakoś nie jestem do niego przekonana :/
Anna G.
Anna G.
30.01.2014 14:49 odpowiedz
wygląda przepysznie ....na pewno zrobie ja w następnym tygodniu! nareszcie powróciłaś na blog! dobrze, ze remont się skonczył
aguzja
30.01.2014 11:16 odpowiedz
Jeśli smakuje tak jak wygląda... taka wędlina domowa to jest coś!
pyra1101
30.01.2014 10:49 odpowiedz
Uwielbiam wędlinę z indyka .Bardzo apetycznie wygląda. Ja mogę się pochwalić wędzoną szynką.
Moja Galeria Smaku
30.01.2014 10:14 odpowiedz
Wygląda bardzo smakowicie! Muszę tez w końcu upiec jakaś domową wędlinę :)
magma
30.01.2014 09:57 odpowiedz
pysznie się prezentuje:D
Ewa
Ewa
30.01.2014 09:52 odpowiedz
Wygląda niesamowicie apetycznie.
mikimama
30.01.2014 09:19 odpowiedz
Ostatnio też robię schab lub szynkę w domu. Peklując i gotując...