
Miękkie i bardzo aromatyczne.
Z dodatkiem pesto, natki z pietruszki i czosnku.
Bezproblemowe w przygotowaniu, tylko jak na wypieki drożdżowe przystało, odrobinę czasochłone.
Ale zwłaszcza teraz, kiedy nasze życie odrobinę zwolniło, szczególnie Wam je polecam.
Składniki na 12 niewielkich bułeczek:
- 375 g mąki
- 1 saszetka suszonych drożdży (7 g)
- 125 ml mleka
- 125 ml wody
- 40 g masła
- 1 łyżeczka cukru
- 3/4 łyżeczki soli
- 1 łyżka zielonego poesto
- 4 łyżki bardzo drobno posiekanej natki pietruszki
- 6 dużych ząbków czosnku
- 1 jajko
Dodatkowo:
- 1 jajko
- 2 łyżki mleka
- parmezan
Wodę łączymy z masłem i podgrzewamy do chwili, aż masło całkowicie się rozpuści.
Zdejmujemy z palnika, dodajemy zimne mleko, pesto, przeciśnięty przez praskę czosnek, pietruszkę, sól oraz cukier. Mieszamy.
Na koniec dodajemy jajko.
Mąkę łączymy z drożdżami i wlewamy do niej wcześniej przygotowaną mieszankę (powinna być lekko ciepła - ok. 35-40 stopni).
Zagniatamy przez około 5-6 minut.
Zagniecione ciasto przekładamy do oprószonej mąką miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.
Wyrośnięte ciasto zagniatamy na oprószonym mąką blacie i dzielimy na 12 części (moja obsesja symetrii kazała mi ważyć każdą kulkę i jeśli chcecie mieć idealnie równe bułeczki, to każda z nich powinna ważyc 60g ;) ).
Bułeczki układamy w lekko natłuszczonym naczyniu żaroodpornym, przykrywamy folią i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut.
Wyrośmięte smarujemy jajkiem wymieszanym z mlekiem i posypujemy tartm parmezanem (ilość sera zależy od Was - mnie wystarczyła 1 pełna łyżka).
Bułeczki wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy około 17-18 minut (do zrumienienia).
Smacznego!
Opublikowano: 23 marca 2020
Tagi:
czosnek
Kategoria:
Chleby i bułki