0

Czosnkowe bułeczki z pesto





Miękkie i bardzo aromatyczne. 
Z dodatkiem pesto, natki z pietruszki i czosnku. 

Bezproblemowe w przygotowaniu, tylko jak na wypieki drożdżowe przystało, odrobinę czasochłone. 
Ale zwłaszcza teraz, kiedy nasze życie odrobinę zwolniło, szczególnie Wam je polecam.

Składniki na 12 niewielkich bułeczek:
  • 375 g mąki
  • 1 saszetka suszonych drożdży (7 g)
  • 125 ml mleka
  • 125 ml wody
  • 40 g masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżka zielonego poesto
  • 4 łyżki bardzo drobno posiekanej natki pietruszki
  • 6 dużych ząbków czosnku
  • 1 jajko

Dodatkowo:
  • 1 jajko 
  • 2 łyżki mleka
  • parmezan

Wodę łączymy z masłem i podgrzewamy do chwili, aż masło całkowicie się rozpuści. 
Zdejmujemy z palnika, dodajemy zimne mleko, pesto, przeciśnięty przez praskę czosnek, pietruszkę, sól oraz cukier. Mieszamy. 
Na koniec dodajemy jajko. 

Mąkę łączymy z drożdżami i wlewamy do niej wcześniej przygotowaną mieszankę (powinna być lekko ciepła - ok. 35-40 stopni).
Zagniatamy przez około 5-6 minut. 

Zagniecione ciasto przekładamy do oprószonej mąką miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. 

Wyrośnięte ciasto zagniatamy na oprószonym mąką blacie i dzielimy na 12 części (moja obsesja symetrii kazała mi ważyć każdą kulkę i jeśli chcecie mieć idealnie równe bułeczki, to każda z nich powinna ważyc 60g ;) ).

Bułeczki układamy w lekko natłuszczonym naczyniu żaroodpornym, przykrywamy folią i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut. 
Wyrośmięte smarujemy jajkiem wymieszanym z mlekiem i posypujemy tartm parmezanem (ilość sera zależy od Was - mnie wystarczyła 1 pełna łyżka). 

Bułeczki wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy około 17-18 minut (do zrumienienia). 

Smacznego! 

Opublikowano: 23 marca 2020
Tagi: czosnek
Kategoria: Chleby i bułki
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (0)
Nie ma jeszcze komentarzy.