47

Czekoladowa tarta z malinami


Nie mogę uwieżyć, ze to już połowa sierpnia. Wieczorami powietrze pachnie wczesną jesienią i nie da się już spać przy otwartym oknie.  Założę się, ze do 2 tygodni zaczną spadać liście z przydrożnych topoli. One zawsze spadają nim zabrzmi pierwszy dzwonek w pobliskiej szkole. Niby dopiero połowa lata, niby mają wrócić upały, ale nawet nastrój u mnie ostatnio bardziej jesienno nostalgiczny. 

W sumie to mam ochotę na ciasto ze śliwkami i szarlotkę. Ale uparcie wciąż kupuję maliny i jagody. Bo niby kiedy, jak nie teraz? I po cichu liczę na to, ze czekolada wyciągnie mnie z tej przedwczesnej, jesiennej melancholii. 

Ciasto:

* 200 g mąki

* 35 g kakao

* 35 g cukru pudru

* 130 g miękkiego masła

* 1 duże żółtko

* 1 szczypta soli 

* (ewentualnie łyżeczka zimnej wody)

Wypełnienie:

* 100 g mlecznej czekolady

* 100 g gorzkiej czekolady

* 100 g masła

* 50 g cukru pudru

* 3 jajka

* 3 łyżki mąki

* 1,5 szklanki malin

Wszystkie składniki na ciasto łączymy w misce i zagniatamy ciasto. Jeśli nie do końca chce się skleić w kulę, dodajemy łyżeczkę zimnej wody. Ciastem wylepiamy oprószoną mąką formę na tartę (ok 24-26 cm). Następnie wierzch ciasta delikatnie posypujemy mąką i układamy na cieście (razem z bokami) papier śniadaniowy lub folię aluminiową którą wypełniamy fasolą, grochem lub ryżem (abu ciasto podczas pieczenia nie odkształciło się). 

Ciasto pieczemy 15 minut w 180 stopniach, a po wyjęciu z piekarnika delikatnie zdejmujemy obciążenie. 

W czasie kiedy podpieka się ciasto przygotowujemy masę czekoladową.

Czekoladę rozpuszczamy z masłem w kąpieli wodnej (w misce umieszczonej nad garnkiem z gotującą się wodą). Jajka ubijamy z cukrem około 5 minut do czasu aż masa stanie się jasna i puszysta, a następnie dodajemy mąkę i czekoladę z masłem. Miksujemy jeszcze chwilę, aby składniki się połączyły. 

Na ciasto wysypujemy maliny, a na nie wylewamy masę. Pieczmy około 20 minut w 180 stopniach. 

Odstawiamy do przestudzenia na co najmniej kilka godzin (najlepiej na całą noc). Przed podaniem posypujemy kakao i dekorujemy malinami.

Smacznego :)

 



 



* Do czekoladowego wypełnienia tarty uzyłam czekolad marki Fine Food dostępnych w halach Makro Cash and Carry.

