19

Cynamonowe racuchy z sosem mascarpone


Dwa stopnie.

Póki co na plusie, ale kto wie jak jeszcze długo.

Poranne wyjście z ciepłej pościeli nie należy do najprzyjemniejszych momentów poranka, ale nie mija 15 minut, a po domu roznosi się ciepły zapach cynamonu. Jeszcze chwila i zajadamy się aromatycznymi jabłkowo cynamonowymi racuchami polanymi pysznym sosem z mascarpone i jogurtu greckiego. 

Dobre śniadanie to podstawa pozytywnie rozpoczętego dnia. 

Składniki:

* 200 g mąki

* 1 szklanka mleka

* 1 czubata łyżka cukru pudru

* 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 

* 1/2 łyżeczki cynamonu

* 1 jajko

* 3 jabłka

* olej do smażenia 

Sos:

* 2 łyżki mascarpone

* 3 łyżki jogurtu greckiego

* 1 łyżeczka cukru pudru

* 2 szczypty cynamonu

Mąkę łączymy z proszkiem, cukrem i cynamonem. Dodajemy do niej mleko oraz jajko i miksujemy. 

Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w plasterki o grubości około 1 centymetra. 

Jabłka zanurzamy w cieście i smażymy na złoto na oleju.

Mascarpone łączymy energicznie trzepaczką z jogurtem i cukrem. Racuchy polewamy sosem a następnie posypujemy odrobiną cukru pudru i cynamonu. 

Smacznego :)



 

“I want pancakes.”

“What? Right now?”

“No. For breakfast.”

“Oh.” He yawned. “You’d better get up early then.”

“Me? I’m not going to make them.”

“Yeah?” His sleepy voice carried mock sympathy. “Who’s going to make them for you then?”

“You are.”

“Am I? You think I’m going to make you pancakes? Is that how you think it’s going to be?"

"You’re so good at,” I whined. “Besides, if you do, I’ll sit on the counter in a short robe while you cook.”

His soft laughter segued into another yawn. “Oh. Well then.” He kissed my ear again. “Maybe I’ll make you pancakes.”

Richelle Mead "Succubs on Top" 

Ingredients:

* 200 g flour

* 1 cup milk (250 ml)

* 1 big tablespoon cane sugar

* 1/4 teaspoon baking powder

* 1/2 teaspoon cinnamon

* 1 egg

* 3 sweet apples

* oil for frying


Sauce:

* 2 tablespoon mascarpone

* 3 tablespoon greek yogurt

* 1 teaspoon cane sugar

* 2 pinches cinnamon


Combine all ingredients for the mascarpone sauce and set aside.

Sift flour with sugar, baking powder and cinnamon. Add milk, an egg and mix.

Peel and core apples. Cut them and cut into 1 cm rings. 

Dip the apple rings into batter and dropp them carefully into the pot with hot oil. Fry until light brown.

Serve hot pancakes with mascarpone sauce. You can sprinkle them with cane sugar and cinnamon.

Amazingly delicious...




Przepis własny

Opublikowano: 10 października 2012
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (19)
Secret
Secret
25.08.2015 14:50 odpowiedz
wiedziałam ze sie nie zawiodę. Wpisalam racuhcy no i jest przepis! Pysznie! moje dzieciaczki beda zachwycone no i w koncu z całymi jabłkami tak jak być powinno i z cynamonem jak niebo w gebie.. marzenie! Dzieki Kasiu! :) Wszyscy moi znajomi juz znaja Twoj blog :) i nie zawiedli sie na moim poleceniu :) a wszystko zaczyna sie od prościutkich i jakze uroczych ciasteczek kawowo-cynamonowych :)
pozdrowienia z Podkarpacia! Secret
slodkogorzkie_zycie
10.10.2012 21:36 odpowiedz
Ech, cudo na talerzu. Nic dodać, nic ująć.
karmel-itka
10.10.2012 21:35 odpowiedz
uuu... :]
nawet racuchy sa u Ciebie jak dzieło kulinarnej sztuki!
takich w życiu nie jadłam.
kamciss
10.10.2012 19:26 odpowiedz
Dla takich racuchów warto wstać wcześniej :)
judik1119
10.10.2012 18:54 odpowiedz
Świetne te racuszki, a jakie aromatyczne!:-)
schokoladeinspirationen
10.10.2012 18:33 odpowiedz
Nie mam w swoim repertuarze kuchennym dużo przepisów na rożne placuszki:)
Posiadam tylko na naleśniki xD
Warto spróbować :)
majanaboxing
10.10.2012 18:07 odpowiedz
Z cynamonem kocham wszystko! Zachciało mi się takich racuchów :)
Justin Dorothy
10.10.2012 14:40 odpowiedz
prezentuja sie wyśmienicie :)
Kasia
10.10.2012 10:55 odpowiedz
super puchate :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
10.10.2012 10:38 odpowiedz
Miło mi, ze smakowały, ale ja bym polecała spróbować je z sosem :) Sos jest tu jak kropka nad i :)
Justyna
Justyna
10.10.2012 10:29 odpowiedz
własnie zrobiłam racuszki ale bez sosu :) są meega, dzięki za przepis
kuchnia_breni
10.10.2012 09:41 odpowiedz
Tak od rana już kusisz tymi zapachami i smakami.. po takim śniadaniu to dzień musi być udany
kuchcikowo
10.10.2012 09:34 odpowiedz
Cudowne byłoby takie rozpczęcie poranka, niestety u mnie to możliwe tylko w sobotyę lub niedzielę. Ale to i tak zawsze coś :) Miłego dnia!!
jolantaszyndlarewicz
10.10.2012 08:30 odpowiedz
Kasiu a ja lubię takie chłodne poranki, choc fakt, ze wynurzenie się spod kołdry do najprzyjemniejszych nie nalezy:) .... a Ty w cudowny sposób umilasz sobie ten chłodek:) pozdrawiam ciepło
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
10.10.2012 08:17 odpowiedz
Polecam :)
Madzialena
10.10.2012 08:16 odpowiedz
Idealne śniadanie na takie zimne poranki, pyszne i kojące :) A ten sos z mascarpone i jogurtu brzmi dość ciekawie ponieważ za smakiem samego mascaropne nie przepadam a w tym wydaniu mógłby być zdecydowanie delikatniejszy.
Genialny cytat, chyba muszę dorwać tę książke :)
Gość
Gość
10.10.2012 07:12 odpowiedz
zapewne zrobię
zapewne podam na śniadanie
IwKo
darkangelika
10.10.2012 06:59 odpowiedz
Brzmi pysznie;)
Old White Table
10.10.2012 06:43 odpowiedz
śniadanie to podstawa :)
a te racuszki do obowiązkowego wypróbowania :)