27

Czekoladowa babka na czerwonym winie


Jeśli szukacie przepisu na bardzo prosty i zawsze udający się wypiek na Walentynki, polecam Wam właśnie tę babkę. Jest niesamowicie delikatna i puszysta. A zapach czekolady i pomarańczy jaki roznosi się pod domu podczas pieczenia - jest nie do opisania. 

Smak czerwonego wina jest bardzo delikatny i przeplata się ze słodyczą i mocnym aromatem czekolady, której smak jest tu jednak dominujący. 

Ponadto Wasza Walentynka z pewnością będzie zaskoczona, co jest tym tajemniczym składnikiem ciasta... 

Składniki:

* 250 ml czerwonego, półsłodkiego wina

* 125 g miękkiego masła

* 300 g brązowego cukru

* 3 duże jajka

* 200 g mąki

* 60 g kakao

* skórka starta z 1 pomarańczy

* 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Polewa:

* 100 g gorzkiej czekolady

* 5-6 łyżek kremówki (36%)

Mąkę łączymy z kakao, proszkiem do pieczenia i skórką z pomarańczy. 

Masło ubijamy z cukrem na puszystą masę, a następnie dodajemy po 1 jajku. Jeśli jajka będą za zimne, z masła utworzą się grudki, ale nie przejmujcie się tym - wszystko wyrówna się po dodaniu mąki.

Kiedy masa maślano jajeczna jest już dokładnie wymieszana, wsypujemy mąkę z dodatkami i wlewamy wino. Miksujemy na najwyższych obrotach do chwili, aż ciasto będzie gładkie i jednolite. 

Formę na babkę smarujemy masłem i posypujemy kakao. Przelewamy do niej ciasto i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy około 40 - 45 min ( do suchego patyczka). 

Babkę studzimy w formie, a następnie delikatnie wyjmujemy. Idealnie spisze się tu forma sylikonowa, ale mnie i z metalowej babka wyszła bez większych problemów. 

Przestudzone ciasto dekorujemy polewą (śmietankę i połamaną czekoladę topimy w kąpieli wodnej i mieszamy do chwili, aż masa będzie gładka). 

Smacznego :)

 



 



