47

Cynamonowiec








Aby osłodzić Wam ten zimny i deszczowy weekend majowy zapraszam na ciasto :) Zdecydowanie najlepsze ciasto jakie kiedykolwiek było mi dane jeść. Jest... niesamowite. Wilgotne, z fantastycznie dobranymi składnikami. Co prawda, jak wszystkie ciasta warstwowe jest odrobinę pracochłonne, ale ten smak zrekompensuje Wam cały trud włożony w jego przygotowanie :)


 

Składniki na ciasto cynamonowe:





* 4 jajka
* 300 g cukru pudru
* 200 g margaryny
* 1 opakowanie cynamonu
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 250 ml mleka
* 200 g mąki






Margarynę ucieramy z cukrem na puszysty krem, a następnie nie przerywając ucierania dodajemy po jednym jajku. Dodajemy mleko i wszystkie suche składniki połączone ze sobą. Kiedy utworzą jednolitą masę dzilimy ciasto na dwie równe części i każdą z nich pieczemyh w tej samej formie przez ok 35 minut w 180 stopniach.





Składniki na ciasto makowe:






* 8 białek

* 8 łyżek cukru

* 1/3 szklanki pokruszonych biszkoptów

* 3/4 szklanki maku

* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

* 2 łyżki mąki

* kilka kropli aromatu migdałowego





Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy cukier. Ubijamy aż piana będzie sztywna i błyszcząca. Wszystkie suche składniki łączymy ze sobą i dosypujemy stopniowo do piany i delikatnie mieszamy. Ciasto makowe pieczemy w takiej samej formie jak ciasto cynamonowe przez 30 minut w 180 stopniach.





Masa:






* 8 żółtek

* 1 opakowanie budyniu waniliowego

* 500 ml mleka

* 3 łyżki mąki pszennej

* 150 g cukru

* 250 g masła

* 1 łyżka spirytusu

* 4 łyżki waniliowej kawy cappuccino





Szklankę mleka gotujemy z cukrem. Drugą szklankę mleka mieszamy z budyniem, mąką i żółtkami. Masę budyniową wlewamy na gotujące się mleko i cały czas mieszając zagotowujemy. Budyń odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło ucieramy na puszysty krem i dodajemy po łyżce budyniu. Na koniec dodajemy kawę i spirytus i dokładnie mieszamy.





Polewa:






* 100 g czekolady mlecznej z orzechami

* 3 łyżki kremówki





Dodatkowo:






* 1 słoik powideł





Ciasto cynamonowe smarujemy powidłami. Na ciasto wykładamy połowę masy i rozprowadzamy równomiernie. Na masie kładziemy ciasto makowe i je również smarujemy powidłami a następnie wykładamy drugą połowę masy. Przykrywamy je ciastem cynamonowym i wierzch pokrywamy polewą z czekolady -  czekoladę (ja użyłam z orzechami) topimy w kąpieli wodnej z 3 łyżkami kremówki i kiedy utworzą jednolitą masę, polewa jest gotowa. Ciasto wkładamy na noc do lodówki, jednak najlepsze jest ono na drugi - trzeci dzień, serwowane w temperaturze pokojowej.





Smacznego :)

 



 



 

 


Opublikowano: 1 maja 2010
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (47)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
21.04.2017 10:10 odpowiedz
Ja użyłam okrągłych :)
Edith
Edith
20.04.2017 11:07 odpowiedz
To jest mój plan na długi weekend majowy :D Dla mnie cynamon + ciasto makowe = ekstaza :D Dla pewności: biszkopty tradycyjne okrągłe typu Petitki czy może te delikatne podłużne jak Dr.Gurgul lub San?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
21.03.2017 19:08 odpowiedz
25x40 cm
ulek
ulek
21.03.2017 18:58 odpowiedz
W jednym miejscu napisała Pani, że blaszka ma mieć 25x40, w innym miejscu, że 25x35, to jaka ma w końcu być? Chciałabym jutro zrobić to ciasto i jestem w kropce. pozdrawiam
Edi
Edi
19.11.2015 15:22 odpowiedz
Ciasto robiłam w zeszłym tygodniu i wszyscy byli zachwyceni - fantastyczne w smaku i masa nie jest przesłodzona, taka w sam raz, polecam.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
29.10.2015 23:08 odpowiedz
Tak, ale należy jej dodać mniej.
Julita
Julita
29.10.2015 18:46 odpowiedz
Właśnie piękę cynamonowe spody i tak się zastanawiam czy kawę cappuccino można zamienić na zwykłą kawę rozpuszczalną?
Gość
21.04.2014 14:45 odpowiedz
Ciasto wszystkim bardzo smakowało na święta. Tak, jak było wspomniane, im dłużej leży, tym jest lepsze, jest trochę piernikowe w smaku, ale mi to wcale nie przeszkadza. Masa jest bardzo zwarta, dużą rolę odgrywają tu powidła śliwkowe, dzięki którym ciasto zyskuje całkiem inny smak. Ogólnie ciacho godne polecenia.
Gość
Gość
30.04.2013 13:13 odpowiedz
Ciasto pyszne
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
07.11.2010 20:02 odpowiedz
Rybko ja też jestem pod wrażeniem tego ciasta :) Cieszę się, że Wam smakowało i że zostawiłas komentarz :)

