26

Czereśniowa oranżada


 

Po soku truskawkowo rabarbarowym, przyszła kolej na sok z czereśni. Robi się go bardzo szybko, ale istotne jest aby użyć do niego mocno dojrzałych owoców o intensywnej, ciemnej barwie.        

Ja przygotowałam go jako dodatek do wody mineralnej z dużą ilością lodu. Taka alternatywa dla lemoniady na upalne dni :)

Oczywiście, możecie także sok zapasteryzować i zimą dodawać go do herbaty. 



Składniki na sok:

* 1 kg mocno dojrzałych czereśni           

* 1 szklanka cukru

* sok z 1 małej cytryny

Dodatkowo:

* woda gazowana

* lód

Każdą czereśnię ściskamy w palcach by pękła i wrzucamy je do garnka z grubym dnem. Dodajemy kilka łyżek wody oraz cukier. Gotujemy około 20 minut (w tym czasie sok powinien nabrać ciemnego koloru). Na koniec dodajemy sok z cytryny i gotujemy kolejne 2-3 minuty. Sok odcedzamy przez gęste sitko i odstawiamy do wystygnięcia. 

Podajemy z wodą i dużą ilością lodu. 

Smacznego :) 



Dodane 20.03.2014




Opublikowano: 1 lipca 2013
Tagi: czereśnie
Kategoria: Zimne
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (26)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
28.07.2015 12:57 odpowiedz
Bez problemu można ją wykonać z wiśni.
miska
miska
28.07.2015 12:29 odpowiedz
wyglada przepysznie tylko obudzilam sie troche za pozno bo nie moge znalezc czeresni nigdzie, probowal ktos zrobic taka oranzade z wisni?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
22.03.2014 15:09 odpowiedz
Wystarczy kilka - 5-6. Po chwili czereśnie puszczą swój sok.
iii
iii
22.03.2014 14:19 odpowiedz
Ile ma byc tych łyzek wody? Bo nie jest okreslone? Tak żeby zakryć czereśnie?
iii
iii
22.03.2014 14:18 odpowiedz
Ile ma byc tych łyzek wody? Bo nie jest okreslone? Tak żeby zakryć czereśnie?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
21.03.2014 20:03 odpowiedz
Dziękuję za wsparcie. To dla mnie bardzo ważne.

Ściskam
Gość
Gość
21.03.2014 19:50 odpowiedz
Brawo dla Pani!
nathalia8
21.03.2014 18:53 odpowiedz
trafiłam na twoją stronę dzieki tej nieszczęsnej aferze i muszę przyznać ,że nie ma tego złego...cudowne przepisy ,piekne zdjęcia ..cudowny blog!życzę samych sukcesów :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
21.03.2014 11:23 odpowiedz
Dziękuję za ciepłe słowa i pozdrawiam :)
Magda
Magda
21.03.2014 11:14 odpowiedz
przyznaję, że też trafiłam przez aferę na fb i również zostaję :D wspaniałe zdjęcia, przepisy, dania, no wszystko :) będę częściej tu zaglądać, żeby nacieszyć oko i oczywiście zainspirować się jakimś przepisem ;) mam nadzieję, że chociaż większa ilość odwiedzających jakoś Pani wynagrodzi pewną przykrość. Jest Pani niesamowita, pozdrawiam :)
Aśka
Aśka
20.03.2014 22:51 odpowiedz
Dzięki aferze z Chodakowską trafiłam na Pani stronę i ZOSTAJĘ :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
20.03.2014 22:28 odpowiedz
Nie uważam, żebym ja musiała cokolwiek udowadniać, ale proszę bardzo. Dodałam jeszcze jedno zdjęcie - ujęcie inne niż poprzednie (mam jeszcze kilka innych ujęć, których z pewnością nie ma nikt, ponieważ nie były publikowane) i bez obróbki.




prawda
prawda
20.03.2014 21:29 odpowiedz
skoro Hodakowska to oszustka, a Ty masz oryginały zdjęć to wrzuć na blog je przed retuszem i po sprawie
anonimka
anonimka
20.03.2014 14:37 odpowiedz
A to paskudna oszustka Chodakowska. Wiocha wiocha,wiocha!!!
antyfankachodaka
antyfankachodaka
20.03.2014 09:23 odpowiedz
Pani Kasiu,

dzięki królowej endorfinek Pani blog zyskał na sławie:) piękne zdjęcia btw, mam nadzieję, że trenerka polski zadośćuczyni za tak podłą kradzież :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
08.07.2013 21:13 odpowiedz
Dziękuję i czekam na opis wrażeń :)
kasia
08.07.2013 21:09 odpowiedz
Kasia, mój się właśnie chłodzi - jutro będę probować w wersji z lodem i wodą mineralną - kolor ma boski i w sumie szybciutko go się robi :). Twoje zdjęcia są PYSZNE ;), mam ochotę zabrać jedną szklankę z tacy :) i duszkiem wypić, pozdrawiam :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
04.07.2013 17:37 odpowiedz
Do gotowania? Nie ma potrzeby, sok i tak będzie odcedzony. Szkoda czasu na wyjmowanie pestek.
Martalena
Martalena
04.07.2013 16:49 odpowiedz
Witam mam pytanie czy usunąć pestki z czerśni ?
magda
02.07.2013 09:17 odpowiedz
bardzo ciekawa propozycja :)
nemisiek
01.07.2013 23:57 odpowiedz
Zdjęcia są niesamowite!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
01.07.2013 21:39 odpowiedz
Ślicznie Wam dziękuję :)
jolantaszyndlarewicz
01.07.2013 21:18 odpowiedz
Kasiu uwielbiam Twoje zdjecia ...są takie, że człowiek ma od razu ochotę się w coś wgryżć, czegośuszczknąć, coś wypić .... po prostu cudo:)
mariola1903
01.07.2013 19:32 odpowiedz
Zdjęcia piękne a oranżada wyśmienita w tak upalne dni .....
bryssska
01.07.2013 18:52 odpowiedz
od samego patrzenia na zdjęcia zaschło mi w gardle, super to wygląda
krystyna911
01.07.2013 10:22 odpowiedz
to pierwsze zdjęcie to powaliło mnie na kolana. Nawet gdybym nie lubiła czereści to z chęcią bym sięgnęła po szklaneczkę :)