Źródło


Opublikowano: 23 stycznia 2012
Kategoria: Babki
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (27)
Ela
Ela
22.09.2014 11:18 odpowiedz
Witam , i dziękuję bardzo za szybką odpowiedź .Babka z dodatkiem mleka tak samo puszysta i przepyszna tylko bez nutki alkoholu . Więc drogie Panie kto nie lubi alkoholu POLECAM DODAĆ MLEKO :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
20.09.2014 20:15 odpowiedz
Myślę, że bez problemu :)
Ela
Ela
20.09.2014 19:35 odpowiedz
Pani Kasiu :) proszę o szybką odpowiedź i z góry bardzo dziękuję .Robiłam już to ciasto jest pycha ,obecnie jestem po chemii i czy można zamiast wina dodać mleko oj bo bardzo bym zjadła tę babeczkę .Pozdrawiam Ela
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
05.02.2014 07:32 odpowiedz
Myślę, że lepsze będzie białe wino. Nalewka jest za mocna.
Oczywiście, można upiec ciasto w małej tortownicy.
ELA
ELA
04.02.2014 20:20 odpowiedz
Witam :) proszę o pomoc. Mam w domu tylko nalewkę wiśniową własnej roboty i białe wino co lepsze ? bo chcę ją jutro upiec na Agaty , no i 2 pytanie czy mogę piec w tortownicy wyłożonej pergaminem. Dziękuję z góry za szybką odpowiedź :) ELA
magda-mazek
23.03.2013 09:50 odpowiedz
Moja ulubiona babeczka.Jest wyśmienita
black_nat
black_nat
09.02.2012 16:02 odpowiedz
Spieszę zatem donieść, jak wyszło (bo tych komentarzy - "jak wyszło" - najbardziej mi na Twoim blogu, Kasiu, brakuje. Choć rozumiem oczywiście, że zachwyt nad wyglądem dań musi zostać wyrażony jako pierwszy - jest się czym zachwycać!)
A zatem - babka jest szalenie prosta, bardzo wilgotna, bardzo czekoladowo-winna, a jeśli ozdobi się, ją jak ja to zrobiłam - czereśniami Amarena, polanymi czekoladą i posypanymi płatkami migdałów - wygląda równie dobrze, jak u Ciebie, Kasiu!
Dziękuję raz jeszcze!!
Pozdrawiam!
black_nat
black_nat
03.02.2012 16:02 odpowiedz
A ja dodam jeszcze wiśnie Amarena. Nie wiem tylko jak i gdzie! Zobaczymy, co wyjdzie!
Kasiu! Inspirujesz!
Toczka
30.01.2012 15:41 odpowiedz
Mmmm, puchate ciasto pachnące pomarańczami i czekoladą, a do tego z dodatkiem wina w środku. Tak, to zdecydowanie walentynkowy wypiek :]
vanilia81
24.01.2012 21:07 odpowiedz
Rozbrajają mnie Twoje zdjęcia i pomysły na stylizacje :) Nabyłam niedawno forme na babkę, wiec nic tylko skorzystac z przepisu :) Coś dużo na blogach czekolady ostatnio, tak chyba Walentynki nastrajają ;)
majanaboxing
24.01.2012 18:14 odpowiedz
Bardzo ładna i jak widzę wilgotna, a to coś dla nas :)
Pozdrowienia
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
24.01.2012 14:04 odpowiedz
To są proporcje albo na dużą formę na babkę, abo na tortownicę o średnicy 21 cm.
ewelina
ewelina
24.01.2012 13:57 odpowiedz
Jakiej średnicy tortownicy użyć?
asialc1
24.01.2012 13:12 odpowiedz
BOSKA! :-)
Aurora
24.01.2012 11:34 odpowiedz
Och, myślę że Walentynki mogą być już dziś wieczorem :D
alinkawyka
24.01.2012 10:40 odpowiedz
Prezentuje się bardzo apetycznie:) Piękna jest.
kulinarne-smaki.blogspot.com
23.01.2012 21:57 odpowiedz
co za piękny widok :)
matylda
matylda
23.01.2012 21:49 odpowiedz
a bez wina też się uda?
kabamaiga
23.01.2012 17:25 odpowiedz
Wspaniała Kasiu. Wygląda dużo lepiej niż oryginał.
Praline
23.01.2012 16:45 odpowiedz
Szalejemy z tymi winami ;)
Ma w sobie to coś!

dusiowaa
23.01.2012 14:56 odpowiedz
śliczna baba.
judik1119
23.01.2012 14:55 odpowiedz
Wspaniała babka! Zauroczyła mnie:) dla mnie właśnie walentynki to czekolada, czerwone wino...już sie rozmarzyłam:) Podziwiam Kasiu!:)
ola7
23.01.2012 14:51 odpowiedz
to przepis w sam raz dla mnie:)
darkangelika
23.01.2012 14:42 odpowiedz
Bardzo kusząca babeczka;) Polewa cudnie się błyszczy;)
lateksowy
23.01.2012 13:41 odpowiedz
Świetnie to wygląda .... ciemne ciasto + polewa czekoladowa sprawia, że aż ślinka cieknie. Na prawdę wielkie dzięki za ten przepis.
jolantaszyndlarewicz
23.01.2012 13:33 odpowiedz
Kasiu szalejesz walentynkowo:) ....cudowna babka i widzę na zdjeciu, ze bardzo wilgotna ...a takie lubię:)
maamusi
23.01.2012 10:46 odpowiedz
babeczka wygląda rewelacyjnie, koniecznie do upieczenia :) zastanawiam się tylko, co znaczą te "dwa masła" ? chodzi o różne rodzaje tłuszczu?