24

Cytrynowa babka na piwie




Dziś chciałabym Wam zaproponować bardzo prostą, intensywnie cytrynową babkę na piwie.

 
Zawarte w piwie "bąbelki" sprawiają, że babka jest lekka i puszysta. Skórka z cytryny nadaje jej przyjemnej świeżości i sprawia, że ciasto po upieczeniu przepięknie pachnie. Nie obawiajcie się natomiast ani smaku ani zapachu piwa. Po upieczeniu są one niewyczuwalne. Piwo ma tylko kluczowy wpływ na konsystencję ciasta. 

Jeśli nie chcecie lub nie możecie dodać do ciasta piwa, myślę że świetnie sprawdzi się też gazowany napój cytrynowy.  

Składniki:

* 3 szklanki mąki tortowej   

* 1 szklanka piwa cytrynowego

* skórka otarta z 2 cytryn

* 4 jajka

* 1 szklanka oleju

* 1,5 szklanki cukru

* 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Lukier:

* 1 szklanka cukru pudru     

* 2-3 łyżki zimnej wody

Jajka ucieramy z cukrem ja białą, puszystą masę. Stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem oraz olej. Kiedy składniki się połączą, dodajemy piwo i skórkę z cytryny i miksujemy na wolnych obrotach do momentu, aż masa będzie gładka i jednolita.

Ciasto przelewamy do dużej, natłuszczonej formy na babkę i wstawiamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika. Pieczemy około 60 minut (do suchego patyczka).

Kiedy babka przestygnie, polewamy ją gęstym lukrem. 

Smacznego :)

Źródło 


Opublikowano: 5 listopada 2013
Kategoria: Wielkanoc, Babki
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (24)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
15.04.2017 19:09 odpowiedz
Ja forem silikonowych nie używam, więc nie wiem, czy to może być ich wina.
Ale zawsze radzę, żeby przed wyjęciem z piekarnika w ciasto wbić patyczek i sprawdzić, czy wychodzi suchy :)
Pozdrawiam i Wesołych Świąt :)
Sandra
Sandra
15.04.2017 16:36 odpowiedz
Nie wiem dlaczego, ale jak wyciągnęłam swoją babkę po godzinie z piekarnika i przełożyłam ją na talerz to z jednego miejsca zaczęło wypływać zupełnie płynne ciasto. Wsadziłam ją właśnie na dodatkowe 20 minut, zobaczymy co z tego będzie :) może to kwestia silikonowej formy, bo ktoś wyżej pisał, że z tego powodu wyszedł zakalec. Spróbowałam jednak trochę surowego ciasta i jest przepyszne! Mam nadzieję, że ostatecznie babka wyjdzie bo jeszcze mi się nie zdarzyło, żeby jakiś Twój przepis mi nie wyszedł. A zrobiłam ich sporo :) Wesołych Świąt!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
10.04.2017 22:44 odpowiedz
na formę o średnicy ok. 22-23 cm
kamila
kamila
10.04.2017 10:43 odpowiedz
Witam :)

Na jaka wielkość foremki jest ten przepis?
Gość
Gość
26.03.2016 18:05 odpowiedz
Babeczki w piekarniku - odkryłam tą w poprzednie święta, i dość często piekłam, choć ostatnio miałam dłuższą przerwę. Czas więc to nadrobić! Zrobiłam z połowy porcji, i dołożyłam do piekarnika drugą babeczkę, kakaową z majonezem - za jednym ubijaniem (robot kręcił jedną, ja drugą), oraz za jednym pieczeniem - będzie do wyboru! Kasiu, dziękuję Ci za super przepisy! Skusiłam sie też na makowiec "last minute" - napiszę o nim po degustacji w odpowiednim miejscu. Mam też dwa mazurki, już wymieniałyśmy o jednym komentarze - malinowo- kawowy, jednak po wylaniu całości i dekoracji prezentuje się ciekawie. Pozdrawiam Kasiu, Paulina
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
25.03.2016 12:25 odpowiedz
Przyznam szczerze, że ciężki mi odpowiedzieć na to pytanie, ale nie sądzę, żeby silikon w mógł w taki sposób wpływać na ciasto.
Może babka została za wcześnie wyjęta z piekarnika i jeszcze była nie dopieczona?
Marti
Marti
25.03.2016 11:49 odpowiedz
Czy fakt pieczenia babki w silikonowej foremce może mieć wpływ na jakość wypieku? Mi niestety wyszedł lekki świąteczny zakalec ;) (upieczone boki są pyszne!)
paulina
paulina
11.04.2015 23:19 odpowiedz
na minioną Wielkanoc właśnie tą babkę wybrałam - super decyzja. najbardziej zasmakowała mojemu małemu synkowi, już po tygodniu poprosił mnie o powtórkę, tak więc dziś piekłam ją kolejny raz. dziś dostałam też prośbę od mamy, której na święta jedną babeczkę sprezentowałam, o przepis :) pyszniutka!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
19.04.2014 12:33 odpowiedz
Myślę, że spokojnie można zrobić z 3/4 porcji.
Gość
Gość
19.04.2014 12:06 odpowiedz
17,5 na 8 cm merzona wewnatrzbwysokość 6 cm
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
19.04.2014 09:55 odpowiedz
Zależy jakiej wielkości jest keksówka. Bo może nie trzeba zmniejszać ilości składników.
Jakie ma wymiary?
Ancia
Ancia
18.04.2014 23:18 odpowiedz
Ratunku! Bardzo chcę upiec te babke ale mam jedynie keksówkę, myślisz, że składniki na pół i się uda? Miast oleju masło też pół szlklanki? Roztopić je uprzednio?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
11.04.2014 20:51 odpowiedz
Myślę, że tak.
Magda
Magda
11.04.2014 20:31 odpowiedz
Czy zamist oleju mozna dodac maslo, jak tak to w jakiej ilosci?
jolantaszyndlarewicz
09.11.2013 22:23 odpowiedz
.... To wręcz baba, a nie babka:) taka piękna i wyrośnieta:)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
09.11.2013 20:12 odpowiedz
Miło mi, że smakują :)
o.zak
09.11.2013 19:26 odpowiedz
Zrobiłam:) siedzi w piekarniku ... Jutro zabieram się za cebulaki z Pani przepisu :) chyba się od nich uzależniłam :)
Chione
08.11.2013 16:55 odpowiedz
Babka właśnie jest w piekarniku. Nie mogę się doczekać kiedy się upiecze ! :)
wenus-lifestyle
06.11.2013 17:35 odpowiedz
Pięknie wygląda :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
06.11.2013 13:40 odpowiedz
Dziękuję, bardzo mi miło :)
mariola1903
06.11.2013 13:29 odpowiedz
Kasiu ja sobie popatrzę, ach te twoje zdjęcia klimat nieziemski :-) . Pozdrawiam
majanaboxing
06.11.2013 07:42 odpowiedz
Świetna babka Kasiu ! Wygląda tak złociście, cudna.:)
gin86
05.11.2013 17:56 odpowiedz
Bardzo ładnie się prezentuje :)
malwinkanr1
05.11.2013 10:57 odpowiedz
Wspaniale wyrośnięta! :)