3

Curry z dyni


 
  Najwyższa pora na wprowadzenie do swojej kuchni dyni. Jej właściwości zdrowotne oraz walory smakowe uczyniły z niej niekwestionowaną królową jesiennych dań i wypieków. I to właśnie jesienią mamy dostęp do największej ilości jej odmian.

Aromatyczne curry z dodatkiem ciecierzycy oraz szpinaku to niezwykle wyraziste w smaku danie, które jednocześnie jest  bardzo lekkie, a dzięki obecności rozgrzewających przypraw świetnie sprawdzi się jako danie na chłodne, jesienne wieczory.

Dodatkowo przygotowanie go zajmie Wam nie więcej niż pół godziny, więc zachęcam do wypróbowania przepisu.



Składniki:

* ok. 600 g pokrojonej w niewielką kostkę dyni hokkaido

* 1 puszka ciecierzycy w zalewie

* 1-2 papryczki peperoni

* 3 garści świeżego szpinaku typu baby

* 1 puszka mleka kokosowego

* 1 cebula

* 3 ząbki czosnku

* 6 łyżek przecieru pomidorowego

* 2 łyżeczki curry

* 1,5 łyżeczki kurkumy

* 1 łyżeczka świeżo startego imbiru

* 2 łyżki oleju

* sól i pieprz do smaku

* ok. 250 ml wody

Dodatkowo:

* ryż jaśminowy

Na oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę oraz drobno posiekany czosnek, a po około 3 minutach dodajemy imbir, curry, kurkumę oraz pokrojoną papryczkę. Całość chwilę smażymy (cały czas mieszając), a następnie wlewamy wodę.

Kiedy woda zacznie się gotować dodajemy 2 spore szczypty soli, dynię oraz mleko kokosowe. Całość gotujemy na niewielkim ogniu przez około 15 minut (do czasu, aż dynia zmięknie).Jeśli w tym czasie sos mocno zgęstnieje, dodajemy więcej wody.

Pod koniec gotowania dodajemy przecedzoną i opłukaną cieciorkę oraz przecier pomidorowy (nie koncentrat!) i ponownie doprowadzamy sos do wrzenia. Po zdjęciu z palnika doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz dodajemy szpinak. Dokładnie mieszamy i podajemy w ryżem.  

Smacznego :)

Opublikowano: 26 września 2016
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (3)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
18.10.2016 18:15 odpowiedz
To są chlebki naan. Na blogu jest przepis na wersję z czosnkiem :)

gotowaniecieszy.blox.pl/2012/10/Czosnkowe-chlebki-Naan.html
Iza
Iza
18.10.2016 16:40 odpowiedz
Czy można prosić o przepis na pieczywo, które leży obok potrawy? Podobnie jak ona wygląda mega smakowicie. Zakładam, że robiłaś sama :)
tkaninka
28.09.2016 15:07 odpowiedz
Świetny pomysł! Wczoraj i dziś króluje u nas zamówiona przez córeczkę zupa z dyni... Zostało jej tyle, że na kolację były jeszcze placuszki. Następnym razem zrobię takie curry! Tylko bez ostrych dodatków, mam nadzieję, że wyjdzie równie pyszne jak to z przepisu! Sezon na dynię otwarty!