Pozdrawiam Cię ciepło :)
rybka
rybka
07.11.2010 19:33 odpowiedz
:) Już od dawna czekałam na odpowiednią okazję żeby zrobić to ciacho, w końcu stwierdziłam że będzie idealne w czasie świąt 1 listopada - takie eleganckie, niebanale i jesienne :) I to był strzał w dziesiątkę. Przepis jest naprawdę bardzo dobry, choć trzeba przyznać że ciasto (ze względu na ilość cynamonu) w smaku po prostu bardzo przypomina klasyczny piernik... Zdecydowanie godny polecenia wszystkim fonom ciast piernikowych. Jako że osobiście do nich szczególnie nie należę to w sumie zjadłam go tylko z pół blachy, a nie całą :) Ciasto jest naprawdę pyszne, całość (wszysktie warstwy, masa i powidła) komponuje się wspaniale, pięknie prezentował się na stole. Zamiast 1/3 szklanki pokruszonych biszkoptów w ciaście makowym dałam płatki migdałowe (delikatnie chrupały:) Rodzinka mówiła że TAKIE ciacho to na Boże Narodzenie! :)

I oczywiście (tak jak pisałaś Kasiu) jak każdy piernik tak i Twój cynamonowiec im dłużej leżakuje to nabiera mocy:D - z każdym dniem co raz lepszy!
nemah
30.10.2010 22:46 odpowiedz
Właśnie skończyłam je robić. No, prawie: jeszcze tylko polewa, ale to już na jutro :) Mam nadzieję,że będzie tak pyszne, na jakie mam nadzieję!
Pozdrawiam! :)
kara
kara
20.10.2010 13:16 odpowiedz
Ciasto jest super. BAAArdzo smaczne ;) Warto wypróbować :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
03.08.2010 12:32 odpowiedz
To ciasto najlepsze jest po 2 - 3 dniach :) Leżakowanie baaaardzo mu służy. Ja bym go nie podała w pierwszy dzień, bo nie ma jeszcze tego smaku. A mak daj nie mielony i nie gotowany :)
cashmere85
03.08.2010 12:27 odpowiedz
Kasiu, czy to ciasto można upiec to ciasto 2 dni przed podaniem? Czy leżakowanie mu nie zaszkodzi? I drugie pytanie - czy mak ma być zmielony? Pozdrawiam serdecznie
david-a
17.05.2010 09:44 odpowiedz
Wyłożenie blaszki papierem do pieczenia bardzo pomogło. Może rzeczywiście powodem przyklejenia się ciasta do foremki była sama foremka. Ciasto pracochłonne. A co do smaku, to muszę przyznać , że znalazło swoich zwolenników, ale zachwytów nie było. Mi osobiście najbardziej smakowała warstwa cynamonowa i myślę, że fajnie by było zrobić z niej świąteczne ciasteczka. Pozdrawiam
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
14.05.2010 22:01 odpowiedz
Możesz wyłożyć papierem, chociaż dziwi mnie że nie chciało się odkleić, bo odchodzi bez problemu. Może za krótko piekłeś? Albo forma miała nie równą powierzchnię.
david-a
14.05.2010 10:53 odpowiedz
Właśnie robię cynamonowca. Niestety zaliczyłam pierwszą wpadkę: upieczony placek nie chciał wyjść z blaszki. Przykleił się tak, że musiałam zdrapywać. Blaszka była natłuszczona i posypana mąką. Biegnę do sklepu kupić składniki i robię od nowa. Wyłożę blaszkę papierem do pieczenia, może wtedy uda się wyjąć bez problemu? Zdrapane ciasto pyszne w smaku! Trochę piernikowe.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
13.05.2010 21:27 odpowiedz
Proszek :) Taki co to się dopiero zalewa wrzątkiem :)
david-a
13.05.2010 15:21 odpowiedz
Jeszcze dopytam: te 4 łyżki kawy cappucino to proszek czy rozpuszczona kawa?
david-a
09.05.2010 10:25 odpowiedz
Dzięki :). Wypróbuję przepis już niedługo. Mam dwie Zosie-mamę i teściową, więc na 15 maja upiekę Twój cynamonowiec. Pozdrawiam
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
08.05.2010 21:36 odpowiedz
Właśnie o taką ilość chodzi :) Nie za dużo :)
david-a
08.05.2010 21:32 odpowiedz
Dziękuję za odpowiedź. Moje opakowanie cynamonu ma aż 15gram, czy to nie za dużo??
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
05.05.2010 20:07 odpowiedz
David blaszka 25 x 35 cm.
david-a
05.05.2010 16:16 odpowiedz
jakiej wielkości blaszkę użyć?
lolka876
04.05.2010 21:19 odpowiedz
Wygląda rewelacyjnie!Uwielbiam cynamon, zrobię na pewno!Tylko, czy nie dałoby się z mniejszą ilością żółtek?Albo zastąpić je czymś?Teraz to taka trochę bomba cholesterolowa... Pozdrawiam!
andzia-35
03.05.2010 15:49 odpowiedz
Robi wrażenie:))
Usagi
02.05.2010 10:19 odpowiedz
To ciasto jest piękne. Z początku myślałam, że jest jagodowe, tak fajnie zabarwiło się na zdjęciu na fioletowo.
Ja jeszcze nie doszłam do tak skomplikowanych ciast. Bo jednak kilka różnych warstw mnie przeraża.

