3

Czekoladowa tarta z porzeczkami i masłem orzechowym




Dziś przepis na pyszną tartę. 

Na spodzie z ciasteczek Oreo (wybrałam wersję z nadzieniem o smaku brownie) oraz tworzącym smakowite trio wypełnieniem z masła orzechowego, porzeczek oraz czekolady. 

Pamiętajcie tylko, że najlepiej smakuje w temperaturze pokojowej, więc wyjmijcie ją z lodówki pół godziny przed podaniem. 

Składniki na formę na tartę o średnicy 22-23 cm (najlepiej z wyjmowanym dnem)

Spód:

* 28 ciasteczek Oreo 

* 80 g masła

I warstwa:

* 2 pełne łyżki masła orzechowego typu crunchy 

II warstwa:

* 600 ml obranej, czerwonej porzeczki 

* 2 kopiaste łyżki cukru pudru

* 2 płaskie łyżeczki żelatyny

* 80 ml wrzątku

III warstwa:

* 100 g gorzkiej czekolady

* 100 g mlecznej czekolady

* 175 ml kremówki

Dodatkowo:

* owoce do dekoracji

Ciasteczka umieszczamy w malakserze i miksujemy na mąkę. Dodajemy stopione, przestudzone masło i ponownie miksujemy. Tak powstałą masą ciasteczkową wykładamy, dość mocno dociskając, spód oraz boki formy. Wstawiamy do lodówki na około 30 minut. 

Kiedy masa ciasteczkowa zastygnie, na spodzie rozsmarowujemy masło orzechowe i ponownie wstawiamy ją do lodówki, także na 30 minut. 

Porzeczki łączymy z cukrem i miksujemy blenderem na mus, który następnie przecieramy przez gęste sito, by pozbyć się pestek. Łączymy go z rozpuszczoną we wrzątku żelatyną i przelewamy na masło orzechowe. Wstawiamy do lodówki na około godzinę. 

Kremówkę przelewamy do rondelka i podgrzewamy. Kiedy tylko zacznie się gotować zdejmujemy ją z palnika i dodajemy drobno posiekane czekolady. Mieszamy do czasu całkowitego rozpuszczenia. Jeśli masa będzie bardzo gęsta, dodajemy kilka kolejnych łyżek (zimnej) śmietanki. 

Masę czekoladową przekładamy na zastygniętą masę porzeczkową i wstawiamy do lodówki na około 2-3 godziny (lub na całą noc). 

Przed podaniem tartę dekorujemy świeżymi owocami. 

Smacznego! :)


Opublikowano: 5 lipca 2018
Kategoria: Ciasta, Na słodko
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (3)
kasia.koczwara
06.07.2018 09:28 odpowiedz
Piękna!
Idealna na lato...
:)
Bg
Bg
05.07.2018 16:31 odpowiedz
No szkoda. Tez bym chciała zobaczyć przekrój
Wypieki Beaty
05.07.2018 09:21 odpowiedz
Brzmi cudnie - jestem ciekawa jak to połączenie porzeczek i masła orzechowego smakuje :) szkoda, że nie ma zdjęcia przekrojonego kawałka, żeby zobaczyć jak to w środku wygląda