
Najwyższa pora na wprowadzenie do swojej kuchni dyni. Jej właściwości zdrowotne oraz walory smakowe uczyniły z niej niekwestionowaną królową jesiennych dań i wypieków. I to właśnie jesienią mamy dostęp do największej ilości jej odmian.
Aromatyczne curry z dodatkiem ciecierzycy oraz szpinaku to niezwykle wyraziste w smaku danie, które jednocześnie jest bardzo lekkie, a dzięki obecności rozgrzewających przypraw świetnie sprawdzi się jako danie na chłodne, jesienne wieczory.
Dodatkowo przygotowanie go zajmie Wam nie więcej niż pół godziny, więc zachęcam do wypróbowania przepisu.

Składniki:
* ok. 600 g pokrojonej w niewielką kostkę dyni hokkaido
* 1 puszka ciecierzycy w zalewie
* 1-2 papryczki peperoni
* 3 garści świeżego szpinaku typu baby
* 1 puszka mleka kokosowego
* 1 cebula
* 3 ząbki czosnku
* 6 łyżek przecieru pomidorowego
* 2 łyżeczki curry
* 1,5 łyżeczki kurkumy
* 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
* 2 łyżki oleju
* sól i pieprz do smaku
* ok. 250 ml wody
Dodatkowo:
* ryż jaśminowy
Na oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę oraz drobno posiekany czosnek, a po około 3 minutach dodajemy imbir, curry, kurkumę oraz pokrojoną papryczkę. Całość chwilę smażymy (cały czas mieszając), a następnie wlewamy wodę.
Kiedy woda zacznie się gotować dodajemy 2 spore szczypty soli, dynię oraz mleko kokosowe. Całość gotujemy na niewielkim ogniu przez około 15 minut (do czasu, aż dynia zmięknie).Jeśli w tym czasie sos mocno zgęstnieje, dodajemy więcej wody.
Pod koniec gotowania dodajemy przecedzoną i opłukaną cieciorkę oraz przecier pomidorowy (nie koncentrat!) i ponownie doprowadzamy sos do wrzenia. Po zdjęciu z palnika doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz dodajemy szpinak. Dokładnie mieszamy i podajemy w ryżem.
Smacznego :)
Opublikowano: 26 września 2016
Ale cudo wystawilas! I pysznie i pieknie! I wrzos i imbryczek i sciereczka ...
A ten "chytry" garnuszek skad, jesli wolno zapytac?
gotowaniecieszy.blox.pl/2012/10/Czosnkowe-chlebki-Naan.html