Pozdrawiam
atina_bc
02.05.2010 07:19 odpowiedz
Wygląda przepysznie!
Gość
Gość
01.05.2010 22:41 odpowiedz
O matko, ciasto powala na kolana :)
Zaczal się moj ukonay miesiac, w maju mam urodziny... może to zaserwuję gościom :)
Pycha :)
Pozdrawiam
www.kucharzytrzech.blogspot.com
gosiakr76
01.05.2010 21:30 odpowiedz
o rajuśku! Wygląda fantastycznie! Pracochłonne i warstwowe ciasta lubię najbardziej, a cynamon... to ideał dla mnie i mojej siostry.
majówkowo pozdrawiam
malgorzata.dz
01.05.2010 20:22 odpowiedz
Fakt, że nie pałam miłością do ciast warstwowych, ale tylko dlatego, że wymagają zbyt długiego przyrządzania. :D Natomiast duuużo chętniej zjadam, gdy ktoś podetknie mi na talerzyku pod nos. :D
Cudownie się prezentuje ten cynamonowiec! Naprawdę ślinka leci! :)
milk_chocolate84
01.05.2010 20:18 odpowiedz
Każde ciasto które ma w nazwie cynamon, MUSZĘ wypróbować :) Wygląda powalająco!!
viridianka
01.05.2010 19:53 odpowiedz
ja tam lubię praco- tudzież czasochłonne ciasta, teraz nie mam niestety czasu na takowe ale na wakacjach sobie odbiję xD
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
01.05.2010 17:16 odpowiedz
Kabamaiga można upiec trzy placki cynamonowe :) Mnie osobiście najbardziej smakuje ta częśc makowa :)
daga_agma
01.05.2010 16:43 odpowiedz
Rewelacyjnie wygląda. Smakuje pewnie jeszcze lepiej, zapisuję do zrobienia i pozdrawiam:-)
onlygabi
01.05.2010 16:32 odpowiedz
Piekna kompozycja i jeśli smak cynamonowy to uwielbiam
kabamaiga
01.05.2010 15:50 odpowiedz
Wygląda cudnie. Jak myślisz można zrezygnować z kawałka makowego? Jakoś nie mogę się przekonać do maku w wypiekach
nemah
01.05.2010 15:31 odpowiedz
Aż nie można oczu oderwać... :)
Domyślam się, że smakuje równie wspaniale, jak się prezentuje. Na razie muszę zrezygnować, bo to raczej nie wypiek dla karmiącej mamuśki...Ale za kilka miesięcy...Tylko uzbroić się w cierpliwość!

Pozdrawiam!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
01.05.2010 15:28 odpowiedz
Blacha duża, 25x40 cm. Pozdrawiam :)
Bafka
01.05.2010 15:18 odpowiedz
A moglabys podac na jaka blaszke te skladniki?
alinkawyka
01.05.2010 14:38 odpowiedz
Piekłam kilkakrotnie i potwierdzam, że jest pyszny.
mydelicious
01.05.2010 14:07 odpowiedz
smakowicie wygląda!
grazyna1961.only
01.05.2010 11:42 odpowiedz
Wygląda imponująco a z opisu widać, ze jest pyszne :)
margot11
01.05.2010 11:40 odpowiedz
wygląda luksusowo
majanaboxing
01.05.2010 11:33 odpowiedz
Kasiu, ciasto wygląda wspaniale! Ileż ma wartstw! Pracochłonne, ale na pewno tego warte, wyobrażam sobie jak musi cudownie smakować. A cynamon to ja kocham:)
edysia79
01.05.2010 11:17 odpowiedz
Ale ciacho! super :)