0

Cynamonowe naleśniki z karmelizowanymi brzoskwiniami

Weekendowe śniadanie



Sezon na brzoskwinie w pełni, więc nie mogę odmówić sobie wykorzystania ich do chociaż jednej śniadaniowej propozycji :)

Od kilku tygodni miałam ochotę na naleśniki, więc pomysł narodził się praktycznie od razu. 
I tym oto sposobem proponuję Wam dziś puszyste (dzięki obecności proszku do pieczenia), skąpane w słodkim sosie klonowym naleśniki cynamonowe z dodatkiem karmelizowanych brzoskwiń. 
 
Wiem, że część z Was nie przepada za śniadaniami na słodko, ale jeśli nie macie ochoty zaczynać od nich dnia, to przygotujcie je jako deser. 
Po prostu jest to tak fajna propozycja, że szkoda by było nie poznać tego smaku ;)

Do pełni szczęścia brakuje tu jeszcze bitej śmietany, więc jeśli nie straszne Wam dodatkowe kalorie, to skorzystajcie z tej podpowiedzi ;) 
 

Składniki na ciasto na 6 grubszych naleśników:
  • 150 g mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 275 g mleka 
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżki oleju

Karmelizowane brzoskwinie:
  • 4 twarde brzoskwinie
  • 1/4 szklanki syropu klonowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki masła

Mąkę łączymy z cukrem, proszkiem do pieczenia i cynamonem. 
Dodajemy mleko, jajko i olej. 
Mieszamy energicznie trzepaczka lub (jak jest znacznie wygodniej) miksujemy blenderem. 
Na lekko natłuszczonej patelni smażymy rumiane naleśniki. 

Przoskwinie kroimy w ósemki. Łączymy z sokiem z cytryny i syropem klonowym.
Na dużej patelni rozgrzewamy masło i dodajemy brzoskwinie. 
Smażymy do czasu aż zmiękną, a sos powstały z masła i syropu klonowego zgęstnieje. 

Naleśniki składamy w trójkąty i nakładamy na nie gorące brzoskwinie razem z sosem. 

Smacznego! 
 

Opublikowano: 17 sierpnia 2019
Tagi: brzoskwinie
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (0)
Nie ma jeszcze komentarzy.