4

Delikatna zupa jarzynowa z kurczakiem i dzikim ryżem




Dziś mam dla Was przepis na bardzo smaczną i delikatną zupę z podsmażanych warzyw, kurczaka i dzikiego ryżu.

Możecie przygotować ją od podstaw, tak jak podaję w przepisie, lub wykorzystać do niej mięso z rosołu.

Z podanych proporcji wychodzi spory garnek zupy, która z pewnością wystarczy na dwa dni dla 3-4 osobowej rodziny.

Składniki:

* 500 g filetu z kurczaka

* 200 g ryżu dzikiego lub trójkolorowego (użyłam tego drugiego)

* 2 litry bulionu warzywnego

* 3 średniej wielkości marchewki

* 1 pietruszka

* 1/4 niedużego selera

* 2 łodygi selera naciowego

* 300 g pieczarek

* 2 cebule

* 3 ząbki czosnku

* 3 pełne łyżki mąki pszennej

* 200 ml śmietanki 30%

* 1 duży pęczek natki pietruszki

* 5-6 łyżek oleju

* 2 szczypty sproszkowanego chilli

* sól i pieprz do smaku

Ryż gotujemy według zaleceń na opakowaniu.

Filety przekrawamy na pół, przekładamy do niewielkiego rondelka, zalewamy wodą i gotujemy z dodatkiem soli do miękkości (ok. 30 minut).

Cebulę siekamy w drobną kostkę, marchewki, pietruszkę oraz seler ścieramy na grubych oczkach tarki, czosnek oraz seler naciowy kroimy w plasterki, a pieczarki w półplasterki.

W dużym garnku rozgrzewamy olej i dodajemy do niego warzywa oraz sporą szczyptę soli i pieprzu. Smażymy przez około 5 minut dość często mieszając, a następnie podsmażone warzywa oprószamy mąką i smażymy jeszcze minutę, cały czas mieszając.

Do warzyw wlewamy bulion, dodajemy chilli i gotujemy na wolnym ogniu przez około 10 minut. W tym czasie  mięso kroimy w niezbyt dużą kostkę i również dodajemy do zupy razem z dwiema szklankami wody w której się gotowało. Na koniec do zupy dodajemy ryż oraz śmietankę i doprawiamy ją do smaku solą oraz pieprzem. Po ponownym zagotowaniu zdejmujemy z ognia.

Przed podaniem do zupy dodajemy drobno posiekaną natkę.

Smacznego :)


Opublikowano: 7 listopada 2015
Kategoria: Zupy
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (4)
ewa
ewa
14.12.2015 22:11 odpowiedz
Jakie drugie danie można podać po takiej zupie?
tomasz659
09.11.2015 14:51 odpowiedz
Zupka jak najbardziej ok :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
07.11.2015 15:42 odpowiedz
Myślę, że tak.
Można dodać do niej więcej pieczarek albo soczewicę z puszki, aby zupa była treściwsza. Super byłby też dodatek kalafiora lub żółtej fasolki szpagarowej.
agata
agata
07.11.2015 14:08 odpowiedz
a w wersji wegetariańskiej bez kurczaka też będzie ok?