6

Czekoladowy sernik z gruszkowym musem




Co prawda sernik który Wam dziś prezentuję jest propozycją zdecydowanie bardziej jesienną niż zimowo-świąteczną, niemniej jednak jest przepyszny i świetnie nadaje się na takie odświętne okazje. Jego smak może stanowić oryginalny kontrast do pierników i miodownika, ale też być nietypową propozycją na Nowy Rok. 

Jeśli nie znajdziecie w sklepach miękkich gruszek, możecie użyć gruszek z puszki lub z kompotu. Zwłaszcza te drugie świetnie się do niego nadają. Polecam jednak poszukać w supermarketach świeżych gruszek. Nawet jeśli teraz nie będą idealnie dojrzałe, można je pozostawić na kilka dni w ciepłym miejscu i z pewnością nie tylko zmiękną, ale i nabiorą słodyczy.  

A jeśli nie znajdziecie satysfakcjonujących Was owoców, użyjcie jabłek i dodajcie do nich odrobinę cynamonu. Taki czekoladowy sernik z szarlotkowym akcentem z pewnością posmakuje Waszym bliskim :)     

Spód:

* 160 g herbatników

* 85 g masła

* 1 łyżka gorzkiego kakao

* 1 łyżka cukru pudru

* 1/3 łyżeczki cynamonu

Masa serowa (składniki w temperaturze pokojowej):

* 850 g twarogu sernikowego

* 100 g gorzkiej czekolady

* 100 g mlecznej czekolady

* 4 jajka

* 150 g cukru

* 80 ml śmietanki 36%

* 1 łyżeczka mąki

Mus dyniowo gruszkowy:

* 1,5 kg słodkich i miękkich gruszek

* 5 łyżek puree dyniowego

* 1-2 łyżki cukru

* 150 ml wrzątku

* 3 łyżeczki żelatyny

Bita śmietana:

* 500 ml kremówki (36%)

* 2 pełne łyżki cukru pudru

Herbatniki mielimy, łączymy z cukrem, kakao i cynamonem a następnie dodajemy do nich stopione i lekko przestudzone masło. Dokładnie łączymy i tak powstałą masą wykładamy spód tortownicy o średnicy 26 cm dociskając dłonią lub szklanką z płaskim dnem. Tortownicę wstawiamy do lodówki na około 20 minut.

Obie czekolady topimy w kąpieli wodnej i odstawiamy do wystudzenia. Ser łączymy z jajkami, cukrem, mąką i śmietanką. Miksujemy na średniej prędkości obrotach przez około 30 sekund, a następnie dodajemy wąskim strumieniem czekoladę i miksujemy masę na najszybszych obrotach tylko do chwili połączenia się składników. 

Masę serową przelewamy na ciasteczkowy spód i wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy ok 75 minut. Upieczony sernik odstawiamy do wystygnięcia, najlepiej na całą noc.

Gruszki obieramy i ścieramy na tarce. Dodajemy cukier i gotujemy na wolnym ogniu przez około 10 minut. Pod koniec gotowania dodajemy dynię. Owoce miksujemy na gładki mus. 

Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku i dodajemy do owoców. Tężejący mus przelewamy na sernik i odstawiamy do lodówki aby stężał. Przed podaniem sernik dekorujemy bitą śmietaną.

Smacznego :)


Opublikowano: 13 grudnia 2013
Kategoria: Pieczone
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (6)
jolantaszyndlarewicz
12.01.2014 11:57 odpowiedz
Fenomenalny sernik:) .... częstuje się kawałkiem .... choćby wirtualnie:)
majanaboxing
15.12.2013 07:06 odpowiedz
Kasiu, sernik wygląda jak marzenie. Piękny!
ankawell
13.12.2013 20:42 odpowiedz
sernik z mojego marzenia :)
Eliza
Eliza
13.12.2013 16:53 odpowiedz
Ale mam na niego chrapkę :)
redhead93
13.12.2013 10:29 odpowiedz
Prezentuje się bardzo okazale! Po prostu piękny! :)
Inspirowane Smakiem
13.12.2013 05:58 odpowiedz
Wygląda absolutnie przepysznie.:)