37

Czosnkowe chlebki Naan


Chlebki Naan są integralną częścią kuchni indyjskiej. Spożywane solo, z masłem, jako dodatek do zup, mięs i warzyw. Podaje się je z pastą z ciecierzycy, zastępują sztućce przy spożywaniu curry, zapieka się w nich kozi ser. W Pakistanie dodaje się do nich orzechy i rodzynki a w Birmie podaje do porannej kawy. Nie ma kuchni Azji Południowej bez chlebków Naan. 

Ja proponuję Wam dziś Naan w wersji czosnkowej. Dodatek jogurtu sprawia ze są miękkie i puszyste, a czosnek nadaje im charakteru i pięknego zapachu.

Jeśli jeszcze nie mieliście okazji próbować tego rodzaju pieczywa, serdecznie Wam je polecam.

Składniki na 5-6 chlebków:

* 320 g mąki pszennej

* 125 ml ciepłego mleka

* 4 płaskie łyżki jogurtu naturalnego

* 1 łyżka oliwy

* 7 g suchych drożdży (instant)

* 1 łyżeczka soli

Dodatkowo:

* 2 pełne łyżki stopionego masła

* 6 - 7 drobno posiekanych, dużych ząbków czosnku

Drożdże i sól łączymy z mąką. Wszystkie składniki na ciasto (suche oraz mokre) umieszczamy w misce i zagniatamy około 6-7 minut (idealnie sprawdza się maszyna z hakiem). Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 2 godziny. Blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni (z blachą w środku).

Kiedy ciasto wyrośnie dzielimy je na 5-6 kulek, które spłaszczamy ręką na podsypanej mąką stolnicy. W środku placek powinien być cieńszy, a w naokoło grubszy. 

Wierzch smarujemy stopionym masłem (smarowałam dość obficie) i posypujemy posiekanym czosnkiem. 

Kiedy piekarnik się nagrzeje, szybko umieszczamy na blasze placki zachowując między nimi odstęp (ja piekłam 2 razy po 3 placki). Pieczemy tylko do lekkiego zrumienienia (około 12-14 minut). Najlepiej smakują jeszcze ciepłe. 

Smacznego :)

 



 
 

“There are people in the world so hungry, that God cannot appear to them except in the form of bread.”

Mahatma Gandhi 


 Ingredients:

* 320 g flour

* 125 ml warm milk

* 4 tablespoon plain yoghurt

* 1 tablespoon olive oil

* 7 g dry yeast

* 1 teaspoon salt

Extra:

* 2 tablespoon melted butter

* 6-7 large finely chopped garlic cloves

Combine flour, salt and yeast in a large bowl. Add the rest of ingredients and knead for about 6-7 minutes (until mixture is smooth). 

Cover the bowl with the kitchen cloth and set aside in a warm place for 2 hours. 

Heat the oven to 190C with the oven try inside. 

Divide dough into 5-6 balls and flatten them with your hand on a sprinkled with flour pastry board. Brush them with melted butter and sprinkle with garlic. 

Place (quite quickly) half of them on a hot tray and bake for about 12-14 minutes - just until golden brown. And then repeat it with the second part. 

Still warm Naan bread is definitely the best. 