Inspiracja  


Opublikowano: 15 sierpnia 2012
Kategoria: Na słodko
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (47)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
12.07.2014 14:16 odpowiedz
Myślę, że jak najbardziej się nadają :)
Karolina
Karolina
12.07.2014 13:49 odpowiedz
a tą tartę bym zrobiła z jeżynami, jak mi dojrzeją na działce, co Pani myśli ?
Dorota
Dorota
04.07.2014 18:09 odpowiedz
Dziękuję za odpowiedź, zabieram się więc do roboty :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
04.07.2014 17:59 odpowiedz
Tak, bez problemu.
Dorota
Dorota
04.07.2014 13:14 odpowiedz
Pani Kasiu, czy ciasto na spód mogę zagnieść dzień wcześniej i włożyć do lodówki?
Moja Galeria Smaku
08.09.2013 14:16 odpowiedz
Pani Kasiu, trzymałam się przepisu i wyszło :) pozdrawiam:)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
25.08.2013 21:23 odpowiedz
Tak, można użyć mrożonych malin. Natomiast jak chodzi o ciasto, to proszę się trzymać przepisu. Ciasto na pewno wyjdzie :)
Moja Galeria Smaku
24.08.2013 19:13 odpowiedz
A jeszcze jedno pytanie czy spodu nie trzeba schładzać w lodówce?
Moja Galeria Smaku
24.08.2013 19:06 odpowiedz
Ale cudo! Zamierzam je zrobić, a czy mogę użyć mrożonych malin? Czy one mogą wpłynąć jakoś negatywnie na masę?
mkszewc
mkszewc
31.12.2012 19:09 odpowiedz
Powinni tego zabronić !!! :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
12.11.2012 20:26 odpowiedz
Miło mi, ze smakowała :)
Lila
Lila
12.11.2012 14:31 odpowiedz
Tarta wyszla przepyszna, latwa do zrobienia i bardzo elegancko sie prezentuje. Dziekuje raz jeszcze i pozdrawiam.
Lila
Lila
08.11.2012 21:11 odpowiedz
Dziekuje bardzo, dam znac jak wyszlo.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
08.11.2012 21:04 odpowiedz
Maliny rozmrażaj na ręczniku papierowym, żeby pozbyć się z nich jak najwięcej soku.
I nie ma problemu z przechowywaniem jej poza lodówką :)
Lila
Lila
08.11.2012 19:35 odpowiedz
Witam, bardzo chcialabym upiec te tarte na sobotnie popoludnie, zamierzam uzyc malin mrozonych, czy mam je wczesniej rozmrozic i czy jak upieke tarte jutro wieczorem to moge przechowywac ja w temperaturze pokojowej (nie lubie jak kruche ciasto robi sie twarde gdy przechowuje je w lodowce)? Bardzo bede wdzieczna za odpowiedz.
loleńka
loleńka
18.09.2012 16:42 odpowiedz
Zrobiłam tartę wg. powyższego przepisu i wyszła przepyszna! Rodzinka była zachwycona. Dziękuję za przepis :) Pozdrawiam
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
15.09.2012 19:55 odpowiedz
Pszennej
loleńka
loleńka
15.09.2012 18:47 odpowiedz
Mam pytanie: do pieczenia użyć mąki krupczatki czy zwykłej pszennej ?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
19.08.2012 09:36 odpowiedz
Cieszę się, ze smakowała :)
mazowieckielato.blogspot.com
mazowieckielato.blogspot.com
18.08.2012 22:18 odpowiedz
Przepis jest wspaniały!!! Tarta zniknęła w ciągu jednego dnia!!! Co ja teraz dam moim przyjaciółeczkom do kawy? Biegnę po maliny i robię następną porcję:))

Dziękuję:))
vanilia81
17.08.2012 10:59 odpowiedz
O tak, takie połączenie chodzi mi po głowie od pewnego czasu, no to mnie zmobilizowałaś Kasiu... ;)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
16.08.2012 22:28 odpowiedz
Dziękuję Wam pięknie :)
talablaska
16.08.2012 21:54 odpowiedz
Ależ cudowne foto, zakochałam się !!!Tarta wygląda niesamowicie...
chocolateb
chocolateb
16.08.2012 18:52 odpowiedz
Świetny blog! Już jest w zakładkach, więc na pewno będę zaglądać regularnie : ) Pozdrawiam C :
mania179
16.08.2012 15:39 odpowiedz
Ja też nie mogę...
Urocza tarta!
salome
16.08.2012 15:07 odpowiedz
Prześliczna, zjadłabym sobie kawałeczek:)
jolantaszyndlarewicz
16.08.2012 14:15 odpowiedz
Istna rozpusta ...chętnie się takowej oddam:)
judik1119
16.08.2012 13:00 odpowiedz
Wygląda zjawiskowo! Uwielbiam połączenie czekolady i malinek:)
monika.l_nagrabinie
16.08.2012 12:44 odpowiedz
Kasiu i ja nie mogę w to uwierzyć, że lato to była jedynie chwila...
Rano w domu jest zimno i nieprzyjemnie.
Z tego samego powodu wczoraj wieczorem osłodziłam wczesno-jesienną chandrę całą tabliczką czekolady :)

