
Dziś kolejny przepis na cukinię, tym razem jednak w octowej zalewie z curry i musztardą.
Słodko kwaśna, z delikatnym aromatem curry i musztardy. Zimą idealnie sprawdzi się jako dodatek do kanapek lub jako warzywny dodatek do obiadu, a przez cały rok jako imprezowa przekąska :)
Składniki:
* 2-2,5 kg młodej, cienkiej cukinii
Zalewa:
* 7 szklanek wody
* 1,5 szklanki octu spirytusowego 10%
* 2 szklanki cukru
* 1 łyżka curry
* 1 łyżka musztardy sarepskiej
* 1 łyżka soli
* 1/2 łyżeczki gorczycy
* 1 drobno posiekany ząbek czosnku
* 1 liść laurowy
Składniki zalewy łączymy ze sobą, mieszamy energicznie rózgą i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 3-4 minuty.
Umytą i osuszoną cukinię kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm, układamy je ciasno w słoikach, zalewamy gorącą zalewą, zakręcamy i wstawiamy do nagrzanego do 120 stopni piekarnika na 20 minut.Po tym czasie słoiki wyjmujemy z piekarnika (nie łapiąc za zakrętki) i odstawiamy do wystygnięcia.
Smacznego :)
Opublikowano: 13 lipca 2016
Tagi:
cukinia
Kategoria:
Warzywne
Pozdrawiam
Moniko - przyznam szczerze, że nigdy nie używałam do przetworów innego octu niż spirytusowegy, więc nie potrafię powiedzieć, czy zachowuje takie same właściwości.
Z podanych proporcji ile wychodzi słoików i o ilu ml?