16

Cukinia w zalewie curry




Dziś kolejny przepis na cukinię, tym razem jednak w octowej zalewie z curry i musztardą. 

Słodko kwaśna, z delikatnym aromatem curry i musztardy. Zimą idealnie sprawdzi się jako dodatek do kanapek lub jako warzywny dodatek do obiadu, a przez cały rok jako imprezowa przekąska :)  

Składniki:

* 2-2,5 kg młodej, cienkiej cukinii  


Zalewa:

* 7 szklanek wody

* 1,5 szklanki octu spirytusowego 10%

* 2 szklanki cukru

* 1 łyżka curry

* 1 łyżka musztardy sarepskiej

* 1 łyżka soli

* 1/2 łyżeczki gorczycy

* 1 drobno posiekany ząbek czosnku

* 1 liść laurowy

Składniki zalewy łączymy ze sobą, mieszamy energicznie rózgą i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 3-4 minuty. 

Umytą i osuszoną cukinię kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm, układamy je ciasno w słoikach, zalewamy gorącą zalewą, zakręcamy i wstawiamy do nagrzanego do 120 stopni piekarnika na 20 minut.Po tym czasie słoiki wyjmujemy z piekarnika (nie łapiąc za zakrętki) i odstawiamy do wystygnięcia.

Smacznego :) 


Opublikowano: 13 lipca 2016
Tagi: cukinia
Kategoria: Warzywne
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (16)
lidka
lidka
02.08.2018 11:56 odpowiedz
super super super !!!! momentalnie znika :) dzięki za przepis !
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
21.06.2018 12:51 odpowiedz
Tak, oczywiście.
Dominika
Dominika
19.06.2018 17:29 odpowiedz
Czy mogę zrobić ogórki w tej zalewie?
kuchennefascynacje
06.09.2017 09:29 odpowiedz
Rewelacyjna cukinia. Jak tylko nazbieram słoiki zrobię drugą porcję :D
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
24.07.2017 11:08 odpowiedz
Tak
Sam
Sam
24.07.2017 09:43 odpowiedz
Czy można zrobić w tej zalewie ogórki?
Pozdrawiam
Gość
Gość
20.08.2016 22:23 odpowiedz
Kasiu, cukinia zachwyciła moje koleżanki z pracy, wszystkie chciały przepis! Bardzo fajny dodatek do kanapek, jeden słoik skonsumowany na próbę, kilka rozdałam, reszta na zimę. Sałatki z Twoich przepisów też rewelacyjne. A dziś działałam z papryką - marynowałam i robiłam ketchup. Smaczna będzie ta zima :) Pozdrawiam serdecznie!
Gość
Gość
31.07.2016 20:29 odpowiedz
Chyba za mało zalewy dałam do słoików... Niby przykrywała całą cukinię, ale jak powlatywała pomiędzy, te górne są jakby nie przykryte. Przekręciłam słoiki po pasteryzacji, nie powinno być źle. Aromat zalewy był zachęcający, ale podejrzewam że konsumpcja najwcześniej może być za jakiś czas? Czekam na nią z niecierpliwością! To już czwarta pozycja z Twoich przepisów w mojej spiżarni :) A będzie ich więcej! Pozdrawiam, Paulina.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
31.07.2016 11:32 odpowiedz
Myślę, że może być pół centymetra.
Gość
Gość
31.07.2016 10:10 odpowiedz
Kasiu, grubość plasterków to aż 1 cm ? Chciałam pokroić robotem, ale najgrubszy plaster ma najwyżej pół centymetra...
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
15.07.2016 11:20 odpowiedz
Myślę, że ok. 10 minut od chwili aż woda zacznie wrzeć.
Asia
Asia
15.07.2016 10:21 odpowiedz
A można ją prywatyzować w garnku z wodą? Jak długo byś ją gotowała?
markenaK
14.07.2016 11:47 odpowiedz
Wygląda ciekawie. Jakies propozycje na dania z cukinia?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
13.07.2016 21:25 odpowiedz
Beacia - robiłam ją w słoikach o różnej pojemności, ale myślę, ze ok. 5-6 litrowych słoików.

Moniko - przyznam szczerze, że nigdy nie używałam do przetworów innego octu niż spirytusowegy, więc nie potrafię powiedzieć, czy zachowuje takie same właściwości.
monika.l
monika.l
13.07.2016 17:44 odpowiedz
Kasiu a czy można użyć octu winnego czy jabłkowego ?
beacia901
beacia901
13.07.2016 11:10 odpowiedz
Witam

Z podanych proporcji ile wychodzi słoików i o ilu ml?