Opublikowano: 18 października 2012
Kategoria: Chleby i bułki
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (37)
Magdalena
Magdalena
08.11.2018 06:57 odpowiedz
Czy inną mąkę mogę dodać np. pełnoziarnistą? Chlebki wyglądają cudnie :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
08.11.2018 21:15 odpowiedz
Obawiam się, że mąka pełnoziarnista typu 1850 czy 2000 może być za ciężka. 
Na początek proponuję zrobić pół na pół i sprawdzić jak wyjdzie :)
chlebki naan
28.08.2016 22:51 odpowiedz
Ja robię zawsze z patelni. Pyszne są
manuela1
manuela1
08.08.2016 07:29 odpowiedz
Witam,robiłam te chlebki.Wyrabiałam ręcznie,bo haki nie dały rady.Ciasto było twarde.W smaku bardzo dobre.Chlebki miały strukturę dosyć zwięzłą.Nigdy nie jadłam w orginale,więc proszę o odpowiedź,czy te chlebki takie mają być.
Pozdrawiam Halina
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
10.11.2013 17:19 odpowiedz
Miło mi, że smakowały :)
Pozdrawiam
ewelka
ewelka
10.11.2013 15:48 odpowiedz
robiłam je dzisiaj na obiad, wyszły przepyszne, mąż mówi, że najlepsze jakie jadł;-) przepis zapisuję do ulubionych, dzięki
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
30.09.2013 22:07 odpowiedz
20 g drożdży świeżych.
mej
mej
30.09.2013 14:21 odpowiedz
Witam serdecznie. Chcialabym dodac świeże drozdze zamiast suchych. Jaka ilosc powinnam dodac? Dziekuje serdecznie za odpowiedz.
madzik120
25.04.2013 15:30 odpowiedz
przepis rewelacyjny, wyszły idealnie pyszne, i na drugi dzien na zimno też były pyszne!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
12.12.2012 07:43 odpowiedz
Cieszę się, ze smakowały :)
Pyszna Pasja
11.12.2012 23:39 odpowiedz
Kasiu,

zobaczyłam ten przepis od razu jak go opublikowałaś, zanotowałam sobie żeby go wypróbować, ale jakoś tak zeszło... ale w końcu przyszedł odpowiedni czas i zrobiłam :). Chlebki wyszły pyszne! Naprawdę super. Oczywiscie mój P. nalegał na przetrzymanie ich w piekarniku, żeby były bardziej chrupiące ;).
Dziękuję za przepis! Wkrótce pojawi się u mnie ;)

Pozdrawiam serdecznie,
Edyta
Lucy
Lucy
20.11.2012 10:39 odpowiedz
Znowu je wczoraj piekłam, tym razem eksperymentalnie zrobiłam z nich mini pizze na życzenie mojego dziecka. Do posmarowania ciasta, zamiast czosnku dałam bazylię i oregano, odrobinę przecieru pomidorowego, na to plasterek salami i ser. Te chlebki są rewelacyjne, pod każdą postacią :)
Lucy
Lucy
19.11.2012 13:05 odpowiedz
Czytając komentarze, doszłam do wniosku, że muszę z podwójnej porcji upiec. I dobrze zrobiłam, bo jeszcze przyszli znajomi i musiałam je na pół przekroić, żeby były bardziej podzielne i żeby się o nie nie pobili ;). Nie wiem kiedy znikły ze stołu!? Są rewelacyjne!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
05.11.2012 20:33 odpowiedz
Nie ma to znaczenia :) Ale ja miałam 450 :)
Gość
Gość
05.11.2012 15:10 odpowiedz
Kasiu napisz mi proszę jaki typ mąki mam użyć do tego chlebka 450 czy 650 a może nie ma znaczenia?
Kobiecemysli.pl
01.11.2012 18:16 odpowiedz
właśnie są w piekarniku:):)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
26.10.2012 07:41 odpowiedz
No bo to nie jest porcja ba 4 osoby na obiad :) To jest porcja na 2 osoby na przekąskę :)

A z 4 porcji to ja nie wiem gdzie Ci będzie to ciasto wyrastac :)

