
Dziś przepis na pyszną tartę.
Na spodzie z ciasteczek Oreo (wybrałam wersję z nadzieniem o smaku brownie) oraz tworzącym smakowite trio wypełnieniem z masła orzechowego, porzeczek oraz czekolady.
Pamiętajcie tylko, że najlepiej smakuje w temperaturze pokojowej, więc wyjmijcie ją z lodówki pół godziny przed podaniem.
Składniki na formę na tartę o średnicy 22-23 cm (najlepiej z wyjmowanym dnem)
Spód:
* 28 ciasteczek Oreo
* 80 g masła
I warstwa:
* 2 pełne łyżki masła orzechowego typu crunchy
II warstwa:
* 600 ml obranej, czerwonej porzeczki
* 2 kopiaste łyżki cukru pudru
* 2 płaskie łyżeczki żelatyny
* 80 ml wrzątku
III warstwa:
* 100 g gorzkiej czekolady
* 100 g mlecznej czekolady
* 175 ml kremówki
Dodatkowo:
* owoce do dekoracji
Ciasteczka umieszczamy w malakserze i miksujemy na mąkę. Dodajemy stopione, przestudzone masło i ponownie miksujemy. Tak powstałą masą ciasteczkową wykładamy, dość mocno dociskając, spód oraz boki formy. Wstawiamy do lodówki na około 30 minut.
Kiedy masa ciasteczkowa zastygnie, na spodzie rozsmarowujemy masło orzechowe i ponownie wstawiamy ją do lodówki, także na 30 minut.
Porzeczki łączymy z cukrem i miksujemy blenderem na mus, który następnie przecieramy przez gęste sito, by pozbyć się pestek. Łączymy go z rozpuszczoną we wrzątku żelatyną i przelewamy na masło orzechowe. Wstawiamy do lodówki na około godzinę.
Kremówkę przelewamy do rondelka i podgrzewamy. Kiedy tylko zacznie się gotować zdejmujemy ją z palnika i dodajemy drobno posiekane czekolady. Mieszamy do czasu całkowitego rozpuszczenia. Jeśli masa będzie bardzo gęsta, dodajemy kilka kolejnych łyżek (zimnej) śmietanki.
Masę czekoladową przekładamy na zastygniętą masę porzeczkową i wstawiamy do lodówki na około 2-3 godziny (lub na całą noc).
Przed podaniem tartę dekorujemy świeżymi owocami.
Smacznego! :)
Opublikowano: 5 lipca 2018
Idealna na lato...
:)