23

Delikatne trufle piernikowo pomarańczowe




Mówi się, że najcenniejsze prezenty, to te samodzielnie przygotowane, więc dziś będę zachęcać Was do obdarowania Waszych bliskich delikatnymi i aromatycznymi, domowymi truflami piernikowo pomarańczowymi. 

Takie słodkie upominki możecie dołączyć do mikołajkowych podarunków lub zapakować w foliowe woreczki i podarować gościom po kolacji wigilijnej, jako podziękowanie za mile spędzony czas. Jestem pewna, że nie tylko docenią ten gest, ale też będzie im bardzo miło. 

Składniki na 15 trufli: 

* 150 g podłużnych biszkoptów

* 250 g serka mascarpone

* 1 kopiata łyżka cukru pudru

* 2 łyżeczki przyprawy do piernika

* skórka otarta z 1 małej, sparzonej i wyszorowanej pomarańczy

* 5 łyżek likieru pomarańczowego (ja użyłam Coiuntreau)

* 2 łyżki wrzątku

* kakao do obtoczenia

Skórkę z pomarańczy zalewamy wrzątkiem, mieszamy i odstawiamy na około 10 minut. 

Biszkopty rozdrabniamy (najlepiej użyć do tego blendera), łączymy z przyprawą do piernika i cukrem pudrem a następnie dodajemy do nich skórkę z pomarańczy, likier oraz serek mascarpone. Początkowo łyżką, a następnie dłonią mieszamy składniki do chwili utworzenia się jednolitej masy, którą formujemy w kulę, owijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut. 

Schłodzoną masę dzielimy na 15 części i formujemy z nich kulki, które obtaczamy w kakao.

Trufle przechowujemy w lodówce, ale wyjmujemy 2-3 kwadranse przed spożyciem, aby nabrały temperatury pokojowej i zmiękły. 

Smacznego :)

PS. A jutro, przepis na słodkie podarunki w wersji kokosowo migdałowej :)



* Przepis powstał we współpracy z Intermarche, na podstawie produktów dostępnych w sklepie.


Opublikowano: 28 listopada 2014
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (23)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
18.12.2016 22:35 odpowiedz
Oczywiście.
entana
18.12.2016 20:15 odpowiedz
Witam
czy trufle beda ok jezeli zamiast likieru pomaranczowego dodam amaretto?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
21.12.2015 18:44 odpowiedz
Tak, oczywiście.
marta
marta
21.12.2015 12:35 odpowiedz
A czy zamiast likieru lub mleka można dać trochę soku z pomarańczy?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
10.12.2014 13:41 odpowiedz
Ciesze się, że smakowały :)

Pozdrawiam
Edi
Edi
10.12.2014 13:38 odpowiedz
Trufle pachną obłędnie, a jeszcze lepiej smakują. Na przyjęciu wszyscy się nimi zachwycali.
Gosia
03.12.2014 21:43 odpowiedz
Świetny pomysł :) Akurat mam w szafce biszkopty, z którymi nie bardzo wiedziałam, co zrobić :)
Zdjęcia jak zawsze przepiękne :)
Pozdrawiam
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
30.11.2014 10:46 odpowiedz
Niestety ser mascarpone jest tu kluczowym składnikiem i nie można go pominąć, ani niczym zastąpić. :)
nel_1303
30.11.2014 08:45 odpowiedz
Dzien dobry! Kasiu czym moge zastapic serek mascarpone? Zapomnialam calkiem kupic, a dzis je chcialam robic... :)
Jadziulka
Jadziulka
30.11.2014 01:19 odpowiedz
nie jestem fanką alkoholowych deserów, więc wersja z mlekiem bardziej mi odpowiada :) te pralinki są tak rewelacyjne, że każdy z moich bliskich otrzyma paczuszkę na święta:) oczywiście w zestawie z pralinkami rafaello :) mniam! :)
FitSweet
28.11.2014 20:50 odpowiedz
rewelacyjne...
foodmania
28.11.2014 19:14 odpowiedz
jak pięknie podane!
Smakowe Kubki
28.11.2014 15:26 odpowiedz
Rewelacyjne, czuję ich miękkość i zapach, dzięki za kapitalny przepis, wszędzie mi tak pachnie świętami,że w końcu i ja muszę się wziąć za pieczenie. Pięknie pokazane, gratuluję.Pozdrawiam
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
28.11.2014 14:40 odpowiedz
Jadziulka - jeśli nie chcesz używać alkoholu, zamień go na mleko. Te kilka łyżek płynu są im potrzebne.

Czarna_inez - cieszę się, ze mogłam spełnić Twoje marzenie :)
czarna_inez
czarna_inez
28.11.2014 14:17 odpowiedz
Spełnienie moich marzeń o pralinkach świątecznych :) Jak tu Cię Kasiu (Twojego bloga) nie kochać ? :) Dziękuję za przepis i czekam na kuleczki kokosowe i zastawienie świąteczne i ciasto od linijki i ... wszystkie inne Twoje przepisy :)
Jadziulka
Jadziulka
28.11.2014 14:10 odpowiedz
czy można pominąć alkohol? będzie to miało jakiś wpływ na konsystencję masy?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
28.11.2014 13:49 odpowiedz
Edi - tak, trufle zostały posypane jadalnym brokatem. Kilka sklepów internetowych oferuje takie brokaty w różnych kolorach.
Trufle najlepsze są na 2 dzień, kiedy smaki się połączą i najlepiej przygotować je dla gości właśnie dzień wcześniej. Jeśli są przechowywane w szczelnym opakowaniu w lodówce, będą smaczne jeszcze przez kilka dni.
Edi
Edi
28.11.2014 12:57 odpowiedz
Na ile wcześniej mogę przygotować te trufle, nim wręczę je gościom? Jak długo zachowają świeżość?
Edi
Edi
28.11.2014 12:54 odpowiedz
Witam. Proszę napisać czym trufle zostały posypane na kakao. Czy to jest jakiś jadalny brokat?
martecka5
martecka5
28.11.2014 08:42 odpowiedz
wyglądają obłędnie :)
Lena B
28.11.2014 07:51 odpowiedz
Mniam maleńkie pyszności. idealne na podarunek :)
mikimama
28.11.2014 07:48 odpowiedz
Aż zapachniało świętami...
Inspirowane Smakiem
28.11.2014 06:02 odpowiedz
Pyszne:)