18

Dietetyczne spaghetti z klopsami drobiowymi w sosie pomidorowo paprykowym




Jeśli po Świętach czujecie się odrobinę ociężali lub w ramach przygotowań do lata staracie się zredukować ilośc kalorii w swojej diecie, być może skusicie się na dzisiejszą propozycję lekkiego, praktycznie beztłuszczowego dania.

Od dłuższego czasu przygotowując klopsy do sosu gotuję je, zamiast obsmażać na oleju. W takiej wersji nie tylko o wiele bardziej mi smakują, ale też sos nie staje się od nich ciężki i zawiesisty. 

Tym razem do takich gotowanych klopsików przygotowałam sos pomidorowo paprykowy z dodatkiem sera mascarpone, który nadaje mu aksamitnej, kremowej konsystencji.

Do klopsów podałam makaron typu spaghetti (który moim zdaniem idealnie tu pasuje), ale oczywiście będą też do nich pasować ziemniaki lub ryż.

Polecam, ponieważ poza niską kalorycznością to danie jest naprawdę bardzo dobre. 

 Klopsy:

* 500 g mielonego mięsa drobiowego

* 1 duże jajko

* 2 pełne łyżki bułki tartej

* 1 ząbek czosnku

* 1/2 łyżeczki soli

* 2 szczypty pieprzu

Sos:

* 1 karton przecieru pomidorowego (500g)

* 1 duża, czerwona papryka

* 1 cebula

* 1 ząbek czosnku

* 1 pełna łyżka mascarpone

* 1/2 łyżeczki oregano

* 1 łyżeczka cukru

* sól i pieprz do smaku

* 1 szklanka wody

Dodatkowo:

* 1 opakowanie makaronu spaghetti

Zmielone mięso łączymy z jajkiem, bułką tartą, solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wilgotnymi dłońmi formujemy kulki odrobinę większe od orzecha włoskiego i wrzucamy je do lekko osolonego wrzątku. Gotujemy około 6 minut a następnie odcedzamy.

Do garnka wlewamy wodę. Dodajemy drobno posiekaną paprykę, cebulę pokrojoną w kostkę, zmiażdżony ząbek czosnku oraz oregano. Gotujemy pod przykryciem 15 minut. Następnie dodajemy pomidory, mascarpone oraz cukier i dalej gotujemy pod przykryciem, kolejne 10 minut. Następnie sos miksujemy blenderem i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Do sosu dodajemy ugotowane klopsiki i całość podgrzewamy jeszcze 5 minut na małym ogniu.

Klopsy podajemy z makaronem typu spaghetti.

Smacznego :)

  


 

Opublikowano: 4 kwietnia 2013
Kategoria: Mięso, Makaron
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (18)
Gość
Gość
28.03.2015 15:52 odpowiedz
Przepis bardzo udany :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
11.02.2015 10:30 odpowiedz
Bardzo mi miło :) Cieszę się, że smakuje :)
MagdaGT
MagdaGT
11.02.2015 09:39 odpowiedz
Robilam to danie juz wielokrotnie z Pani przepisu i za kazdym razem jest niebo! Jest to teraz moje danie pokazowe :)
alebabka77
28.04.2013 18:35 odpowiedz
Zrobiłam dzisiaj na obiad, bardzo smaczne. Pozdrawiam wiosennie :)
iwonaasb
14.04.2013 09:33 odpowiedz
Pozwoliłam sobie zamieścić przepis u siebie :) zapraszam i jeszcze raz dziękuję
http://umniewkuchni.blox.pl/2013/04/Drobiowe-klopsiki-w-sosie-pomidorowo-paprykowym.html" rel="nofollow">umniewkuchni.blox.pl/2013/04/Drobiowe-klopsiki-w-sosie-pomidorowo-paprykowym.html
iwonaasb
09.04.2013 16:26 odpowiedz
Zrobione i zjedzone... pycha!!!! dzięki za przepis
Pozdrawiam
Celina
Celina
09.04.2013 10:36 odpowiedz
Zrobiłam wczoraj. Wyszło pysznie :)
mamajulki080506
08.04.2013 14:57 odpowiedz
Kasiu, a ile kalorii ma jedna porcja?
Trzeba liczyć kalorie poszczególnych skąłdników, czy da się jakoś szybciej to zrobić?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
06.04.2013 19:24 odpowiedz
Proszę policzyć sobie kalorie jednej porcji, a potem porównać do dziennego zapotrzebowania energetycznego. To jest dietetyczne danie.
A na 100 g makaronu razowego i zwykłego róznica kalorii to 20. Dla mnie, to bez znaczenia. Łyzka mascarpone to 90 kcal. Ale to na calą porcję sosy. Na osobę wychodzi zatem ok 20 kcal.
Na przyszłość, proszę najpierw policzyć kalorie.
gość222
gość222
06.04.2013 19:13 odpowiedz
Przepis świetny, ale nie nazwałam bym go dietetycznym .... makaron z białej mąki , bułka tarta, maskarpone .... wszytkie te składniki zastąpiłabym bardziej wartościowymi produktami jak makaron razowy, otręby zamiast bułki i jogurt zamiast maskarpone .
kocie-smaki
06.04.2013 10:03 odpowiedz
kiedyś myślałam, że to przecież prawie jak bolognese - mięso, sos pomidorowy, i po co się męczyć, skoro smak pewnie jest taki sam. a jednak nie, zdecydowanie uwielbiam tą formę z klopsikami i to zdecydowanie nie ten sam smak :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
06.04.2013 07:41 odpowiedz
Miło mi, że smakowało :)
jozef
06.04.2013 02:55 odpowiedz
Przepyszne, dzisiaj zrobilem i smakowalo calej rodzinie :) Pozdrowienia od stalego bywalca
Zakręcona27
Zakręcona27
05.04.2013 22:16 odpowiedz
Mmm, spaghetti :) użyłam dziś twojego przepisu, mój Kochany powiedział że przypomina mu to nasze wspólne wakacje w Neapolu :) Do spaghetti zawsze używam makaronu z Lubelli, nie znalazłam jeszcze lepszego na rynku.
kabamaiga
04.04.2013 18:59 odpowiedz
Mi chyba bardziej smakują te obsmażane, chociaż takimi też nie pogardzę.
jolantaszyndlarewicz
04.04.2013 14:00 odpowiedz
Ja zdecydowanie bardziej wolę klopsiki gotowane od smażonych ...sa lżejsze, delikatniejsze i miększe:) ...a Twoje wersja spagetti mi się podoba:)
eleonorka34
04.04.2013 11:43 odpowiedz
To już chyba wiem co na weekend przygotuje. Potrawa wygląda na wykwintną, mam nadzieje że smakuje tak jak wygląda :)
alohaskarbie
04.04.2013 11:37 odpowiedz
Witaj. Ja sama też zawsze gotuje klopsiki. Tak jak mówisz, jest to zdrowiej. Ale ten sos paprykowo-pomidorowy? Tego jeszcze nie próbowałam, i przy następnej okazji, na pewno spróbuje :) Pozdrawiam!