Teraz już czas na tartę :)

serdeczności
Monika
estyka
16.08.2012 00:25 odpowiedz
fantastycznie wygląda :) Oj takie czekoladowo-malinowe cudo poprawiło by mi zdecydowanie humor :)
flowerek.com
15.08.2012 21:51 odpowiedz
<bardzo, ale to bardzo by mi taka tarta poprawila humor. Nawet nie myslalabym o jesieni. Przeciez maliny sa takie letnie i wspaniale. Ja rowniez sie nimi ciesze, dopoki sa :)
nemisiek
15.08.2012 19:09 odpowiedz
Kasiu przy takiej tarcie nie można myśleć o jesieni:)
Agnieszka
15.08.2012 15:58 odpowiedz
Mnie też dopadła jakaś jesienna melancholia, za to taka pyszna czekoladowa tarta z malinami z pewnością by mnie z niej wyciągnęła. :)
Justin Dorothy
Justin Dorothy
15.08.2012 11:27 odpowiedz
O Matko... Jakie cudo!!! Wygląda superowo !! :)
marianka66
15.08.2012 11:26 odpowiedz
Kasiu odkąd znalazłam Twój blog nie korzystam juz z rzadnych ksiązek kucharskich czy gazet, a wszystko co upiekę jest rewelacyjne. Robiłam juz kilka Twoich tart i wszystkie były zjawiskowe. Tą upiekę na weekend.
Popieram przedmówczunie - zdjęcia są fantastyczne, ale dla mnie to raczej nie nowowść :)
sylwuszka
sylwuszka
15.08.2012 11:19 odpowiedz
Powalily mnie te zdjecia!!Przepiekne!! Pozdrawiam!
Dominika
Dominika
15.08.2012 09:57 odpowiedz
Wygląda bajecznie!! Aż mam na nią wielką ochotę;)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
15.08.2012 09:42 odpowiedz
Dziękuję za miłe słowa :) A tartę oczywiście gorąco polecam :)
ania hasiuk
15.08.2012 09:32 odpowiedz
wow, wygląda prześlicznie, świetne zdjęcia! dodaje do folderu: do zrobienia ;P
Małgorzata
15.08.2012 09:30 odpowiedz
Oj powiem tak.. ,że tak dobrych zdjęć nie widziałam dawno:)
Kari
Kari
15.08.2012 09:11 odpowiedz
Kasiu czuć już jesień, zwłaszcza rankami i wieczorami.
A tarta wygląda obłędnie. Jak dla mnie jest idealna.
Gosia
15.08.2012 09:10 odpowiedz
zapomniałaś dodać, że wczesnym wieczorem jest już tak ciemno, że aż nic nie widać ;)
a tarta wygląda przepysznie!
wedith
15.08.2012 08:01 odpowiedz
Wygląda obłędnie! Pozdrawiam!
majazteca
15.08.2012 07:27 odpowiedz
Wspaniala tarta Kasiu :) Czekoladowo-malinowy obled :)) A wiesz, ze ja tez czuje juz w powietrzu nadchodzaca jesien? Myslalam, ze tylko ja mam takie odczucia.. :)

Pozdrowienia.
Emma
15.08.2012 03:31 odpowiedz
piękna...
karmel-itka
15.08.2012 01:37 odpowiedz
wygląda wprost oszałamiająco!
shinawa
15.08.2012 00:54 odpowiedz
czemu wygląda tak pięknie?!?!?! idealna! rozpływam się na samą myśl o jej smaku :) i na dodatek piękne zdjęcia