2

Czekoladowa babka z matchą



To pierwsza z 4 propozycji wielkanocnych bab, jakie przygotowałam dla Was w tym roku :)

Czekoladowo herbaciana, z dodatkiem matchy, która nadaje ciastu pięknego, wiosennego koloru. 
Jeśli nie uda Wam się zakupić wysokiej jakości matchy, która daje intensywny kolor, możecie dodać do ciasta odrobinę zielonego barwnika (polecam markę Wilton - moim zdaniem to jedyny słuszny wybór w kwestii barwników i wystarczą zaledwie 2 krople). 


Składniki na formę z kominem:
  • 200 g miękkiego masła
  • 200 g cukru pudru
  • 7 jajek (w temperaturze pokojowej)
  • 300 g mąki pszennej tortowej
  • 50 g  mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:
  • 2 płaskie łyżki kakao
  • 2 łyżeczki sproszkowanej herbaty matcha

Polewa:
  • 8 łyżek śmietanki 36%
  • 100 g gorzkiej czekolady

Masło łączymy z cukrem pudrem i miksujemy na najwyższych obrotach miksera do czasu, aż powstania jasna, puszysta masa. 

Obie mąki łączymy z proszkiem do pieczenia i dodajemy po łyżce - na zmianę z jajkami - do masy maślanej. 

Kiedy składniki się połączą i powstanie gładkie, puszyste ciasto, dzielimy je na pół. Do jednej części dodajemy kakao, a do drugiej matchę. Dokładnie mieszamy. 

Formę na babkę smarujemy olejem i wykładamy do niej na zmianę po 2 warstwy masy kakaowej i herbacianej. 

Formę wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczemy około 45 minut (do suchego patyczka).
Po wyjęciu z piekarnika babkę odstawiamy na około pół godziny, a następnie delikatnie wyjmujemy ją z formy i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. 

W małym rondelku podgrzewamy kremówkę i kiedy zacznie się gotować zdejmujemy ją z palnika i dodajemy drobno posiekaną czekoladę. Mieszamy do chwili powstania gładkiej polewy, którą pokrywamy wierzch babki.

Smacznego!

Opublikowano: 25 marca 2019
Tagi: matcha
Kategoria: Wielkanoc, Babki
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (2)
Aga
Aga
27.03.2019 12:20 odpowiedz
Hej,
czy matcha nadaje ciastu również smak? Ja niestety nie lubię tego charakterystycznego posmaku.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
27.03.2019 15:38 odpowiedz
Tak, delikatny, ale jednak.