Cieszę się, ze Wam smakowały. Pozdrawiam :)
redsnove
25.10.2012 20:24 odpowiedz
Ojej, jesteś okropna! Zrobiłam je dziś na obiad i jestem bardzo niezadowolona; na 4 osoby wyszło po jednym i kawałku, o ostatniego prawie się pobiliśmy ;) Były przepyszne, wspaniałe ale co z tego, skoro porcja bazowa taka mała, ciasto wyrasta długo i na powtórkę musimy czekać do jutra! Jutro robię z poczwórnej porcji. Nie mogłaś od razu przemnożyć składników? Kto zadowala się jednym miniaturowym placuszkiem?
A bardziej na serio - wielkie dzięki za przepis, jest cudowny. I rzeczywiście 12 minut wystarcza w naszym beznadziejnym piekarniku (wynajmujemy mieszkanie z najtanszym wyposazeniem).
elau66wr
23.10.2012 13:09 odpowiedz
YUPI coś dla mnie ...mniam mniam drukuję przepis i zabieram się do pieczenia...wieczorkiem....:-)
cilla77
22.10.2012 15:53 odpowiedz
Boskie! Zrobiłam w wersji bez czosnku do kurczaka curry i wyszły super. Natomiast w wersji z czosnkiem pachniały obłednie w całym domu :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
21.10.2012 20:47 odpowiedz
Witam
Mam 10 letni piekarnik elektryczny marki Amica. Ale miałam już sygnały od kilku osób ze je robili i wszystko wyszło. One muszą być spłaszczone na płaski placek i naprawdę ten czas jest wystarczający. Przepieczone chlebki będą twarde.
Maciek
Maciek
21.10.2012 20:04 odpowiedz
Witam Panią
Moje pytanie bynajmniej nie wynika ze złośliwości, lecz jedynie z czystej ciekawości, ale proszę o informację, jakim cudownym piekarnikiem należy dysponować, żeby upiec jakiekolwiek ciasto drożdżowe w 12 minut? Aktualnie chlebki siedzą w piekarniku już ponad 20minut, lecz daleko im do tych ze zdjęcia. Pozdrawiam serdecznie
mania179
19.10.2012 17:44 odpowiedz
Kasiu, one są cudowne. A na fotę nie mogę się napatrzeć :)
icy_joanne
19.10.2012 16:21 odpowiedz
Mmm... pyszne. Uwielbiam czosnkowe klimaty (z wyjątkiem jedzenia ząbka czosnku, tego nie przeżyję :)
http:  www.bransoletkijustforfun.com
19.10.2012 11:33 odpowiedz
Koniecznie sprobuje! Uwielbiam indyjskie chlebki ,ktos mi jednak kiedys powiedzial ,ze zeby wyszły trzeba je robic w specjalnym piecu Tandorii bo z piekarnika nie wyjda :(
Zuza
19.10.2012 11:22 odpowiedz
uwielbiam!
jolantaszyndlarewicz
19.10.2012 09:21 odpowiedz
Pieke je w domu dośc często, uwielbiamy je .... u nas króluje wersja z masłem ...ale kiedyś zrobię dla siebie z 2 naany z czosnkiem:) Miłego weekendu Kasiu:)
kabamaiga
18.10.2012 21:21 odpowiedz
Bardzo lubię. Co racja, to racja o tych naanowych sztućcach.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
18.10.2012 12:02 odpowiedz
Dziękuję Wam za komentarze :)

Ohem - po wymieszaniu suchych składników dodajemy całą resztę ( w tym jogurt) i zagniatamy ciasto.
ohem
ohem
18.10.2012 11:59 odpowiedz
a kiedy dodajemy jogurt?
mojetworyprzetwory
mojetworyprzetwory
18.10.2012 11:55 odpowiedz
Wspaniałe! Napewno skorzystam z przepisu!

Gorąco pozdrawiam ze słonecznego Gdańska!
betsypetsy
18.10.2012 11:42 odpowiedz
Zrobię, oj zrobię, do tego zupę czosnkową :)
kaatje32
18.10.2012 10:42 odpowiedz
Kasia, jestes mistrz!:)
cuda.wianki
18.10.2012 10:32 odpowiedz
zapisuję przepis, tylko sobie zamienię drożdże na świeże, bo z nimi bardziej się lubię! uwielbiamy chlebki naan! a domowe na pewno sto razy lepsze! pozdrawiam Cię, Kasiuuu!
Basia
Basia
18.10.2012 09:53 odpowiedz
Wyglądają obłędnie i baaardzo apetycznie! Niemal czuję ich zapach - cuda
!
Pozdrawiam serdecznie!
Basia
majazteca
18.10.2012 09:28 odpowiedz
Wspaniale chlebki Kasiu. Ja wlasnie wczoraj myslalam o takich czosnkowych... :)) Koniecznie musze je przygotowac.

Pozdrowienia.
niepokornik
18.10.2012 08:46 odpowiedz
przepyszne!